– Det er hjem vi bygger
– Diakonhjemmet er kjent for å yte god omsorg og nestekjærlighet, og det er derfor veldig fint at vi utvider vårt samarbeid. Sammen skal vi gi gode og trygge hjem for våre eldre i årene som kommer, sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen da han sammen med prost Trond Bakkevig la ned grunnsteinen for Diakonhjemmet Omsorg+.
Publisert: 15.10.2018 kl 12:45
Sist oppdatert: 15.10.2018 kl 12:53
VOLVAT: Det er ikke hver dag man legger ned en grunnstein til et nytt bygg ved Diakonhjemmet. Det er heller ikke hver gang grunnsteinen er slik som denne. For i tillegg til å være en fysisk gjenstand, uttrykker den også hva slags fundament virksomheten skal bygge på, både gjennom det som ligger inni selve grunnsteinen og det som er inngravert på forsiden.
Dette skriver Diakonhjemmet i en pressemelding etter at grunnsteinen ble lagt ned fredag. Det skal bygges 124 omsorgsboliger på den sørlige delen av sykehusets eiendom, rett over veien for Volvat Medisinske Senter.
Byråd for helse, eldre og arbeid Tone Tellevik Dahl fortalte om opplevelser fra andre Omsorg+-prosjekter i Oslo:
– På Kampen Omsorg+, som drives av Bymisjonen, feiret jeg skeive dager rett før sommeren, og på Lovisenberg kunne beboerne fortelle at det var som en folkehøgskole for eldre. Her er det altså gode muligheter for at livet kan få en ny vår. Den skapende byen, med varme og plass til alle, blir virkelighet her på Diakonhjemmet.
– Jeg håper også det snart kommer et sykehjem og en videregående skole her, sa byråden.
Mennesker og miljø i sentrum
Med denne grunnsteinsnedleggelsen er byggingen av Diakonhjemmet Omsorg+ offisielt i gang. Omsorg+ er Oslo kommunes konsept for personer som ikke lenger er i stand til å bo i egen bolig, men som heller ikke trenger sykehjemsplass. Her vil de få tilbud som skaper trygghet og trivsel og gir liv til dagene.

Fra v: Forstander/adm.dir. Idar Magne Holme, prost Trond Bakkevig, byrådsleder Raymond Johansen og hovedstyreleder Paul Erik Wirgenes. Foto: Espen Utaker
Omsorg+ er første trinn i Diakonhjemmet hage, et byutviklingsprosjekt ved Diakonhjemmet som setter mennesker og miljø i sentrum. Hvis alt går etter planen, vil beboerne i omsorgsleilighetene bo i et område som også vil romme en ny universelt utformet T-banestasjon, studentleiligheter, videregående skole, sykehjem, næringsliv, torg og parkområder – i tillegg til alt som allerede ligger her i dag.
Unikt utgangspunkt
Leder av helse- og sosialkomiteen James Stove Lorentzen, pekte på at Diakonhjemmet er i en unik situasjon, med sykehus, høgskole, sykehjem, hjemmetjenester og nå Omsorg+.
Faktaboks
TRIVSEL OG TRYGGHET. Dette første trinnet består av 124 omsorgsleiligheter, utformet etter Oslo kommunes standard Omsorg+. Innbyggere i Oslo som ikke lenger kan bo i sin egen bolig, kan søke kommunen om plass her, og ved tildelt plass inngår man en leieavtale med bydelen. Boligene vil være bemannet hele døgnet ved en husvert, og det blir mulighet for sosiale fellesskap og tilbud som f.eks. kantine, kulturarrangementer, treningssenter med mer.
EN NY BYDEL. Byggingen av Omsorg+ er første trinn i det som skal bli Diakonhjemmet hage. Dette prosjektet handler både om bygninger, innhold og byutvikling. Vi planlegger blant annet med strenge og innovative miljøkrav, og vil bli et av de største BREEAM-prosjektene i Norge. Vi vil skape et levende og inkluderende område med plass for mennesker i ulike aldre og med ulike utfordringer og ressurser. Vi vil skape nye løsninger i samarbeid mellom institusjonene våre og andre instanser, både næringsliv og offentlig virksomhet.
Kilde: Diakonhjemmet
– Jeg vil komme med en advarsel til oss politikere: Vi må vokte oss for å bli for detaljstyrende, sa Lorentzen. – Og organisasjoner som Diakonhjemmet og Lovisenberg må få et handlingsrom som gir rom for kreativitet og innovasjon, slik at de kan levere enda bedre tjenester enn vi klarer selv.
– Å vokse er ingen stor prestasjon i seg selv, sa Lars Asbjørn Hansen, leder i Vestre Aker bydelsutvalg, – for det å utvikle seg er noe helt annet enn å vokse. Og Diakonhjemmet utvikler seg. I mange år har Diakonhjemmets strategi pekt fremover mot et sømløst system som er fremtidsrettet, mente Hansen.
– Takken går i dag til Oslo kommune, byråd, bystyre, byrådsavdeling og deres bestilleravdeling for at de applauderte visjonen vår for dette området, og for godt og til tider krevende samarbeid. Men det er også viktig for meg å takke våre egne her på Diakonhjemmet, som har stått på for å få dette til, sa Idar Magne Holme, forstander/adm.dir. ved Diakonhjemmet.
Et godt sted å bo
Målet med Omsorg+ og hele Diakonhjemmet hage kan formuleres ganske enkelt: Dette skal bli et godt sted å bo.
– Verdiene som reflekteres i det diktet som er inngravert på grunnsteinen og skal stå for ettertiden, er så fine. Det gir stemme til de som skal bo her, sa Tone Tellevik Dahl. – De viser at stemmen du har, skal bli hørt, lagt merke til, og den skal få sette spor. At hjemmet ditt skal bære preg av varme og gode stunder med dem du holder av. For det er det vi nå bygger. Det er hjem.
Og slik står det i diktet på grunnsteinen: med lyset fra ditt ansikt velsign min hud med varmen fra din hånd velsign mine ører med lyden av din stemme velsign mitt liv med din tid hos meg
velsign mitt hjem