Akersposten

Derfor er minnestøtten borte

Før restaurering av minnesmerket i Frognerparken. Foto: Kulturetaten

Minnesmerket over Mathia Anker (født Collett) er borte fra sin vante plass ved Frogner Hovedgård i Frognerparken. Men det er bare for noen måneder.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 13:47

FROGNERPARKEN: Minnestøtten stod opprinnelig i Palæhaven, ikke langt fra Oslo S, men ble flyttet i 1946 til Frognerparken.
Minnestøtten inngår i Oslo kommunes kunstsamling.

– Den er i svært dårlig tilstand, og har behov for konservering. Nationalmuseet i Danmark vant konkurranse med sitt tilbud til konservering. Det er kun minnestøtten som skal istandsettes og fraktes til Danmark, sier Ingrid Skard Skomedal, skulpturkonservator i Kulturetaten.

Det lave steinfundamentet blir stående i Frognerparken. Minnestøtten blir montert tilbake i slutten av august 2019.

– Kulturetaten har hatt et flott samarbeid med Bymiljøetaten. De var der hele tiden og passet på trær og greiner. Det har vært en helt knall dialog med Bymiljøetaten i dette prosjektet, sier Skard Skomedal om flyttingen av minnestøtten.

Om minnesmerket:

Minnesmerke som ble reist rundt 1803 av Bernt Anker, til minne om hustruen Mathia Anker (1737–1801). Monumentet sto opprinnelig i Ankers Palæhaven, altså der Christian Frederiks Plass befinner seg i dag.

I 1946 ble monumentet flyttet til Frognerparken, ved Oslo Bymuseums nordside. Materiale: malt støpejern fra Bærums verk.
Mål: Skulptur: ca. 330 x 130 x 130 cm
Sokkel: 27 x 186 x 186 cm

Fakta

Om Mathia Anker:
Mathia Anker f. Collett (født 28. mai 1737 i Christiania, død 21. juli 1801 samme sted) var gift med to av Christianias rikeste handelsborgere, Morten Leuch (1732–1768) og Bernt Anker (1746–1805).

Hun var datter av kjøpmann Peter Collett (1694–1740) og Anna Cathrine Rosenberg. Faren døde før hun var tre år gammel, og moren da hun var ti. Hun flyttet inn som pleiedatter hos tanten, Maria Collett.

I 1758 giftet hun seg med Morten Leuch. Paret bosatte seg på Bogstad. I 1768 døde Morten Leuch, og Mathia levde de som enke i rundt fem år.

I 1773 ble hun gift med Bernt Anker. Ingen av disse ekteskapene resulterte i barn. I 1778, på sin sjette bryllupsdag, opprettet paret Det Ankerske Waisenhus, det første barnehjemmet i Christiania

Den 21. juli 1801 døde Mathia Anker. Hun fikk et svært godt ettermæle.

Bernt Anker fikk reist et minnesmerke over henne ved Paleet med teksten «Mathia Anker – viis og god – fød den 28de May 1737 – død den 21de juli 1801». Paleet, som lå mellom Oslo børs og Jernbanetorget. Bygget brant i 1942 og ble senere revet.

Minnesmerket ble i 1946 flyttet til Frogner hovedgård. Anker hadde kjøpt Frogner i 1790, og brukte den som sommerbolig og lystgård.

Kilde: Wikipedia.org

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...