- Det er urovekkende at Bymiljøetaten tar seg til rette

NEI TIL DETTE: Jostein Refsnes og Egil Kjos ønsker noe helt annet enn Bymiljøetatens lagerplass i marka ved Bogstad Camping. Foto: Vidar Bakken
At Bymiljøetaten vil etablere permanent lagring av byggestein og store gjenstander i marka ved Bogstad Camping, skaper reaksjoner i nabolaget.
Publisert: 12.04.2019 kl 13:25
Sist oppdatert: 14.04.2019 kl 18:27
BOGSTAD: Som Akersposten tidligere avslørte sammen med Egil Kjos, så har Bymiljøetaten brukt Himstadjordet, nord for Bogstad Camping, til lagerplass for ulike elementer og det uten tillatelse. Nå søker etaten om dispensasjon fra gjeldende regulering og markaloven for å etablere et lagringsområde på 1200 m2.
Les saken: - Nå ser det ut som en søppelfylling
Redd for permanent lagring
Lagringen av alt fra stein i ulike størrelser og fasonger til byggematerialer og søppel fikk nabolaget til å reagere, særlig etter at Bymiljøetaten (BYM) nærmest hadde snauhogget området og gjorde lagringen svært synlig fra alle kanter.
- For det første kan jeg ikke se at det foreligger tillatelse til denne hogsten innenfor markagrensen. Totalt er det snakk om mer enn 200 trær. Det viktigste er likevel at etaten nå søker dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan for å lagre stein og store gjenstander på området. De viser til at Byantikvaren har pålagt etaten å bevare en del gammel brostein fra trikketraseer, men som vi har sett er dette bare en liten del av det som lagres og kan helt opplagt lagres et annet sted. Det vi er redd for nå, er at Bymiljøetaten skal få dispensasjon til å etablere permanent lagring i den gamle militærleiren, som står på Byantikvarens Gul liste og samtidig ligger innenfor markagrensen, sier Egil Kjos, som bor på oversiden av militærleiren fra krigens dager.
Les også: «Bogstadleiren i svært dårlig forfatning»
Saken fortsetter under bildene

OMFATTENDE: Det er ikke bare gammel brostein fra trikketraseer som ble oppbevart på Himstadjordet da Egil Kjos tok med Akersposten på omvisning i området i fjor høst. Flere reagerte også på at lagerområdet var åpent og tilgjengelig for alle. Foto: Vidar Bakken
Svært provoserende
Nabolaget er også bekymret for tungtrafikken inn og ut av området. Bogstadlia borettslag og Himstadplassen borettslag med til sammen 260 leiligheter, har protestert mot BYMs bruk av området og mot de videre planene. De peker blant annet på at BYM bruker turvei 10A til anleggstrafikk uten tillatelse.
- Det er urovekkende at BYM tar seg til rette på denne måten. Vi anser derfor den ulovlige kjøringen som svært provoserende. Turveien brukes ikke bare av beboerne, men er også en viktig vei for barnehager, skoleklasser og organiserte eldregrupper på tur, står det blant annet i protesten til Plan- og bygningsetaten.
Borettslagene viser også til to store lekeplasser ved turveien som brukes av små barn og dermed ofte er i turveien. De mener det er direkte uansvarlig av BYM å benytte turveien til tungtrafikk.

SØR PÅ OMRÅDET: I forkant ses turvei A10 som er omtalt i saken. Bildet er tatt høsten 2018. Foto: Vidar Bakken
- Som borettslagene i tillegg påpeker, så er det snakk om anleggsarbeid på heltid, stikk i strid med Markaloven. De vil altså fortsette med en aktivitet som er strengt forbudt i Marka med blant annet store terrenginngrep, sier Kjos, som også er bekymret for hvordan det som er lagret der påvirker området rundt.
- I tillegg til skrot og avfall er det snakk om mengder med gamle steinmaterialer fra Oslos gategrunn. Det betyr at mye at dette er forurenset med salt, drivstoff og olje. Det er fare for avrenning som forurenser området og ikke minst at dette kan nå Bogstadvannet, sier Kjos.
Helt andre planer
Jostein Refsnes i Røa Vel er også bekymret.
- Vi våknet da vi så Akerspostens intervju med Kjos på senhøsten i fjor. Lite visste vi hvor ille det var. Dette er likevel et viktig område i vårt nedslagsfelt. Den gamle militærleiren i Marka er ikke egnet til lagring. Tvert imot ønsker vi en aktivitet her som gagner byens innbyggere. Nå har vi blant andre en dialog med Røa idrettslag og Bogstad Camping om bruk av området. Dette kan bli en flott leke- og skipark for barn og unge, i likhet med det som er på Voksenjordet. Behovet er der. Det er en landskapsarkitekt i gang med arbeidet og det vil komme et alternativt forslag til bruk av området med ulike friluftsaktiviteter, sier Refsnes.
Han viser til sammenhengen i grøntdraget fra Mærradalen og inn i Marka.
- At turvei A10 med turfolk i alle aldre skal brukes til tungtransport inn til en avfallsplass kan jeg ikke se logikken i. Himstadjordet kan bli en del av grøntdraget med dagens turvei på den ene siden og den opparbeidede skiløypa på andre siden, sier Refsnes.
- I tillegg så grenser området opp mot den fredede Bogstad skogspark med den populære Utsiktskollen. Alt dette taler imot å gi dispensasjon til lagerområde, sier Kjos.
Helhetlig utvikling
Begge viser også til at det er omfattende oppgraderinger i området med Peder Ankers plass, Bogstad Camping, Bogstad badeplass og på Bogstad golfbane med nytt klubbhus.
- Med en oppgradering av Himstadjordet får vi en helhetlig utvikling av området, som vil gagne alt fra turister til byens egen befolkning. Det kan ikke bli slik at vi får et brudd i grøntdraget med innsyn til en «søppelplass», avslutter Kjos.
Søknad om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan og markaloven er under behandling i Plan- og bygningsetaten, som blant anner har bedt Bymiljøetaten om bedre å redegjøre for hva som skal lagres og hvorfor det ikke kan lagres andre steder. Bymiljøetatan må også redegjøre for konsekvensene av anleggstrafikk i forbindelse med turveien og annen aktivitet i området.
Les også:
– Vi vil forskjønne og skape noe vi kan være stolte av
Nå er det slutt – men opp av asken...