Akersposten

– Det beste med Ullern er den ressurssterke elevgjengen

– Årets tredjetrinn er en fin gjeng med oppegående elever som er ferdig med 13 års skolegang. Det er en elevmasse som har jobbet veldig bra som sendes av gårde, sier Jørgen Aanderaa (t.h.). Tirsdag fikk Ullern videregående besøk av Michel Mateos. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Det er en fin gjeng avgangselever med gode resultater og mye samfunnsengasjement som sendes av gårde, sier avdelingsleder ved Ullern videregående skole, Jørgen Aanderaa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2019 kl 14:24

ULLERN: Tirsdag 18. juni, i en høytidelig avslutningsseremoni i flerbrukshallen på skolen, feiret Ullern avgangselevene. Skolen er blant byens mest populære skoler, kravene for å komme inn, er høye, og karaktersnittet er naturlig nok deretter.

På skolen der samholdet er sterkt, og hvor vennskap settes før kunnskap, ble 310 tredje klassinger hyllet av de fremmøtte. Flerbrukshallen med nærmere tusen tilskuere huset mye stolthet da rektor Torill Røeggen i velkomsttalen la til at Ullern aldri har hatt så mange flotte resultater som dette året. Til stor applaus.

Fellesskapsfølelse

– Årets tredjetrinn er en fin gjeng med oppegående elever som er ferdig med 13 års skolegang. Det er en elevmasse som har jobbet veldig bra som sendes av gårde, fortsetter Aanderaa.

– Det beste med Ullern er den ressurssterke elevgjengen som bidrar mye til fellesskapsfølelsen. De er positive, og de engasjerer seg i idrett og i politikk. Elevene bidrar inn i undervisning og miljø på en unik måte, og det bygges relasjoner med andre elever. Det tjener alle på, sier han til Akersposten.

Hvorfor Ullern videregående skole har lykkes med engasjerte og dedikerte elever, skyldes flere faktorer, mener Aanderaa. Først og fremst er hovedbildet at dagens ungdom har det bra og lever svært aktive liv. Det store flertallet av ungdom har gode venner å være sammen med, de har engasjerte foreldre og en skole og et lokalmiljø som de både trives og føler seg trygge i.

På Ullern videregående har de en rådgivningstjeneste, «Hjertet av Ullern», som har som må å bidra med å bytte ut høye skuldre og stress, med god selvfølelse, selvtillit og tro på framtiden.

Når skolen blir bedt om å beskrive Ullern-eleven, åpenbarer rektor at de er engasjerte, ambisiøse, samarbeidende, og sosiale elever som bryr seg om hverandre.

– Ta vare på disse verdiene når dere forlater skolen, da vet jeg at dere kommer til å lykkes i fremtiden, sa rektor avslutningsvis før hun introduserer gjestetaleren for anledningen.

Gjestetaler og bauta

– I dag har vi fått en spesiell gjestetaler som skal tale for dere avgangselever. Dette er en bauta i samfunnet, på forebygging av rus og kriminalitet blant unge. Han veileder godt om verdier, han er ambassadør for en rekke organisasjoner, og en ekte Odd Fellow, som etterlever sitt samfunnsansvar, legger hun til.

I akkompagni med roseutdeling, tale til alle og musikk ble motivatoren Michel Mateos klappet frem. Og i kjent stil ankom han med fart og spenning. Dette er mannen som inspirerende og tydelig leder publikum inn i tenketanker om «hvem vil du være», og som motiverer folk til å bli den beste utgaven av seg selv.

LES OGSÅ: – Ingen barn drømmer om et liv i rus, vold og kriminalitet

– Den som ikke kjenner meg, sa Mateos og så på avgangselevene. – De skal vite at jeg har vært på et vanvittig heroinkjør i mange tiår. Jeg har vært uteligger. Og jeg møtt alt av folk i samfunnet. I dag jobber jeg som foredragsholder og motivator, hvor jeg forsøker å hjelpe unge til å bli bedre kjent med seg selv. Lykkes dere i jakten på dere selv, kan dere starte arbeidet med å bli en bedre utgave.

– For at jeg skal kunne gi dere noe videre, starter jeg med hvordan vi er som mennesker. Vi er en tilfeldighet. Slik alle tilfeldigheter er det. Vi er alle like, og en verdi er noe som er viktig og betyr mye. Både materielle og åndelige. Tillit og fortrolighet er nødvendig for å knytte vennskap, og for å få til gode samarbeid. Likeverd betyr at alle mennesker er like mye verdt, sa Mateos.

«Solveig er pen»

– Jeg har gjort mitt forarbeid om Ullern, smiler Mateos og legger til. – Når jeg kommer inn i administrasjonen, som alene er verdt et besøk, går man en svær tavle i møte, der elevene kan skrive om drømmene sinFor hva snakker de unge om? Hva drømmer de om? Studere i utlandet. Drømmer om jobb. Og så solveig er pen i store blokkbokstaver.

– «Studere i utlandet» og «drømmer om en jobb», utbroderte en begeistret motivator og legger til at drømmer som dette gjør han forelsket.

For det handler om de unges verdier og menneskesyn. Verdien av drømmer ligger i muligheten til å vise oss nye veier, antenne håp og engasjement og tydeliggjøre muligheter.

– Denne tavla med elevenes drømmer gjør at vi blir kjent med hverandre, fortsatte Mateos. En av gutta skriver at han drømmer om å bli vellykket. En annen om å bety noe for andre. Noen drømmer om å flytte til en gresk øy, andre om å få et barn.

– Er Sofie og Ådne her i dag? spurte Mateos lattermild fra scenen. Der sto det på tavla «for evig og alltid». Salen humret Kjære foreldre, og alle andre dødelige. Her står det «er lik sant», og det skal vare i hvert fall til 2020, smilte Mateos til jubel fra salen. Og så er det en som drømmer om både «Georg og Amanda», og vedkommende har lagt igjen telefonnummer.

– Det var litt funfact.

«Jeg er mye alene»

– Prestasjonsangst. Det finnes og vil alltid finnes. Men her på Ullern er det egne superhelter. De har skolepsykolog, miljøarbeider, helsesykepleier og rådgiver. Møte med de unge og deres tanker er satt i system. Dette er et eksempel til etterfølgelse. Disse superheltene her legger igjen mobilnummeret sitt. De er tilstede for elevene.

Mateos påpekte at selv om skoleprestasjonene er i toppklasse på Ullern, følger prestasjonsangst og jaget. Ungdom i dag lever i et forventningspress der de skal være flinke, vakre og spreke. Unge har ofte skyhøye forventninger til seg selv, samtidig som selvbildet kan være på bånn. Å lære å håndtere egne følelser, er en del av det å vokse opp, men burde læres på lik linje som skolearbeid.

– Derfor trenger ungdommen å ha folk rundt seg, som de kan snakke med. Jeg følger også opp ungdom som sliter, ikke med rus, men fordi de ikke føler at de strekker til. Drømmene og tankene er de samme i øst og vest, og «off the record» sier elevene noe om dette, sa Mateos.

–«Jeg skulle ønske mamma og pappa visste hvor mye stress jeg har i livet mitt».

Det er stille i salen. Dette må vi ta til oss folkens, sa Mateos alvorstynget og fortsatte.

– «Jeg er mye alene». «Jeg er ikke fornøyd med noe av det jeg gjør». Karakterene til denne eleven er veldig bra, like fullt kjenner vedkommende på disse følelsene. «Jeg skulle ønske at jeg kunne fortelle til mamma og pappa hvordan jeg egentlig har det». «Egentlig trenger jeg er klem og ikke alle disse ordene».

Være et forbilde, være tilstede

På scenen, sammen med Mateos, kom ni år gamle Adrien og den engelske bullterrieren Gregers. Duoen ble klappet frem etter intro av Mateos. Han er opptatt av ansvaret man som rollemodell har, og mener rollemodeller, foreldre, er som en bok, som alltid er åpen, og som barna alltid ‘leser’ i.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Adrien og Gregers var på scenen på Ullern videregående skole.

«Hvem er jeg, og hvem ønsker jeg å være», er spørsmål Mateos er opptatt av å stille selg selv. Overflaterollen er en rolle som man må spille uten at man nødvendigvis har lyst til å gjøre det. Her gjør man sitt beste for å leve opp til hva andre forventer. Og den preges av vilje, konformitet og plikt.

– Det er en grunn til at jeg ønsker å ha Adrien og Gregers her. Det hjelper lite at jeg sprer rundt meg med motivasjon og kunnskap, hvis jeg ikke etterlever dette i hverdagen, sa Mateos og la til at når han kommer hjem sent om kvelden, blir Gregers veldig glad, og jeg har et ansvar for å sørge for at Gregers er glad og har det godt.

Ved å observere hvordan foreldre opptrer i verden, vil barna få et holdningskompass å navigere etter. Som foreldre er vi opptatt av at barna skal oppføre seg fint mot andre og ha en sunn holdning til skolen. Barn og unge trenger at foreldre er til stede, og at man ser hverandre.

– Hvis vi kan greie å ha den uselviske kjærligheten til hverandre, hvor vi kan begynne på nytt, må vi være rause og tilgivende. Det er da vi er den beste utgaven av oss selv, sa Mateos. – Jeg hører litt på andakten, og sist til presten ved Ullern menighet, dette er veldig bra, la han til. – Men det hjelper ikke at Gud elsker oss hvis vi ikke gjør det selv. Så vær glad i deg sjæl!

– Så kjære elever, gratulerer med dagen! Elsk deg sjæl! avsluttet Mateos.

LES OGSÅ: – Ingen barn drømmer om et liv i rus, vold og kriminalitet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...