ANNONSE
Annonse

Derfor kan Ramses gå på kafé og ta taxi

LIVSVIKTIG: Ramses er til uvurderlig hjelp for eier Lars Bjørndal. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hundevalpen var en gave fra Lions. I dag er Ramses et veldig viktig hjelpemiddel – og en god venn – for Lars Bjørndal fra Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2016 kl 10:20

ANNONSE
Annonse

RØA: Lions Grefsen støtter både lokale, nasjonale og internasjonale aktiviteter – som for to år siden, da Lions ga bort en liten hundevalp. Gjennom Lions Førerhundskole på St. Hanshaugen skulle Ramses trenes opp til å bli en god førerhund.

Ifølge Lions skal en god førerhund blant annet gi den synshemmede stor bevegelsesfrihet, sikkerhet, vennskap og glede.

Førerhunden skal gi frihet og selvstendighet. Overalt kan den synshemmede ferdes trygt med førerhunden sin: I byen, på landet, på joggeturer i skogen og på fjellet.

Strenge krav

– Det stilles strenge krav til hunden som skal læres opp. Den må blant annet være tillitsfull og menneskevennlig, glad i barn, nervesterk og trygg, vennlig overfor andre hunder, ikke skuddredd eller engstelig overfor trafikk, har president i Lions Grefsen, Torbjørn Togstad sagt til Nordre Aker Budstikke.

– Vi håper og tror at lille Ramses vil inneha alle disse egenskapene, og kanskje kan den også som førerhund glede noen i vår egen bydel, sa også Togstad.

– Veldig viktig hjelpemiddel

Lille Ramses er ikke liten lenger, men en stor kongepuddel. Før påske var han og eier Lars Bjørndal på besøk i møte hos Lions.

– Ramses er et veldig viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen. Det er uten tvil veldig praktisk å ha en dyktig førerhund, understreker Bjørndal etter møtet hos Lions.

Bjørndal, som bor på Røa, liker blant annet godt å jogge.

– Det kan jeg gjøre fordi jeg har Ramses. Jeg bruker sjelden stokk i tillegg på løpeturene. Men jeg løper jo på kjente veier – særlig rundt Bogstad Gård er bra sted å løpe for meg og Ramses.

I tillegg går ting kjappere med førerhund, som det å gå til jobb og andre steder.

– I tillegg går jeg mye mer uanstrengt med hund, enn uten, forteller Bjørndal videre.

– Blir like glad i hunden

Han har vært blind hele livet, og Ramses er hans tredje førerhund. Den første var en schäfer, mens den andre også var en kongepuddel.

Bjørndal er litt lei av alle spørsmålene om hvor mye mer knyttet en blind er til hunden sin, enn seende.

– Klart jeg blir like glad i hunden min, som alle andre blir i sine hunder. Men i tillegg er Ramses et viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen.

Og Ramses får være med på steder andre hunder ikke får lov.

– Alle drosjer, restauranter, matvarebutikker og andre offentlige steder skal slippe inn førerhunder. Noe annet er diskriminerende. Vi vet at det skjer innemellom, at synshemmede med førerhunder blir nektet adgang til både drosje og restauranter, men det er altså ikke lov ifølge norsk diskrimineringslovgivning, ifølge Bjørndal.

Det er noe uvanlig, men Bjørndal har faktisk selv vært forvert for Ramses, gjennom valpetiden.

Konsekvent hundeoppdrager

– Det er ikke alltid å anbefale, for du skal være ganske konsekvent hundeoppdrager, hvis hunden skal bli en dyktig førerhund. Men det har fungert for oss i dette tilfellet. Og ja, det var selvsagt hyggelig å få lov å ha han gjennom valpetiden også, sier Bjørndal, sier Bjørndal, som ellers arbeider i Statped, Statlig spesialpedagogisk tjeneste, som rådgiver i IKT for synshemmede.

Fireukers samtreningskurs

Han forteller videre at alle synshemmede som ønsker førerhund, må gjennomføre et fireukers samtreningskurs med førerhunden. Hundene er rundt 1,5 år gamle, før de blir utplassert som førerhunder.

Ramses er utdannet gjennom Lions Førerhundskole. Den ble startet i 1966 på Bekkestua. Skolen flyttet til St. Hanshaugen i 1973.

NB! Gå ikke glipp av lokale nyheter. Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Høyhus skal femdoble folketallet på sentrale Skøyen

Mener disse husene aldri skulle vært tillatt

Byantikvaren vil sette Kirkenær-huset på Gul liste

– Vips, så var sykkelen borte!

ANNONSE
Annonse