Akersposten

Derfor kan Ramses gå på kafé og ta taxi

LIVSVIKTIG: Ramses er til uvurderlig hjelp for eier Lars Bjørndal. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hundevalpen var en gave fra Lions. I dag er Ramses et veldig viktig hjelpemiddel – og en god venn – for Lars Bjørndal fra Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2016 kl 10:20

RØA: Lions Grefsen støtter både lokale, nasjonale og internasjonale aktiviteter – som for to år siden, da Lions ga bort en liten hundevalp. Gjennom Lions Førerhundskole på St. Hanshaugen skulle Ramses trenes opp til å bli en god førerhund.

Ifølge Lions skal en god førerhund blant annet gi den synshemmede stor bevegelsesfrihet, sikkerhet, vennskap og glede.

Førerhunden skal gi frihet og selvstendighet. Overalt kan den synshemmede ferdes trygt med førerhunden sin: I byen, på landet, på joggeturer i skogen og på fjellet.

Strenge krav

– Det stilles strenge krav til hunden som skal læres opp. Den må blant annet være tillitsfull og menneskevennlig, glad i barn, nervesterk og trygg, vennlig overfor andre hunder, ikke skuddredd eller engstelig overfor trafikk, har president i Lions Grefsen, Torbjørn Togstad sagt til Nordre Aker Budstikke.

– Vi håper og tror at lille Ramses vil inneha alle disse egenskapene, og kanskje kan den også som førerhund glede noen i vår egen bydel, sa også Togstad.

– Veldig viktig hjelpemiddel

Lille Ramses er ikke liten lenger, men en stor kongepuddel. Før påske var han og eier Lars Bjørndal på besøk i møte hos Lions.

– Ramses er et veldig viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen. Det er uten tvil veldig praktisk å ha en dyktig førerhund, understreker Bjørndal etter møtet hos Lions.

Bjørndal, som bor på Røa, liker blant annet godt å jogge.

– Det kan jeg gjøre fordi jeg har Ramses. Jeg bruker sjelden stokk i tillegg på løpeturene. Men jeg løper jo på kjente veier – særlig rundt Bogstad Gård er bra sted å løpe for meg og Ramses.

I tillegg går ting kjappere med førerhund, som det å gå til jobb og andre steder.

– I tillegg går jeg mye mer uanstrengt med hund, enn uten, forteller Bjørndal videre.

– Blir like glad i hunden

Han har vært blind hele livet, og Ramses er hans tredje førerhund. Den første var en schäfer, mens den andre også var en kongepuddel.

Bjørndal er litt lei av alle spørsmålene om hvor mye mer knyttet en blind er til hunden sin, enn seende.

– Klart jeg blir like glad i hunden min, som alle andre blir i sine hunder. Men i tillegg er Ramses et viktig hjelpemiddel for meg i hverdagen.

Og Ramses får være med på steder andre hunder ikke får lov.

– Alle drosjer, restauranter, matvarebutikker og andre offentlige steder skal slippe inn førerhunder. Noe annet er diskriminerende. Vi vet at det skjer innemellom, at synshemmede med førerhunder blir nektet adgang til både drosje og restauranter, men det er altså ikke lov ifølge norsk diskrimineringslovgivning, ifølge Bjørndal.

Det er noe uvanlig, men Bjørndal har faktisk selv vært forvert for Ramses, gjennom valpetiden.

Konsekvent hundeoppdrager

– Det er ikke alltid å anbefale, for du skal være ganske konsekvent hundeoppdrager, hvis hunden skal bli en dyktig førerhund. Men det har fungert for oss i dette tilfellet. Og ja, det var selvsagt hyggelig å få lov å ha han gjennom valpetiden også, sier Bjørndal, sier Bjørndal, som ellers arbeider i Statped, Statlig spesialpedagogisk tjeneste, som rådgiver i IKT for synshemmede.

Fireukers samtreningskurs

Han forteller videre at alle synshemmede som ønsker førerhund, må gjennomføre et fireukers samtreningskurs med førerhunden. Hundene er rundt 1,5 år gamle, før de blir utplassert som førerhunder.

Ramses er utdannet gjennom Lions Førerhundskole. Den ble startet i 1966 på Bekkestua. Skolen flyttet til St. Hanshaugen i 1973.

NB! Gå ikke glipp av lokale nyheter. Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Høyhus skal femdoble folketallet på sentrale Skøyen

Mener disse husene aldri skulle vært tillatt

Byantikvaren vil sette Kirkenær-huset på Gul liste

– Vips, så var sykkelen borte!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...