Akersposten

«Det er NÅ det gjelder!»

Kartet torsdag viser at Norge har registrert relativt sett mange smittede i forhold til store deler av verden.

«Skrekken er at det kommer så mange syke pasienter på én gang at sykehusenes kapasitet sprenges. Det må vi for enhver pris unngå.» Det skriver fastlege i Bydel Ullern, Stig Asplin. Han er også tidligere bydelsoverlege.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2020 kl 19:26

Nå er det bare én ting som gjelder, og det er å begrense coronasmitten med alle midler. Det er ikke lenger reisende fra Italia vi skal frykte, for smitten er allerede i befolkningen, i ditt og mitt nærmiljø. Den store og livsviktige dugnaden er i gang, og ALLE må bidra.

Av antallet registrerte smittede pr. 100.000 innbyggere er det nå (torsdag 12. mars) bare Island (24), Italia (20) og Sør-Korea (15) som har flere enn Norge (11). Men det er store mørketall, og antagelig er det bare toppen av isfjellet vi kjenner.

På mandag sa helsemyndighetene at alle arrangementer med flere enn tusen måtte avlyses. På tirsdag var tallet nedjustert til 500. Og onsdag gikk avdelingsoverlegen på intensivavdelingen på Ullevål ut og anbefalte maksimum 50 som en øvre grense for deltagere i et møte. Det blir sannsynligvis også rådet som kommer fra helsemyndighetene i dag eller i morgen.

Avlys møter og tilstelninger, også privat

Jeg nøler ikke med å gå enda lenger. Avlys alle sosiale settinger til vi har kontroll på dette og antallet nye smittede er stabilisert! Også privat! Tar vi denne dugnaden nå, sparer vi oss for store lidelser i tiden som kommer. Skrekken er at det kommer så mange syke pasienter på én gang at sykehusenes kapasitet sprenges. Det må vi for enhver pris unngå.

Derfor stenges nå barnehager og skoler i Oslo. Derfor avlyses arrangementer og aktiviteter der folk samles. Det er veldig fornuftig!

Gamle og syke må i «karantene»

Det har lenge vært fokus på reisende fra Italia og de som har vært i kontakt med smittede. Og en rekke friske mennesker er satt i hjemme-karantene for å unngå videre spredning. Men på mange måter er dette nå feil fokus. For smitten er allerede i befolkningen og i vårt nærmiljø. Derfor er det aller viktigste nå å skjerme syke og gamle, fordi det er disse som tåler smitten dårligst og som vil trenge intensiv behandling på sykehus.

Derfor er smitterådene aller viktigst når vi omgås syke og gamle: Omhyggelig håndhygiene, helst 1-2 meters avstand og droppe klemmer og kyss! Også i nære relasjoner, som for eksempel barnebarn. For det er ingen tvil om at det eneste virkemiddelet som faktisk stopper denne smitten, er å begrense eller helt avstå fra sosial kontakt.

Til alle som er syke: Ring og hold deg hjemme!

Alle som har tegn på infeksjonssykdom, bør nå ringe sin lege og IKKE komme til ham eller henne. Det er nemlig ingen grunn til å la venteværelset på legekontoret bli et sted for smitte! Man vil kunne få sykmelding over telefon. Og alle som er syke eller har vært i direkte kontakt med syke, bør holde seg hjemme i minst to uker.

Alle som kan, bør ha hjemmekontor og alle arbeidsgivere bør innføre fleksitid, slik at rushtiden unngås og offentlige transportmidler kan kjøre med halvfulle vogner. Generelt bør alle sammenstimlinger av mennesker unngås minst en meters avstand opprettholdes, også på trikk og buss.

Nå er dugnaden i gang. Skal vi vinne denne kampen, må alle bidra.

Stig Asplin
fastlege, Bydel Ullern

Stig Asplin. Foto: Privat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...