Det blir høyt på Skøyen – biltrafikken må reduseres med 30 prosent

REFERANSEBYGG: Orklabygget som ruver på Skøyen, vil bli referanse for bygg på området ved Skøyen stasjon. Det legges opp til 16 etasjer for nybygg. Ellers er det gjennomgående 12 til 14 etasjer sentralt på Skøyen med avtrapping mot annnen bebyggelse. Foto: Vidar Bakken
Det ble som byrådet forlanger i Plan- og bygningsetatens siste forslag til områderegulering Skøyen – 16 etasjer. Trafikken i området må reduseres med 30 prosent, ellers blir det full stopp.
Publisert: 21.11.2019 kl 15:34
SKØYEN: Områderegulering for Skøyen er på ny høring, og for siste gang før den går til politisk behandling. Forslaget innebærer at cirka 10 000 mennesker får ny bolig og at det blir skapt cirka 3 900 nye arbeidsplasser.
Plan- og bygningsetaten har lagt ut forslag til områderegulering for Skøyen på nytt offentlig ettersyn. Høringsfristen er mandag 6. januar 2020. Det blir åpent møte om forslaget onsdag 27. november på Scandic hotell Sjølyst.
Følg saken på Plan- og bygningsetatens saksinnsyn
I juni i år ba Byrådsavdeling for byutvikling om endringer i planforslaget, og hovedalternativet er nå endret i tråd med dette. Blant annet ville byrådsavdelingen øke utnyttelsesgrad og maksantallet på høyder. Dette har møtt kritikk fra flere hold, etter at byrådsavdelingen tidligere ville ha fremmet forslag med maks etasjetall på 12 etasjer.
Les saken: Fra 12 til 16 etasjer på Skøyen
– Vi vet at mange er interessert i høyder på bygninger. I forslaget som nå er lagt ut er de maksimale høydene i planen lagt i området rundt Skøyen stasjon. Her er det foreslått bygningshøyder på opp til 16 etasjer, sier avdelingsdirektør for byutvikling Morten Wasstøl i Plan- og bygningsetaten

CIRKA 60 METER HØYT: De høyeste byggene ved stasjonen beregnes til 60 meters høyde. Orklabygget har nådd 64 meter.
– Vi har ambisjoner om å utvikle Skøyen til et område for klimasmart og klimanøytral byutvikling. Skøyen skal få en mer bymessig karakter enn i dag. Samtidig skal byutviklingen og fortettingen ikke føre til flere biler i området. Det er helt avgjørende at vi får ned trafikken på Skøyen, og får ledet trafikkvekst over på kollektive løsninger, sykkel og til fots, fortsetter Wasstøl.
I Norconsults analyse som følger saken, er det ikke bare snakk om å stoppe ved dagens biltrafikk i området for å bedre kollektivtransporten. Det må mye hardere lut til. Hvis det ikke skal bli full stopp i rushtiden med trafikk som sprer seg til andre områder og som igjen hindrer annen kollektivtrafikk, må antall biler inn i området reduseres til 70 prosent av dagens antall. Men er det realistisk?
Norconsult skriver blant annet i sin analyse:
Dersom Planalternativet med isolerte tiltak på Skøyen skal være uten negative konsekvenser for kollektivtrafikkens framkommelighet, må den generelle bilbruken i Oslo/Akershus i 2030 ligge på et langt lavere nivå enn hva den gjør i dag. Med antatt befolkningsvekst, økt kjøpekraft og teknologisk utvikling av bilparken, vil det i perioden fram til 2030 ventes en generell vekst i reiseetterspørsel i hovedstadsregionen. Behovet for å redusere biltrafikken kommer i tillegg til vedtatt målsetting om nullvekst i biltrafikken (likt dagens nivå). Ytterligere reduksjon i bilbruken til et nivå 25-50 prosent lavere enn i dag, kan i prinsippet være mulig, men vil trolig kreve drastiske virkemidler. Det har ikke vært en del av analysen å vurdere hva som skal til for å realisere et slikt scenario.
Til dette anfører PBE at trafikkanalyser ofte viser worstcase scenario og at det i analysen ikke kommer tilstrekkelig frem reduksjon av parkeringsdekning. I forslaget er all privat parkering på gateplan fjernet og parkeringshus skal omgjøres til andre formål.
Akersposten vil komme tilbake til denne delen av saken.

SETT MOT BESTUMKILEN: Sett fra miljølokket på Sjølyst, hvor E18 går under lokket. Dette er området hvor flere har tatt til orde for folkepark i stedet for bebyggelse. Illustrasjon: de Gayardon Bureau
I pressemelding fra PBE står det:
Dette er de viktigste endingene etter at planen ble oversendt til politisk behandling:
- E18 er nå tatt ut av planen, men må tilpasses i senere detaljreguleringer.
- Forbindelsene for fotgjengere og syklister på tvers av E18 er styrket.
- Bebyggelsen rundt Skøyen stasjon får økte høyder og økt utnyttelse.
- Maksimal byggehøyde på Skøyen blir på 16 etasjer.
- Amalienborg får status som bevaringsverdig.
- Karenslyst allé blir utvidet for å få plass til egne sykkelfelt.
- Bebyggelsen mot jernbanesporet nord for Skøyen stasjon er tatt ut av planen og Hoffsveien får ensidig bebyggelse.
Onsdag 27. november blir det åpent møte på Scandic hotell Sjølyst fra kl. 18.30 - 20.30. Dette møtet blir også strømmet og gjort tilgjengelig i ettertid.
Les også: