Akersposten

De mener jobben er gjort:

- Det er jo bare tull

Prioritert øy ble borte i vannmassene

SMILER TROSS ALT: For to dager siden ble Bjørn Alstad Wangen klar over at mudringen var i ferd med å bli avsluttet, mens han peker på en del av området som ikke er rørt i det hele tatt. Foto: Vidar Bakken

Akersposten spurte byrådsavdeling for miljø og samferdsel med Sirin Stav (MDG)i ledelsen, om det var mulig med en hastebevilgning for å få fjernet en større del av de forurensede massene i Holmendammen. Det får vi ikke svar på.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2021 kl 17:25

HOLMENDAMMEN: Da bystyret bevilget tre millioner kroner til mudring av Holmendammen, var Sirin Stav (MDG) en av støttespillerne for at mudring kunne iverksettes. Den gang var Sirin Stav leder av bystyrets samferdsels- og miljøutvalg. Nå er hun byråd for miljø og samferdsel.

Leder av Holmendammens Venner, Bjørn Alstad Wangen er sterkt kritisk til arbeidet som er gjort og som nå avsluttes. Han mener at arbeidet med å fjerne forurensede masser må fortsette og at politikerne må på banen med flere midler.

Les saken: – Skandale at arbeidet nå stopper opp

Spørsmål om midler

Akersposten har stilt følgende spørsmål til byrådsavdeling for miljø og samferdsel:

Arbeidet med mudring av Holmendammen har stoppet opp på grunn av manglende midler. En av årsakene er at arbeidet har blitt vesentlig dyrere på grunn av at massene som kjøres bort er forurenset i så stor grad, at den må behandles som spesialavfall. Dammen er nedtappet og det er mulig å fortsette arbeidet. Kan byrådsavdelingen hurtig finne midler, slik at det planlagte mudringsarbeidet kan fullføres, i og med at det er snakk om forurensede masser som skal fjernes. Sirin Stav var en av dem som støttet planene for mudring av Holmendammen, som skapte stor entusiasme i nærområdet da det ble vedtatt midler til mudring.

Får ikke svar

Akersposten får ikke noe svar fra byrådsavdelingen for miljø og samferdsel om det er mulig å finne midler til å fortsette arbeidet. I stedet er det Bymiljøetaten som viser til Akerspostens henvendelse til byrådsavdelingen og svarer på noe helt annet. Etaten har allerede svart ut hva Akersposten ville vite om arbeidet i Holmendammen.

Les saken: Ikke sannsynlig at vassdraget nedstrøms blir utsatt for mer forurensning

Her er svaret som Bymiljøetaten gir på vegne av byrådsavdeling for miljø og samferdsel, ledet av Sirin Stav.

Det har ikke vært planen å mudre hele dammen. Det var heller ikke planen å mudre hele det skraverte område som fremgikk i søknadene. Dette var å anse som maksimalt område, og Bymiljøetaten regnet med at det var nødvendig å gjøre vurderinger underveis i arbeidet ut i fra prosjektets rammer. Arbeidet har altså ikke stoppet opp på grunn av mangel på midler. Det er fjernet nær 1000 tonn, og forurensningssituasjonen nå ansees som bedre enn før mudringen.

Fristilling av den opprinnelige øya nord i dammen hadde førsteprioritet, som et tiltak for hekkende fugl i området og for å hindre gjengroing av dammen. Dette tiltaket ble derfor gjennomført først. At dammen har vært tappet har minimert omfanget av, og risikoen for, oppvirvling og spredning av sedimenter. Dammen skal nå tappes opp igjen ihht krav i tillatelsen til midlertidig nedtapping.

Ikke imponert

Leder av Holmendammens Venner, Bjørn Wangen er ikke imponert av svaret fra Bymiljøeataten på vegne av byrådsavdelingen.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er jo bare tull. Mudringen av dammen var hovedfokuset, hvor den såkalte fristillingen av øya i nordenden var et delmål. Det fremgår også av tillatelsen fra Statsforvalteren hvor det står: Mudringen ønskes gjennomført hovedsakelig pga. sedimentering over flere tiår, med påfølgende gjengroing rundt innløpsområdet i dammen. Et delmål er å fristille den opprinnelige øya nordvest i dammen, som tiltak for bakkehekkende fuglearter som sivhøne, sothøne, knoppsvane m.fl.

- Mudringen for å fristille øya er et lite, men betydningsfullt arbeid i denne sammenheng. Som mudring betraktet er det snakk om lite masser som ble tatt ut for å frigi øya. Hovedhensikten for mudring var å mudre i selve dammen. Det kommer klart frem av kartskissen som bekriver arbeidsområdet for mudringen. Utenfor øya nå ligger tonnevis med forurensede masser urørt. Disse skulle naturligvis vært fjernet, der de ligger rett utenfor utløpet av Holmenbekken, sier Wangen.

Saken fortsetter under bildet

IKKE MUILG: Bjørn Wangen mener at hovedhensikten var mudringen av selve dammen. Mudringen for å frigjøre øya (innringet mudring), var bare en liten del arbeidsområdet hvor det skulle mudres. Ill.: Bymiljøetaten

- Jeg stiller store spørsmål ved planleggingen og gjennomføringen av dette arbeidet. Først går man ned 1 meter i et område, før en ser at man må redusere til 30-40 centimeter for å få mudret et større areale. Likevel er det bare en brøkdel av det skraverte planarealet som blir tatt. Hadde man startet med å ta 30 centimeter, kunne de i hvert fall fått tatt en større del av dette området og fått en bedre gjennomstrømming i dammen. Det ville forsinket videre gjengroing. Hovedproblemet er og blir at mange tusen tonn forurensede masser blir liggende, uten at ansvarlige myndigheter er villig til å ta tak i problematikken. Det er skuffende, avslutter Wangen.

Lørdag morgen forsvant forøvrig den nye øya i vannmassene. Heldigvis var det ingen hekkende fugler på denne tiden.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...