Deres høyeste ønske er å spille kamper

Glad gjeng gjør noe av det morsomste de vet, spille fotball. Denne uken er det full fart fem dager i strekk på Tine fotballskole på Røabanen. Bak fra v: Trener Lars Erik, Sigurd, Håkon, Adrian og trener Jenny. To på midterste rad: Fra v: Sigurd og Sebastian. Foran fra v: Bendik, Eirik og Emanuel. Foto: Fredrik Eckhoff
Fotballdiskusjonen går friskt på treningsfeltet når Sebastian, Bendik, Adrian og de andre på laget møtes. Det terpes på skudd, avslutninger, samspill og organisering av forsvar, og det er vennskapelig krangling om hvilket engelsk lag som egentlig er best. Deres aller største drøm er å spille mot andre norske lag.
Publisert: 14.08.2019 kl 14:45
Sist oppdatert: 14.08.2019 kl 14:47
RØA: I tre år har de trent sammen, CP-laget til Røa. For tiden er de en gjeng på opptil 14 spillere som ukentlig møtes for å gjøre det de liker aller best, spille fotball. Denne uken er imidlertid intens, fordi de er med på Tine fotballskole på Røabanen, sammen med mer enn 300 andre, unge fotballspillere.
Gjør noe de liker
De er ni spillere på fotballskole denne uken. Åtte av dem er fra CP-laget til Røa, mens sistemann kommer helt fra Sarpsborg for å delta.
– Ja, vi ønsker å profilere fotball for barn med CP (cerebral parese, red.anm.), slik at vi kan få til flere lag i Norge. Det er synd det ikke er flere lag, men vi må jo starte et sted, sier lagets trener, Lars Martin Samuelsen. Han jobber til daglig i trenerteamet til Røa Dynamite Girls i Toppserien, men én dag i uken trener han CP-laget.
– Denne uken trener de altså fem dager på rad – og flere økter hver dag. Men se, det er stadig liv i dem! smiler han og ser utover banen.
– Dette er en veldig fin gruppe som går godt sammen både på og av banen. Når de spiller fotball, gjør de noe de liker, sier treneren. Han forteller at det har skjedd en stor utvikling i løpet av de to årene han har kjent dem.
– Spilleforståelsen kommer seg veldig. I starten var det mye «meg og ballen», men nå spiller vi som et lag. Den tekniske fremgangen begrenser seg jo litt til funksjonaliteten, som er litt forskjellig. Uansett handler det om å legge en list slik at alle opplever mestring på sitt nivå, sier Lars Erik.
Alt er bra med fotball!
Spillerne på Røas CP-lag kommer fra Oslo og omegn. Et par av spillerne er fra nærområdet, som Sebastian Solheim (10), som til daglig går på Lysejordet skole, og Bendik Ultvedt (snart 12), Bjørnsletta skole. Vi tar en fotballprat med dem og lagkameraten Adrian Hamnvik (13).
– Absolutt alt er bra med fotball! sier Sebastian, og de andre motsier ham ikke.
– Å spille selv er veldig kult, men også å se på fotball. Det beste er å spille fotball hele tiden, sier Bendik, som i tillegg til å spille med CP-laget, også spiller med 12-åringene på Ullern. Det blir mye fotball.
Adrian forteller at han trives litt bedre i forsvar enn i angrep, mens Bendik mener han antakelig er toppscoreren i gjengen, med sterk konkurranse fra en av Sigurd’ene.
– Sigurd skyter hardt, det gjør han, sier Bendik.
Fotball hjelper
I tillegg til åpenbare sosiale fordeler med å møtes for å trene fotball, forteller de tre at treningen gir dem fordeler når de skal takle utfordringene CP’en gir dem i hverdagen.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Beinet mitt er blitt bedre etter at jeg begynte å trene fotball. Det hjelper, sier Sebastian og peker på høyrebeinet sitt.
– Jeg merker at balansen min er blitt mye bedre, sier Adrian.
– Jeg merker at jeg tar nye steg på grunn av fotballen, sier Bendik.
Den evige diskusjonen
Fotball engasjerer, også blant gutta på Røas CP-lag.
– Vi har noen høylytte Liverpool-supportere på laget, smiler trener Lars Erik. – Det blir jo noen diskusjoner da, når jeg er Manchester United-supporter!
– Liverpool er best, det er egentlig ingen diskusjon, sier Adrian, mens Sebastian forteller at han liker å gå på stadion og se på kamp, som da damelaget til Vålerenga spilte mot Manchester United nylig.
Må til utlandet
De er bare noen måneder siden spillere og foreldre dro til København, der de blant annet møtte FC København-trener Ståle Solbakken. Så langt måtte Røa-laget altså reise for å møte andre CP-lag til kamp. I Norge fins det foreløpig ingen motstand.
(Saken fortsetter under bildet.)

I pausen på fotballskolen onsdag var det oppvisningskamp mellom trenerne. Her er deler av CP-laget til Røa ivrige tilskuere.
– Det er veldig synd at det ikke er flere lag i Norge. Jeg er ordentlig lei meg for det, sier Bendik, som forteller at det var tøff motstand i Danmark. Det ble tap, men gutta håper at de kan få revansje igjen når danskene kommer på returbesøk i starten av september.
– Det hadde vært veldig fint om vi kunne få til flere lag i Norge og få til en turnering med CP-lag, sier Lars Erik, som ser fra uke til uke hvor viktig treningen er for spillerne, både fysisk og sosialt.
– Dette er en møteplass hvor de gjør noe de liker. Det er lett å merke at de viser glede over fotballen, og de ser alltid frem til det vi skal trene på neste uke, sier hah.
PS! Er du nysgjerrig på CP-laget til Røa, finner du mer informasjon her.
Fakta
Cerebral parese er en samlebetegnelse på motoriske funksjonsforstyrrelser på grunn av hjerneskade før, under eller like etter fødselen.
Cerebral parese kan ha mange ulike årsaker og ytre seg på ulike måter, avhengig av det dominerende symptomet og de delene av kroppen som er rammet.
Det finnes ingen kurativ behandling, og målet blir å forbedre eller bevare motorisk funksjon, samt å lindre plager. Behandlingen kan bestå av fysioterapi, ortopedisk behandlingog legemidler mot spastisitet.
Kilde: Store medisinske leksikon