Akersposten

- Det er snakk om total handlingslammelse

SKOLEVEI: Denne kvelden viste beboere i Voksenkollveien hvilken skolevei barna deres har, som denne svingen hvor rushtrafikk med blant annet tungtrafikk utsetter barna for store ulemper, særlig vinterstid med høye brøytekanter. Foto: Vidar Bakken

Det er vanskelig å sette ord på rotet som er knyttet til opparbeidelse av fortau og trygg skolevei i Voksenkollveien. Det ser heller ikke ut som det er politisk vilje til å sette trykk på saken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2019 kl 09:10

VOKSENKOLLEN: Akersposten har i flere år skrevet om rotet og maktesløsheten som både Plan- og bygningsetaten, to ulike utbyggere og byrådsavdelingen har ansvaret for. De som sitter igjen med svarteper, er alle barneforeldrene som har flyttet inn i området, med en mildt sagt utrygg og fortausløs skolevei, ikke minst om vinteren.

Veldig bekymret

Vi møtte representanter for beboere på begge sider av Voksenkollveien, som har mistet tålmodigheten med utbyggere, etater og byrådspolitikere. Her møtte også leder av bydelsutvalget, Lars Asbjørn Hanssen (H).

– Jeg har sagt det før. Det er snakk om total handlingslammelse. Det er ingen som tar tak i denne saken. Rot følger med mer rot og det å ha oversikt i denne saken er ikke gitt noen å kunne følge med på. Det eneste som er sikkert er at det skal opparbeides fortau, men ingen vet av hvem og når. Løsningen er at kommunen finansierer og sørger for at fortauet kommer på plass og at krangelen om regningen kommer deretter. Det betyr at byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen må vise handlekraft. sier Hanssen.

– Vi er veldig bekymret for barna våre og særlig om vinteren med høye brøytekanter kombinert med biler, lastebiler og busser i rushtiden. Da er det smalt og glatt både for gående og biler. Barna har bare veibanen å bevege seg i. Det er et under at det ikke har skjedd en alvorlig ulykke, sier Anne Siri Koksrud Bekkelund

Litt skummelt

Akersposten følger beboerne fra Voksenkollen stasjon og opp til byggefeltene på begge sider av Voksenkollveien.

Alle er opptatt av fortaussaken som har vart i nærmere ti år og hvor situasjonen blir mer og mer prekær, etter som utbyggingen øker i området. Blant annet gjør parkerte biler i den store svingen at barna må krysse veibanen i rushet. Noen legger heller ikke skjul på at de ikke tør å slippe barna ut i trafikken og dermed kjører de minste til og fra Voksenkollen stasjon.

– I tillegg er sikringen av veikanten dårlig. Her kan du se at kantsikringen er falt ut. Datteren min mistet festet med sykkelen og falt tre meter ned. Heldigvis endte det bare med blått øye og mindre skader på brystet. Det kunne gått så mye verre, sier Eigil Sagafos.

SKADET SEG: Sikringen har falt ut og her gikk et barn rett utfor og falt tre meter. Foto: Vidar Bakken

– Våre bekymringsmeldinger når ikke gjennom til verken byrådsavdeling for byutvikling eller Plan- og bygningsetaten. Gjennom Akersposten bestiller vi med dette opparbeidelse av fortau ned til Voksenkollen stasjon i tråd med de kravene som er satt i byggesakene. Vi forlanger at byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen følger opp sine løfter og får fortauet på plass. Vi kan ikke vente til det går liv, sier Trude Lerfald.

Også hennes datter, Cornelia (8), er bekymret.

- Det er litt skummelt og særlig om vinteren. Da er det vanskelig å gå med alle bilene i veien, sier Cornelia.

SAMLET: De bor på begge sider av Voksenkolleveien og er samlet rundt kravet om at byrådet må gripe inn og få på plass fortauet. Foto: Vidar Bakken

Les også: Helomvending i Voksenkollveien

Løftet

Den 6. april 2018 lovet byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen at fortauet ned til Voksenkollen T-banestasjon skulle komme på plass. Hun la vekt på at trygg skolevei hadde høy prioritet og sa til Akersposten: Jeg vil følge opp denne saken og sørge for at fortauet kommer på plass, og kommunen vil nå kreve at utbyggeren bygger fortau før vi gir ferdigattest til boligene.

Les saken her: «Trygg skolevei er viktig»

Utbygger på vestsiden

For at forvirringen skal bli komplett. Utbygger på østsiden av Voksenkollveien, som tidligere med støtte fra PBE mente at det ikke kunne stilles krav om opparbeidelse av fortau (Fylkesmannen gjorde det senere klart at fortau skulle opparbeides – journ.anm.) har visstnok snudd helt. Han er villig til å opparbeide fortau langs store deler av eiendomsgrensen til byggeområdet på vestsiden av veien og til og med på en lengre strekning enn kravet til opparbeidelse. Dette skriver PBE i en melding til byrådsavdeling for byutvikling.

Utbygger skriver i overgangen februar/mars i år at de venter en snarlig godkjenning av prosjektering av fortau fra Bymiljøetaten. PBE har utsatt fristen for opparbeidelse av fortau fra 1. juni til 31. desember 2019. For at prosjektet skal få ferdigattest må fortauet være på plass.

Utbygger på østsiden

Utbygger på østsiden av veien har utbygger nektet for å forplikte seg til å opparbeide fortau hele veien ned til Voksenkollveien stasjon som de er pålagt, da forrige eier av prosjektet mener dette er bygget på en misforståelse i forbindelse med planbehandlingen i bystyret. De mente da at det kun skulle dreie seg om fortau langs eiendomsgrensen. Ikke nok med det. Prosjektet på vestsiden har fått nye eiere og PBE skriver i notatet at det er krangel mellom ny og gammel eier om ansvarsforholdet til opparbeidelse av fortau og hvem som skal betale for dette.

Mens prosjektet på østsiden er ferdig bygget, så gjenstår det bygging på vestsiden. Her skriver PBE at det vil ta tid før prosjektet står ferdig og sier: Uansett vil ikke PBE kunne kreve fortauet opparbeidet før ferdigattest, i motsetning til kravet som er stilt utbygger på østsiden.

STRIDENS KJERNE: Utbygger på østsiden (på høyre side av Voksenkollveien) er forpliktet til å opparbeide fortau i lengde med eiendomsgrensen, mens utbygger på vestsiden er forpliktet til å opparbeide fortau helt ned til Voksenkollen stasjon. Skisse: Plan- og bygningsetaten

Spørsmål til byråden

I den forbindelse har Espen Ophaug (V) i byutviklingskomiteen stilt følgende spørsmål til byrådet:

Voksenkollveien gang-og sykkelvei:

Viser til Notat 33/2019 som svar på mitt spørsmål om fortau i Voksenkollveien. Vi forstår at utbyggeren på østsiden av veien har fått utsatt frist for ferdigstillelse til 31. desember, og varsler at de i dialog med BYM har fått signaler om at byggeplanen skal godkjennes snarlig, og at de dermed kan søke om byggetillatelse hos PBE og forhåpentligvis begynne byggearbeidene på sensommeren. For vestsiden oppgis det at PBE har ikke satt dato for krav til ferdigstillelse i brukstillatelsen. I reguleringsbestemmelsene står det: «Før det gis ferdigattest for boligene, skal (...) fortau langs planområdet være opparbeidet og ferdigstilt i henhold til godkjent plan». I notatet skriver PBE at «uansett vil ikke PBE kunne kreve fortauet opparbeidet før ferdigattest».

1.Hvorfor kan ikke PBE kreve fortauet opparbeidet før ferdigattest?

2.Finnes det noen tidsfrist for når utbyggerne på vestsiden må sette i gang med andre og siste del av utbyggingen?

Der står saken i dag.

- Den siste utviklingen i saken, gir ikke grunn til å tro at etater og utbyggere finner en løsning på dette innen rimelig tid. Som sagt, her må byråden ta tak og sørge for at fortauet kommer på plass, sier Lars Asbjørn Hanssen.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...