Akersposten

Bjørg Duve, journalist.

«Det er noen ugreie sider ved det å innføre koronasertifikat»

Gladmeldingen vi har ventet på med lengsel og smerte, kom rett før pinse. Vi er godt i gang med en gradvis åpning av samfunnet. Ikke minst er Oslo-borgere meget fornøyd med at det faste grepet hovedstadens innbyggere har levd med siden 9. november, nå blir løsere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

For mange står koronapasset øverst på ønskelisten – beviset som skal gi en tilgang til. Akkurat det er en bøyg myndighetene foreløpig ikke har noen løsning på.

Vaksinepass for utenlandsreiser er ikke problematisk. Det har vi hatt i alle år. Hvordan det skal kunne brukes innenlands, er en utfordring.

Lovforslaget bryter med Grunnloven, hevder jussprofessor Hans Petter Graver, fordi det foreslås at det er Helse- og omsorgsdepartementet som skal fastsette reglene. Han mener at det er Stortinget - og ikke departementet - som skal fastsette hva koronasertifikatet skal brukes til, og hva det ikke skal kunne brukes til. Er det greit at all makt flyttes til Helsedirektoratet i denne saken?

En rekke advokater ber i en kronikk i Advokatbladet om at forslaget om bruk av koronapass innenlands skrotes. Ni profilerte advokater ber de folkevalgte om å legge forslaget om bruk innenlands, i skuffen. De mener at det forslaget som ligger på bordet, bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen og EØS-avtalen.

Til Dagbladet sier advokat Sjak R. Haaheim at han mener at et vaksinepass ikke er smittevernfaglig begrunnet – det er et politisk veivalg. Han legger til at når stadig flere blir vaksinert, er det ikke behov for et slikt pass. Han peker på at dette kan åpne døren for en skummel utvikling. Teknologien setter ingen grenser – det må mennesker gjøre, har han uttalt.

Temaet var også oppe til diskusjon i Dagsnytt 18 før pinse. Også her ble det pekt på at et slikt koronapass kunne ha utilsiktede konsekvenser og det ble hevdet at formålet ikke var klart nok formulert, slik forslaget nå lyder.

Professor Graver påpeker også at lovforslaget blant annet foreslår innføring av en legitimasjonsplikt, noe som bryter med retten til å ferdes anonymt. Senior Norge har også trukket fram at vi her i landet ikke har hatt noen form for pass for å kunne bevege oss fritt i det norske samfunnet.

At et slikt koronasertifikat inneholder helseopplysninger, er ikke uproblematisk. Det er heller ikke ideen om at vaksinepasset skal være en QR-kode på en smarttelefon. Alle mennesker har ikke det – og er heller ikke pålagt å ha det. Hva med dem som ikke har en slik telefon? Er de utelukket fra å få et vaksinesertifikat?

En QR-kode er en annen variant av strekkodene, som brukes i butikkene. I stedet for loddrette striper, består de av kvadratiske mønstre. Stadig flere virksomheter begynner å bruke dem så nå leveres mange smarttelefoner med innebygde QR-lesere. QR står for «Quick Response».

Det er noen ugreie sider ved det å innføre koronasertifikat, slik det legges opp til. Det å vaksinere seg, er for eksempel en frivillig sak. Det er ikke alle som kan eller vil la seg vaksinere. Noen vegrer seg av religiøse grunner – andre er redde for bivirkninger. Da blir et slikt sertifikat en diskriminering – noe vi normalt ikke aksepterer.

Myndighetene sier de om kort tid vil legge fram forslag om hvordan koronasertifikatet skal være og hvordan det skal brukes. Mange ser fram til å få et slikt sertifikat fordi det trolig vil bety at en kan reise ut av landet. EU arbeider med å få til det samme.

Som nevnt er ikke forholdet til utenlandsreiser det store problemet. Utfordringen er hvordan myndighetene vil lage ikke-diskriminerende regler for egne innbyggere når en beveger seg innenfor landets grenser. Ikke siden krigen har vi hatt noen form for pass for å kunne bevege oss fritt i det norske samfunnet.

Bjørg Duve
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...