Akersposten

– Det er krevende å stå i ensomheten dag ut og dag inn

Cathrine Knudsen fra Holmenkollen står i sentrum når Artgate skifter utstilling fra torsdag 17. januar til 11. februar. Foto: Fredrik Eckhoff

– Jeg har funnet et uttrykk som tydelig treffer mange, sier kunstneren Cathrine Knudsen, som preger et Røa-galleri de nærmeste ukene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2017 kl 10:29

RØA/HOLMENKOLLEN: – Vi prøver å tilby et bredt utvalg av norsk samtidskunst, og der har Cathrine befestet seg. Det er ingen andre kunstnere som overlapper hennes uttrykk, sier gallerist Ingunn Hedenstad hos Artgate på Røa.

Fra torsdag 19. januar får folk se en rekke grafiske arbeider fra Cathrine Knudsen på galleriet, og både kunstner og gallerist ser frem til de kommende ukene med den anerkjente kunstneren i fokus.

– Høyst respektert

Knudsen, som bor på Holmenkollen, har sitt atelier på Holmen. Fra hun hadde sin første separatutstilling i 2003, har hun levd stadig bedre av kunsten sin, og i dag har hun en solid plass i norsk samtidskunst.

Ingunn Hedenstad hos Artgate på Røa og kunstner Cathrine Knudsen.

– Cathrine har kanskje overrasket mange. Folk har lært å se flere sider av henne. Hun er en høyst respektert kunstner, på sine egne premisser. Kunsten hennes står støtt på egne ben, sier Hedenstad.

På utstillingen på Røa får man se en del av Knudsens grafikk, etsninger og aluminiumsbilder.

– Jeg prøver å tolke naturens prosesser, vekst og fall. Roen er helt essensiell i bildene. Jeg liker rene og enkle former, sier hun. – Jeg har funnet et uttrykk som tydelig treffer mange.

– Cathrines kunst maner til ettertanke, det er stille og filosofisk. Jeg merker at jeg drømmer meg litt bort i bildene, får en pause og litt ro, sier Ingunn Hedenstad.

– Det er den roen jeg alltid prøver å få frem, selv om det kan være mange elementer i bildet. Jeg jobber ofte med former som er skjøre, vare og veldig ofte løse, sier kunstneren selv. – Noen får kanskje en følelse av noe de har opplevd, kanskje en glemt hage fra man var liten, som kanskje var litt gjengrodd, sier hun.

– Har du noen du ser spesielt opp til av andre kunstnere?

– Jaaa…, sier hun og tenker et par sekunder, før navnet Jens Johannessen kommer opp.

– Hvorfor?

– Jeg elsker det billedlige uttrykket hans. Jeg var kanskje mer lik ham før, før jeg har fått helt min stil.

Hun opplevde at Johannessen dukket opp på en utstilling hun hadde i 2012, noe hun satte stor pris på.

Krevende hverdag alene

Heltidsjobben som kunstner beskriver hun som krevende, ikke minst fordi hun store deler av dagen er alene.

– Det er jo bare meg selv som setter meg selv i gang. Det krever disiplin. Det er krevende å stå i ensomheten dag ut og dag inn. Derfor må jeg ofte ut i naturen, og der tar jeg mange bilder med mobilen, sier kunstneren, som mener hun er heldig som har naturen så nær. Mærradalen, Bogstad og andre deler av marka blir hyppig besøkt.

Knudsen forteller at det krever mye å være en moderne kunstner, samtidig med at familieforpliktelsene skal ivaretas.

– Jeg føler hele tiden et veldig press. Det er hele tiden nye utstillinger, masse business, ting som skjer, sier Knudsen, som er svært allsidig i sine uttrykksformer. Både klær og interiør har fått hennes grafiske uttrykk på seg, og dette blir det mer av etter hvert.

Fri for egen kunst

Og når hun kommer hjem, kan hun og familien nyte kunstnerens egne bilder på stueveggene?

– Nei, jeg er altfor selvkritisk til det. Jeg har et hus fullt av kunst, men ikke egne bilder. Da ville jeg hengt jeg meg alt for mye opp i det visuelle. Det gir en ro for meg å ikke ha kunsten min hjemme, sier hun.

– Men jeg tar gjerne med meg et bilde fra Cathrine hjem, smiler gallerist Hedenstad. – Hvis jeg skal ha et bilde til i min stue, vil jeg ha et som gir meg ro, som jeg kan drømme meg litt bort i. Det kan man gjøre i Cathrines bilder, sier hun.

Om det ikke er mye Knudsen-kunst hjemme hos kunstneren selv, kan altså Artgate like nedenfor Røa torg by på en real dose Cathrine Knudsen de nærmeste ukene. Utstillingen henger fra torsdag 19. januar til 11. februar.

LES OGSÅ: Får vondt i kropp og sjel før utstilling

Der disse tre møtes, skapes det magi

LES OGSÅ: Dieselforbudet: – Reis før eller etter rushtiden

Oslo vest skal ta imot flest flyktninger

Lokkemann ved Grindbakken skole

Rekordjulehandel på CC Vest

Følg Akersposten på Facebook her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...