Akersposten

– Det er så deilig å drømme seg bort i en bokverden

Victoria Berge Løvenskiold kunne fortelle at sterk dysleksi ikke gjør det umulig å lese mye – eller bli barnebokforfatter! Mandag snakket hun med elever på Bogstad skole, på Verdens Bokdag. Foto: Fredrik Eckhoff

Sier Victoria Berge Løvenskiold, som opplevde at mye falt på plass da hun som 16-åring fikk dysleksi-diagnosen. Nå er hun barnebokforfatter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2018 kl 14:40

BOGSTAD: Forfatteren og tegneren var på besøk på Bogstad skole mandag, på Verdens bokdag. Dagen er markert på mange skoler.

Berge Løvenskiold bor i Skien, og har bodd i Østfold, men barndomsårene bodde hun på Skøyen, og hun gikk på Smestad skole, etter et par år på Den franske skolen.

Slet på skolen

I et auditorium på Bogstad skole fortalte hun elevene hvordan hun slet med både lesing og skriving på skolen.

– Jeg lærte ikke å lese ordentlig før jeg gikk i tredje klasse, og fremdeles leser jeg saktere enn de fleste andre voksne. Jeg har også en del skrivefeil, fortalte forfatteren. Men da hun endelig knekte koden, åpnet det seg en helt ny verden for henne.

Saken fortsetter etter bildet.

(T.v) Ingeborg Engø Petersen (4b) og Isabella Mae Hughes-Espedal (7a) fra Hjertegruppa på Bogstad skole introduserte forfatter Victoria Berge Løvenskiold for elevene.

– Jeg startet med å lese Donald-blader. Så oppdaget jeg Astrid Lindgren. Jeg fant ut at det er så deilig å drømme seg bort i en bokverden, sa hun.

Nyttig underholdning

Bogstad-elevene fikk så møte Kristin og Karl, de to hovedpersonene i forfatterens siste bok, «Norge rundt – reisebrev fra 13 byer».

Hun formidler gjennom boken fakta om geografi, historie og kultur på en måte som barna liker og forstår, og mye av det er sett gjennom øynene på hennes yngste, som var 10 år da hun tok ham med rundt på research-reiser for et par år siden.

Mens den første boken hennes, i 2013, handlet om ugla "Bugle" som reiste i Europa, er Kristin og Karl på farten i mer nærliggende strøk, som tittelen på boken avslører.

Saken fortsetter etter bildet.

Elevene fulgte spent med da forfatteren fortalte og leste høyt fra Kristins og Karls turer rundt i Norge.

– Jeg ville skrive en oppfølger til boken om Europa, og jeg spurte barn hva de ville lese om. Det var sjelden de sa «Norge», innrømmer hun.

– Men Norge er jo så mye mer enn bare den flotte naturen. Det er mange byer, det er spennende geografi, historier og kultur.

Fakta om personer, hendelser, bygninger og mye annet er ispedd skråblikk fra en 10-årings synsvinkel.

– Vi reiste rundt, og jeg prøvde å se det gjennom hans øyne. Han ser det fra et annet perspektiv, sier hun til Akersposten.

– Så går jeg hjem og tegner først og skriver etterpå. Det er tegningen jeg liker aller best å gjøre, sier den tidligere tekstildesigneren.

Sen diagnose

Hvordan var det så å gå på skole i så mange år og ikke vite at hun hadde et handikap i forhold til de fleste av sine medelever?

– Da jeg gikk på Smestad, kom jeg jo fra den franske skolen, og i starten trodde jeg at jeg slet fordi jeg ikke var så vant til norsk. Men det var jo ikke det som var problemet. Jeg var 16 år da det ble oppdaget at jeg var dyslektiker. Da falt mye på plass, sier Berge Løvenskiold.

Likevel, hun ble fengslet av det skrevne ord, og de siste årene har hun altså skrevet og illustrert barnebøker. Til høsten kommer den tredje boken.

– Hva kan vi vente oss av den?

– Det er hemmelig! smiler hun lurt, men hun kan i hvert fall avsløre at den er til de litt yngre barna. Vi blir ikke overrasket over om den har litt geografi, historie og kultur i seg.

LES OGSÅ: – Bare å vente på den første alvorlige ulykken

Avlyser russefest på Tryvann

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...