Akersposten

Derfor kommer turistene til Oslo

Foto: Didrick Stenersen

Turister som besøker Oslo, er langt mer opptatt av kultur og shopping enn turister ellers i Norge. Kulturopplevelser og shoppingmylder til tross, utenlandske gjester gir tilbakemeldinger om mindre overturisme i hovedstaden - sammenlignet med andre deler av landet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2019 kl 08:50

OSLO: Norge som helhet har en sterk posisjon som naturdestinasjon, og flesteparten av turistene som kommer til landet vårt i dag er motivert nettopp av å oppleve naturen og delta i naturbaserte aktiviteter.

Det skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

En ny rapport om turister til Oslo ser blant annet på om dette også gjelder for denne regionen. Eller er det noe som skiller Oslo fra de andre regionene i Norge?

Rapporten baserer seg på Innovasjon Norges Turistundersøkelse fra 2018, en årlig og nasjonal undersøkelse som gjennomføres av Epinion på vegne av Innovasjon Norge.

– For første gang inkluderer vi alle typer turister som kommer til Norge i Turistundersøkelsen. Også de som ikke fanges opp av den tradisjonelle overnattingsstatistikken til Statistisk Sentralbyrå. Det gir oss et enda bedre grunnlag for å si noe om hvem er på ferie- og forretningsreiser til Norge, noe som er svært verdifullt i arbeidet vi gjør med profileringen av Norge som reisemål, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

Flest norske feriereisende overnattet i Oslo

De norske feriereisende stod for flest antall overnattinger i Oslo i sommersesongen 2018, med en andel på 68 prosent.

Både de norske og utenlandske feriereisende i Oslo har et relativt høyt døgnforbruk sammenlignet med de øvrige regionene i Norge, men i likhet med de fleste andre regionene så har de utenlandske feriereisende også i Oslo et noe høyere forbruk per person enn de norske.

Det skyldes blant annet at utenlandske feriereisende i større grad velger å bo på hotell, men også at de bruker mer penger på pakkereiser. De norske feriereisende velger i stedet heller å sove hos venner/ bekjente eller familie, noe som også i mindre grad bidrar til den lokale omsetningen.

Mange på kortere ferier til Norge

49 prosent av de norske feriereisende blir værende i Oslo under hele ferien. I motsetning har de aller fleste utenlandske feriereisende også en eller flere overnattinger i noen av de andre norske regionene.

De feriereisende som blir værende i Oslo under hele sin ferie, har i gjennomsnitt mellom 3,5-5 overnattinger. Sammenlignet med de andre regionene tilsier dette at mange drar på kortere ferier til Oslo.

Ser man på de som besøker Oslo som en av flere regioner er de ofte på lengre ferier, hvorav i gjennomsnitt kun to overnattinger foretas i Oslo. Dette kan ha sammenheng med at de reiser til og fra Norge via Oslo Lufthavn.

Kulturelle aktiviteter og shopping

I likhet med de fleste andre regionene er flesteparten av de feriereisende i Oslo interessert i en kombinasjon av kultur- og naturaktiviteter.

Derimot ser vi at både norske og utenlandske feriereisende i Oslo er mer interessert i kulturelle aktiviteter enn i de øvrige regionene.

De feriereisende i Oslo er i større grad interessert i de mer aktivitetsbaserte kulturaktivitetene enn i de øvrige regionene, for eksempel å gå på teater og det å oppleve moderne kunst. Det er også en betydelig større andel av de feriereisende i Oslo som vurderer det å handle som en viktig aktivitet på ferien i Norge.

Samtlige kulturelle aktiviteter er knyttet opp mot et høyere gjennomsnittlig døgnforbruk.

Mindre plaget av overturisme enn ellers i landet

Samtlige feriereisende i Oslo er generelt godt tilfreds og oppgir en høy anbefalingsvillighet. Det er særlig handlemulighetene som scorer høyt blant de norske feriereisende i Oslo, sammenlignet med de øvrige regionene.

De feriereisende i Oslo er generelt mindre plaget av overturisme enn i noen av de andre delene i landet, noe som særlig gjelder for de utenlandske feriereisende på besøk i byen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...