ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Det er fint å se omsorgen de viser for hverandre når det står på

– Jeg fikk høre på forhånd at dette var en opplevelse for livet, sier Ronny Torper (18). Etter fire uker til sjøs på Oslos stolteste skute er inntrykkene sterke, og nye vennskap er knyttet. Kanskje for livet. Nå kjempes det for at flere kan få denne helt spesielle opplevelsen, ikke minst Oslo-ungdommer.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2020 kl 12:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AKERSHUSKAIA: En ganske regntung morgen er fullriggeren tilbake ved kai. I fire uker har SS Christian Radich med mannskap, 10 frivillige og 35 ungdommer fra Windjammer-prosjektet seilt tur-retur Nordkapp. Det er nettopp Windjammer ungdommene og voyageleader Jarlfryd Sletvold ønsker å prate med Akersposten om.

«Windjammer er et livsmestringsprogram for unge mennesker mellom 16 og 25 år, som står utenfor utdanning, opplæring eller jobb,» kan vi lese på Windjammers nettside.

– Dette er et mestringstokt for ungdom som lever i utenforskap, enten på skole eller jobb. Det er for ungdommer som ikke finner sin vei, sier Jarlfryd Sletvold.

Og nettopp det har de til felles, ungdommene vi møter bare et par timer etter at det fire uker lange toktet er ferdig. De har i en periode stått utenfor.

Helt annet enn skole

Inntrykkene er ferske, og stemningen er på topp, til tross for fire uker med mye hard jobbing og tøffe tak på skuta.

Fire uker på Christian Radich er ikke en avslappende ferietur. Deltakerne kommer raskt inn i turnus, med faste oppgaver og mye som skal læres. Felles for de unge er at de har havnet utenfor på et eller annet vis. Noen har droppet ut av skolegang, andre har havnet utenfor arbeidslivet. Felles har de også at de trengte noe helt annet å fokusere på, noe som kunne gi dem mestringsfølelse, nye opplevelser, nye bekjentskaper.

– Jeg innrømmer at det var skikkelig deilig å ikke være på skolen, sier Ronny Torper.

Jeg er vant til å måtte lese noe 50 ganger og så kanskje bare huske 10 prosent av det etterpå, sier han. På seilskuta kom kunnskapen inn på en helt annen måte for Ronny og de andre. Her lærte man av å bli kastet uti det, i samarbeid med trygge, voksne, erfarne sjøfolk

For Ronny var kanskje den største utfordringen at det blir en del venting når man har vakt. En del av oppgaven er gjerne å vente og være klar når det trengs.

– Da ligger jeg og tenker og kjeder meg og har lyst til å gjøre noe. Jeg er litt rastløs, smiler han. – Så jeg fikk prøve meg i byssa. Jeg ba om litt mer aktivitet, og det var fint.

– Hva ble annerledes enn du trodde på forhånd?

– Jeg trodde det skulle bli finere vær! sier han.

Tryna på dekk

– Det var mye dårlig vær ja. Det regnet, det blåste, og det var mye bølger. Jeg har vært mye i båt, men det er jo ikke i nærheten av dette, sier Alice Ringstad Hansen (17). Hun forteller om et tilfelle der stagseilet sto oppe, bølgene gikk høyt, og det var såpeglatt på dekk.

– Alle tryna, hele tiden. Unn slo halebeinet skikkelig! sier Alice og nikker mot Unn Andersen, som er frivillig på skuta, og som har vært med på mange tokter. Unn sier selv at hun er blitt helt bitt av fullriggerbasillen.

Ungdommene forteller at det var en ganske mektig følelse å få stå til rors på selveste Christian Radich når bølgene og vinden dundret på.

– Jeg ble litt stressa ved roret, sier Alice ærlig.

– Dere opplevde kanskje øyeblikk da dere lurte på hvorfor dere hadde blitt med på toktet?

– Ja, jeg husker jeg ville hjem et øyeblikk der. Men det gikk fort over, sier Alice.

Heftig vær – dårlig form

Elektromekanikeren William Coates er 21 år, og for tiden står han uten jobb. Da passet det perfekt å gjøre noe helt annet. Han forteller også om mye vær, og fast rutine når landkrabber er ute på sitt første tokt, er sjøsyken. Den kommer alltid for de fleste, og de første dagene er verst.

– Det ble knytt noen nære bånd i «rennagjengen» ja. Vi var der de fleste av oss. Jeg var blant dem som klarte seg best, og fikk jobbe med og spyle og trøste, sier William.

– Det er fint å se omsorgen de viser for hverandre når det står på. Nesten alle blir jo sjøsyke i starten. Det er gjerne to eller tre dager, og så går det gjerne over, sier Jarlfryd Sletvold. – Vi ser hvordan de holder hverandre varme, sørger for at de andre får i seg næring. Det handler om fellesskap.

– Men det er trygt å seile med en gammel «dame» i all slags vær?

– Skuta er trygg ja. Den har vært ute i full orkan, men vi ønsker jo ikke å seile i sånt vær. Det går hardt utover både skuta og dem som er ombord.

Voyageleader Jarlfryd forteller at de opplevde en god del «rasmus’er».

– Det betyr at bølgene slår over bord. Den som står til rors da, blir ganske våt! smiler hun.

Den viktige hysje-jobben

Å holde roen, både i hodet og rent lydmessig, er viktig når man er på tokt.

– Det er nesten alltid noen som sover, så det er ikke alltid man kan støye, sier hun.

– En av mine oppgaver ble å hysje når noen skulle prøve å sove, sier William.

De fleste klarte å duppe av når de skulle, men for Ronny var det noen ganger vrient å finne søvnen.

– Jeg kunne gjerne ligge i to-tre timer og se i taket. Jeg tror jeg holdt mange våkne!, sier Ronny. Som så mange andre kjente han på savnet av å ha telefonen å fikle med når man ikke har annet å finne på. Telefonen er imidlertid langt kjedeligere når man er dagevis uten dekning.

– Det var moro da vi plutselig fikk dekning igjen etter fem dager! sier Daniel Branndal (19). Han forteller at opplevelsen av fire uker på tøff tokt med Christian Radich har vært så interessant at han kan tenke seg mer tid til sjøs.

Enorm utvikling

Da Jarlfryd Sletvold og resten av mannskapet tok imot de 35 Windjammer-ungdommene den første dagen, var det mange som er spente og usikre.

– Det er snakk om å ha tro på seg selv. Å se dem på denne reisen, fra den første dagen og frem til avslutningsmiddagen, er utrolig. Det er en enorm utvikling. Man ser at de er litt livredde, men så ser man dem klatre opp til toppen, og man ser alle følelsene som kommer frem på et sånt tokt, sier hun. – Noen er langt nede når de kommer hit. Og så står de plutselig til rors og styrer Christian Radich.

– Nei, det var ikke det jeg trodde jeg kom til å gjøre da jeg møtte opp her. Jeg syntes det var skikkelig vanskelig i starten, sier Ronny.

– Vi ser vennskapene som dannes, vi ser at folk holder kontaktene etter, og de møtes igjen. Når de har vært med på Windjammer, ønsker de å treffes igjen, sier Jarlfryd Sletvold.

Windjammer-prosjektet

Vidar Pederstad er direktør i stiftelsen Windjammer. Han forteller at tanken bak Windjammer er å finne et nyttig samfunnsoppdrag til Christian Radich.

– Skuta kan like gjerne hjelpe ungdommer som å kjøre folk som spiser reker og drikker hvitvin, sier han.

Pederstad forteller at navnet Windjammer naturligvis er hentet fra den kjente filmen om Christian Radich fra 1957, med blant andre Lasse Kolstad. Den bidro sterkt til å gjøre skuta kjent, også utenlands.

Vil ha Oslo med

Fullriggeren er en av Oslos største stoltheter, og nå ønsker Pederstad at Oslo kommune skal benytte seg enda mer av tilbudet. Det betyr å sette av mer penger til at flere unge mennesker i utenforskap skal få muligheten til å oppleve et tokt.

– Oslo har mer enn nok med utfordringer med ungdom som sliter med utenforskap. Vi vel være med å reparere frafall før det skjer og der det allerede har skjedd. Vi ønsker å hjelpe til med preventive tiltak. Windjammer er en investering i ungdom. Man kan slippe veldig mange store regninger i etterkant, sier han.

– Sett av penger!

Pederstad appellerer nå til Oslos politikere om å sette av større midler til å sende ungdommer på tokt gjennom Windjammer. Bystyrepolitiker James Stove Lorentzen (H), som sitter i helse- og sosialutvalget, har satt seg nøye inn i Windjammer-prosjektet og ser de positive sidene.

– Dessverre har Oslo vist relativt liten interesse, men Christian Radich er Oslos skute, og Oslo har mange ungdommer som kunne ha stor glede og nytte av å være med på dette. Dette vil vi at Oslo skal benytte seg av, og da må det settes av en sum penger, sier Stove Lorentzen, som syns det er flott at man gjennom aktiv bruk og arbeid bevarer den flotte skuta.

Når vi møter noen av ungdommene som akkurat har mønstret av etter fire innholdsrike uker til sjøs, vil de bli fulgt opp gjennom Windjammer-prosjektet. I samarbeid lages det en plan for tiden som kommer, og ungdommene følges opp senere.

– Oppfølgingen kan vare ganske lenge, og vi har også flere tidligere Windjammere ombord, som har fått lærlingeplasser, sier Jarlfryd Sletvold.

– Men målet er ikke å utvikle dem til å bli sjøfolk, men å utvikle llivsmestringskompetanse, understreker hun.

Fakta

Om Christian Radichs Windjammer-stipend:

Windjammer er et livsmestringsprogram for unge mennesker mellom 16-25 år, som står utenfor utdanning, opplæring eller jobb. Vi er opptatt av at alle som har behov for en ny start skal ha en reell mulighet til å delta på Windjammer. Christian Radich vil derfor dele ut stipend til ungdom som ikke har mulighet til å få støtte til deltakelse fra det offentlige eller foreldre/foresatte. I søknaden må det begrunnes hvorfor nettopp du skal få et slikt stipend. Det er dessverre ikke mulig for Christian Radich å gi stipend til alle som har behov og vi prioriterer derfor de som ikke har noen annen reell mulighet for deltakelse. Stipendet er finansiert gjennom bidrag fra følgende partnere:

Stiftelsen Det Norske Veritas
A.Wilhelmsen Foundation
Skuld
Einar Sissener
Sparebank Stiftelsen DNB
Gjensidige Stiftelsen
Wilhelmsen Foundation
Bergesen Stiftelsen
Stiftelsen Det Norske Veritas
Klaveness Marine
Leif Høegh Stiftelsen
Eckbos Legat
Hans Herman Horn Stiftelsen
Waage Stiftelsen
Stiftelsen Thomas Fearnley

Om Stiftelsen Christian Radich:

Stiftelsen Christian Radich forvalter på vegne av det norske samfunnet kulturarven og fullriggeren Christian Radich. Det er stiftelsens visjon og mål å gjøre det gjennom aktiv bruk av skuta i et samfunnsnyttige oppdrag som kan bidra til løse utfordringer knyttet til ungdom og utdanning/jobb. Christian Radich ble bygget i 1937 for å gi ungdom muligheten til å skaffe seg arbeidserfaringer, utdannelse og generelt retning i livet. Christian Radich etablerer i 2018 Windjammer as som sosial entreprenør og et ideelt selskap og en. Windjammer AS er eiet av Christian Radich, og har alliert seg med dyktige partnere for å sikre faglig kvalitet og profesjonell drift.