Akersposten

Derfor har de over 70 fem ganger høyere risiko for å dø i brann

Det er mange ganger større risiko for å dø i brann for dem over 70 år. Foto: OBRE

– Nesten alle som dør i brann i Oslo, er eldre og utsatte mennesker, skriver Oslo brann- og redningsetat på Facebook, og slår dermed et slag for at vi alle skal gjøre en innsats for å hjelpe eldre mennesker med å beskytte seg mot brann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2016 kl 14:48

OSLO VEST: Bydelene våre, Ullern og Vestre Aker, har svært mange eldre innbyggere, og de aller, aller fleste av dem bor hjemme så lenge som mulig.

– Personer over 70 år har fire til fem ganger så høy risiko for å dø i brann, som andre. Og grunnen er tragisk enkel: De klarer for eksempel ikke lenger å klatre opp på en stol for å skifte batteri i røykvarsleren. Eller de "tutler" seg bort, slik at de glemmer kasseroller og kjeler på komfyren. Og så begynner det å brenne. Og da er livet veldig skjørt, skriver Oslo brann- og redningsetat.

Det var på FNs eldredag, 1. oktober, etaten la ut meldingen på sine Facebook-sider.

Gode tips

– Vi bør alle sette av noen minutter til å hjelpe besteforeldrene våre (og andre eldre) med å bytte batterier i røykvarsleren. Og hvis vi ser at de begynner å "tutle", er det på høy tid å gi dem en komfyrvakt, som gjør at komfyren skrur seg av før det blir brann. Slike komfyrvakter er så viktige, at vi burde hatt det alle sammen. Tenk hvor mange dødsbranner vi kunne forhindret hvis alle hadde komfyrvakt, skriver etaten.

Del og spre budskapet!

– Vi er glade i besteforeldrene (eller foreldrene, red anm.) våre, alle sammen. Gjør dem og deg selv en tjeneste ved å sjekke at de bor brannsikkert, og lik og del dette innlegget videre, slik at flest mulig blir klar over hvor små grep vi alle kan gjøre for å gjøre de eldre tryggere! avslutter etaten innlegget sitt på Facebook med.

Akersposten.no har fulgt oppfordringen, ved å videreformidle dette viktige budskapet i artikkelform. Du kan hjelpe til med å spre budskapet ved å dele denne artikkelen på Facebook og andre sosiale medier!

LES OGSÅ: – Barna våre blir topptrente til å velge feil

Lurer du på hva du skal gjøre i høstferien?

Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Nå gir nye Joker på Røa svaret på det "alle" lurer på

Flere overfall og voldtekt i området

Røa-dynamitt i en halvtime

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...