Akersposten

«Det er ikke nok å ha gode tilbud og aktiviteter hvis ikke vi kan få de eldre til å ta dem i bruk og komme seg ut»

Ordfører Marianne Borgen er klar for å møte Ullern-seniorer på MandagsSTOPPEN på Lilleaker mandag 18. november. Arkivfoto

– Å møte folk der de bor, er noe av det viktigste jeg gjør, sier ordfører Marianne Borgen. Hun besøker Ullern kultursenter mandag 19. november.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2018 kl 09:59

ULLERN: Det skjer mye i Oslo kommune for tiden: Utvidelse av gratis aktivitetsskole, Aldersvennlig by, Europeisk miljøhovedstad 2019, undervisningsmål i Oslo-skolen, el-bil hovedstad og det grønne skiftet.

Oslos ordfører Marianne Borgen virker ikke bekymret for at det kan bli for mange mål å holde fokus på. Hun synes fortsatt det er gøy å reise rundt i bydelene og snakke med byens borgere.

Neste uke er det seniorene i Ullern bydel som står for tur. Da besøker ordfører Marianne Borgen Ullern kultursenter og MandagsSTOPPEN for å fortsette samtalen fra forrige besøk om hvordan kommunen og bydelen kan bidra til en tryggere hverdag for bydelens beboere og gjøre Oslo til en aldersvennlig by.

Ordføreren lytter og forteller

Borgen forteller at å reise ut i bydelene og møte folk der de bor er noe av de viktigste hun og medlemmene av bystyret gjør. Det er i tillegg til en oppgave Borgen synes er svært hyggelig og som hun gleder seg til.

– Det er to ting jeg legger vekt på når jeg reiser rundt og snakker med folk: Det ene er å lytte til innspillene som jeg kan ta med meg tilbake til rådhuset; det andre er å fortelle hva jeg og byrådet gjør, blant annet for å skape en aldersvennlig by.

Ordføreren er selv godt på vei inn i seniorenes rekker, og som mor og bestemor har hun gjort seg noen tanker om hvordan hun ser for seg Oslo i fremtiden.

– Som bestemor er jeg opptatt av at Oslo skal være en god by for barn og barnebarn. Det betyr gode møteplasser og en god by å bo i for alle. Aldersvennlig by er mange forskjellige ting som gode tilbud, møteplasser, transport, eldreomsorg.

Hva det er som gir trygghet i hverdagen har nettopp vært et av temaene for møteserien MandagsSTOPPEN denne høsten. I tillegg inviterte representanter for Bydel Ullern til en workshop for å diskutere fremtidige aktiviteter og tjenester for å gjøre bydelen mer aldersvennlig. Tilbakemeldingene forteller om behov for et aktivt liv, å bo hjemme, å komme seg ut og rundt – noe som krever egnet transport og tilgjengelig parkering.

Fremmed i egen bydel

Bydel Ullern er i rask utvikling. Det er planer om ytterligere fortetning; gamle industribygg har blir konvertert til handelssentre, boligformål og knutepunkter for travle trafikkårer. Mange eldre kjenner seg ikke igjen i alt det nye og kan føle seg fremmedgjort. Borgen forteller at selv om utfordringene er ulike fra bydel til bydel, er fellesnevneren forandring.

– Forandring kan virke skummelt for mange, spesielt for eldre, og kan føre til isolasjon og ensomhet, Det er store helseforskjeller og sosiale forskjeller fra bydel til bydel, derfor er det opp til bydelene å utvikle de tiltakene det er mest behov for i sin bydel. sier Marianne Borgen.

For mange eldre er ensomhet kombinert med svakere helse og dårligere mobilitet, en oppskrift for sosial isolasjon. Er det fare for at tiltak som aldersvennlig by og miljøby kun er et løft for de friskeste?

– Ensomhet er et problem for mange eldre. Derfor er gode møteplasser viktig. Men det er ikke nok å ha gode tilbud og aktiviteter hvis ikke vi kan få de eldre til å ta dem i bruk og komme seg ut, sier Borgen. Hun mener at tilbyderne av tjenester må bli flinkere til å invitere folk inn og dem til å føle seg velkomne.

– Vi må finne gode måter å inkludere og få dem til å nyttiggjøre seg av alle de gode tilbudene.

Seniorer en viktig ressurs

Men en god alderdom dreier seg ikke bare om hva de eldre kan forvente av samfunnet. Alle har et ansvar for eget liv. Vi er allerede en million mennesker over 60 år i Norge. Er det ikke vel så viktig å stimulere de eldre til å spørre hva de selv kan gjøre?

Ordføreren er rask med å gripe ordet og snu på spørsmålet.

– Norges eldre bidrar med utrolig mye av sin tid og ressurser. Hvor hadde frivillig arbeid vært uten seniorene? Det er viktig at samfunnet verdsetter de ressursene som finnes hos de over 60. Vi har bruk for dem.

MandagsSTOPPEN

På MandagsSTOPPEN kan du også diskutere temaer som å klare seg hjemme, å komme seg ut og rundt, å unngå isolasjon, transport, mobilitet og tilgjengelighet som for de fleste dreier seg om parkering i egen bydel og i sentrum.

Transport og parkering er en utfordring for eldre og kan bidra til isolasjon og ensomhet. Mange eldre har en del tilfelles med funksjonshemmede. De får økende helseproblemer og nedsatt funksjonsevner med alderen. Tone Tellevik Dahl sa i et intervju i Akersposten i sommer at man «… skal kunne komme seg dit man ønsker, når man ønsker uavhengig av funksjonsnivå».

Hvordan skal ordføreren og det sittende bystyret ivareta disse grunnleggende behov? Nå har du sjansen til å treffe Oslos ordfører, Marianne Borgen, ansikt til ansikt på MandagsSTOPPEN og få svar på dette og andre spørsmål du har på hjertet.

Kom og fortell hva en trygg hverdag betyr for deg mandag 19. november klokken 12. på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...