Akersposten

– Det er ikke vanskelig. Hvis du vil, kan jeg vise deg!

– Kortreist ferie er like bra! sier administrerende direktør i TryvannWyller AS, Espen Bengston (50). – Råkult! sier Adrien (9).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

TRYVANN: Oslo er et feriested med mange gode familietilbud. Fra øst til vest byr Oslo på alt fra skog og parker, fine og rene strender og besøksgårder.

Et av sommerens vakre eventyr, åpent hver dag for de som har valgt en staycation og kortreiste familieaktiviteter, finnes på dem største toppen i Oslo vest. Midt i skogen blant trekronene. Nærmere beskrevet på Tryvann, ved Høyt og Lavt klatrepark, en av fjorten i Norge.

Gjøre det beste ut av mulighetene

Staycation er å ta ferien hjemme, «stay» og «vacation». Noen kaller det også holystay. Ingen ny oppfinnelse, men fenomenet fikk en oppblomstring i USA under finanskrisen i 2008, da mange ikke hadde råd til å reise på ferie.

– Jeg er opptatt av at man ikke skal sammenligne seg med andre, men heller gjøre det beste ut av de mulighetene man har selv. Oslo er en by av mangfold og det skal vi være stolte av. Her finnes badestrender, et rikt byliv med severdigheter, og om sommeren er det trafikkstille. Alt på sitt beste, mener Bengston.

Han har 16 års fartstid i selskapet, de siste fem årene som daglig leder. Han brenner for friluftsliv, og er selv aktiv på ski, til fots og på sykkel.

– Jeg er takknemlig for denne jobben, og min mulighet til å tilrettelegge for friluftsliv sommer som vinter, sammen med et skikkelig bra team.

Parken er godt ivaretatt av 60 årsverk, 200 står på lønningslisten på vinteren, og 50 på sommeren. Det anslås at om lag 10 prosent av de besøkende gjennom hele året er turister, og parken har et godt samarbeid med Visit Oslo.

– Nå har vi hatt en bra vintersesong, åpent omlag 150 dager, med 320.000 dagsbesøkende gjester. Nå er fokuset på sommersesongen, og de 30.000 besøkende gjennom sesongen.

Tilsynet med anlegget er underlagt Statens Jernbanetilsyn. Det er Park- og tivolitilsynet som godkjenner sommerparken, og Taubanetilsynet som godkjenner vinterparken.

– Om sommeren har vi kuer fra Kongsgården som beiter i Wyller for å holde gresset nede, smiler lederen.

En av mange inngangsporter til Nordmarka

– Parken ligger på toppen av vestsiden av byen, det er enkelt å komme hit med kollektivtransport, og vi er heldige som har marka hvor vi kan bevege oss milevis innover i skogen, godt ivaretatt av Bymiljøetaten, sier Bengston.

Hver dag gleder Bengston seg med alle som tar turen opp til Tryvann. Spesielt trekker han frem at det er en god følelse å bidra til at folk kommer seg ut i friluft, vekk fra det hverdagslige, og over i en utfordring de fleste ser ut til å like svært godt.

Muligheter for familier med lavinntekt

Parken er engasjert i flere prosjekter, i lys av et samfunnsansvar, spesielt overfor barn og unge, orienterer Bengston på spørsmål om hvordan parken legger til rette for at lavinntektsfamilier skal få mulighet til å delta.

– Noen av de organisasjonene vi jobber med, er Kirkens Bymisjons barnehjem, Fresesarmeens Aktivitetskort, Oslo Kretsfengsel, og ulike bydelers barne- og ungdomssatsing, sier han.

Frelsesarmeens Aktivitetskort sørger for at barn og unge får gode opplevelser sammen med andre. Aktivitetskortet gir gratis adgang til forskjellige kultur- og fritidsaktiviteter i Oslo, for barn og unge mellom 2-20 år og søsken og en venn, foreldre eller ledsager. Det anbefales også å kjøpe brukte ski på skimarkeder, eller benytte seg av utlånssentraler.

Utlånssentraler tilbyr gratis utlån av sportsutstyr til barn og unge opp til 18 år, i tillegg kan personer over 18 år leie utstyret til en rimelig pris. Skattkammeret, blant annet, inviterer også barn og unge til deltakelse på kostnadsfrie aktiviteter. Bua Hovseter er et annet, relativt nystartet tilbud med etter hvert et stort utvalg utstyr til utlån.

– Vi har satt ned sesongkort prisen, både så det er bærekraftig for oss, men også for at man kan ha mulighet til å delta.

Undersøkelser har vist at norske barnefamilier føler på et press om å reise bort i sommerferien, slik at barna kan ha noe å fortelle til venner når skole og hverdag starter opp igjen.

– Men jeg tror det er viktig ikke å sammenlikne seg med andre, hverken oppover eller nedover. Oslo er en fantastisk by med mangfold, og det handler ikke om øst og vest. For å få bukt med ulikheter er det viktig å snakke om at vi er én by, ikke delt. Det er folk fra hele byen som kommer til oss, for å ha det kult. Og da spiller det ingen rolle om man har tatt banen fra Mortensrud eller Slemdal, påpeker Bengston.

Koordinasjon, balanse og utfordring av høydeskrekk

– Hver gang jeg er ute i parken, høres jeg barn som sier til mamma og pappa, «dette er gøy, dette er kult!». Både voksne og barn får utfordret egne krefter, litt uten om det vanlige. Man får anledning til å presse noen grenser, og det tror vi er veldig sunt, fortsetter han.

Hvis høydeskrekken eventuelt tar over iveren, eller løypa rett og slett ble for hard, spretter det frem trygge instruktører. Dette har de gjort før.

– Parken består av 11 forskjellige løyper med 205 forskjellige hinder, også kalt games. I tillegg har parken 37 ziplines, forteller instruktør Emilie.

Hun tar i mot Akersposten og holder klart utstyr. To instruktøerr er behjelpelige med å få utstyret korrekt antrukket, før Emilie gir et sikkerhetskurs. Hun forteller at dette er hennes første sesong i sommerparken og at hun gleder seg over sommerens tilbud til gjester som har valgt tid i parken.

Midt i skogens ro står instruktør Martin. Han er nettopp ferdig med å geleide et nervøst par ned fra en tretopp.

– Det ble litt i høyeste laget, smiler en av gjestene. Preget av litt høydeskrekk legger han til at det likevel føltes trygt ettersom Martin var rask på pletten.

– Selv om noen av løypene er både høyt oppe og noen av hindrene krevende, er like fullt instruktørene rett i nærheten, og man vet at de holder øye. Det gjør hele opplevelsen god, og jeg komme garantert tilbake, sier han.

For de minste og de største

– Hvilken løype skal vi ta? spør Adrien (9).

På spørsmål om hvordan han syns det er å være her, svarer han umiddelbart «Råkult», og legger raskt til at han nå har tenkt seg ut i en av de hardere løypene.

– Det er ikke vanskelig, hvis du vil, kan jeg vise deg! fortsetter han med et stort smil.

Dette er også barnas park, med store og små utfordringer tilpasset de små, forsikrer Bengston, og han kjenner seg igjen i iveren til Adrien, da den er noe parkens ansatte stadig overhører blant gjestene. Miniversjoner av løypene spenner seg mellom trærne en snau meter over bakken. Alle løypene har ulike navn som stammer fra norrøn mytologi. De minste kan prøve seg på Ask og Embla. Ut fra Yggdrasil, som er tårnet i midten, spenner løypene seg i alle retninger.

Adrien slenger seg mellom trærne, høyt og lavt, ikledd klatresele og med god manøvrering av de ulike krokene. Som om han ikke har gjort annet.

– Barna mestrer disse løypene veldig godt, og de beveger seg naturlig gjennom løypene. Selv om de er unge viser de unike ferdigheter i løypene og de behersker bruk av krokene veldig godt. Alt dette gir en fantastisk mestringsfølelse, sier Bengston.

– Til slutt kommer gleden over aktiviteter sammen med familie og venner.

Det var ingen sure miner å spore blant Sommerparkens gjester denne solfylte dagen i fellesferien. Solen duvet i noen lette skyer og en 25 meter høy tømmerstokk, fra en av Danmarks høyeste trær, bød på fritt fall.

– Du klatrer 88 trinn, og fra toppen har du utsikt over Tigerstaden. Deretter kaster du deg utfor, avslutter Bengston med et smil.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...