Akersposten

Der disse tre møtes, skapes det magi

INSPIRERER HVERANDRE: Lørdag vil disse tre, (fra v.) Olav Røttingsnes, Cathrine Knudsen og Tor Halvorsen invitere deg til en spesiell, kunstnerisk dag på Holmen. Foto: Fredrik Eckhoff

Bare i løpet av noen måneder er det kreative og kunstneriske miljøet i Holmenbygget blitt langt større. Vår kjente, lokale kunstner Cathrine Knudsen har fått likesinnede hun kan kaste ball med.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2016 kl 18:26

HOLMEN: Det vil si, likesinnede er vel bare en del av sannheten. Fellesnevneren er den lidenskapelige interessen og engasjementet for kunsten. Ellers er de tre, Tor Halvorsen, Olav Røttingsnes og Cathrine Knudsen svært forskjellige i sin tilnærming til kunsten:

Olav Røttingsnes driver Galleri Olav, hvor han har verker av mange av landets aller mest kjente kunstnere utstilt til salg. Galleriet ligger faktisk rett under asfalten i Stasjonsveien.

Cathrine Knudsen har i løpet av de siste drøye tiåret bygget seg opp til å bli en anerkjent kunstner, med hovedfokus på oljemaleri. Hun har atelieret sitt tvers overfor galleriet til Olav, der hun også sysler blant annet med klær, gjennom sitt samarbeid med det danske klesmerket Part Two.

Tor Halvorsen er tusenkunstneren, T.H.E. CREATOR. Han begynte som frisør, og siden har han utvidet repertoaret til å omfatte fotografering, malerkunst, events, healing, massasje, galleri og så mye annet, både her på Holmen og på Røst i Lofoten. Noen ganger blir det såpass mye at han innrømmer at det noen kvelder kan være litt lei av å være Tor Halvorsen... Du finner ham i bygget bak Rema 1000 på Holmen, i den karakteristiske rondellen.

Akersposten.no møter de tre i sofaen til Tor. De tre, som egentlig har så ulik bakgrunn og tilnærming til kunsten, viser seg å ha funnet tonen godt her på Holmen.

Cathrines kunstnerliv

– Jeg liker ikke i utgangspunktet sånne atelierfellesskap, sier Cathrine. Derfor har hun også trivdes godt alene i sitt atelier her de siste fire årene.

– Men det er veldig gøy at både Olav og Tor har åpnet her. Jeg merker at det er fantastisk å samarbeide med denne mannen, sier hun om Tor. – Her skal jeg nok komme innom ofte!

PÅ KLÆR: Cathrine Knudsens kunst brukes av et dansk klesmerke.


Cathrine er fra Holmenkollen og hadde sin første separatutstilling i 2003. Ikke så lenge etterpå gjorde hun kunsten til heltidsbeskjeftigelse. Hun forteller at hun har booket utstillinger to år frem i tid. Den neste er på Galleri Fineart fra 26. mai.

– Jeg liker å vise naturens prosesser, med dens vekst og fall, skjørheten som er lett å gjenspeile. Jeg viser også mye av mitt eget liv, sier Cathrine, som avveksler med å drive med blant annet grafikk, interiør, glassvaser og klær, sier hun.

– Dette er jobben min, livet mitt. Jobber vanlig arbeidsdag og er i en kontinuerlig prosess. Jeg har en indre drive på det jeg gjør og har god selvdisiplin. Jeg tror at jo mer jeg jobber, jo bedre blir jeg. Den kontinuerlige prosessen gjør meg bedre, sier Cathrine, som naturligvis liker godt at vi nordmenn er blant dem som bruker mest tid og penger på å pusse opp og tenke interiør.

– Folk er veldig opptatt av å ha det fint hjemme. De kjøper heller en rimeligere sofa og har et spesielt bilde over sofaen for å ha et særegent hjem. Da er det gøy å lage noe unikt, som folk gjerne vil ha på sine vegger.

Det danske klesmerket Part Two har i fem år laget klær med utgangspunkt i Cathrines malerier.

– De selger klær i åtte land, og det har vært et langt og veldig hyggelig samarbeid, sier kunstneren, som understreker at selv om dette er atelieret hennes, tar hun gjerne imot besøk også andre dager enn denne lørdagen!

Tor, en alien

– Tor Halvorsen Er The Creator. Det blir T.H.E CREATOR, sier Tor. – Med store bokstaver!

– Og hvem er Tor?

– Jeg er en alien fra planeten Kjærligheten, opprinnelig fra Lillestrøm, bor på Røst i Lofoten, men nå er jeg mest her, sier Tor. Han ramser opp noe av det han er: Frisør, stylist, healer, massør, fotograf, kunstner, gallerist… Også jobber han med interiør, driver bar og kafé på Røst, arrangerer events og mye annet moro.

VARIERT: Tor Halvorsen er blant mye annet fotograf. I bakgrunnen ser vi et motiv fra Lofoten.


– Healing også altså?

– Ja, healing er en del av alt. Når jeg står og vasker håret til folk med mine 10 sensitive fingre, gir jeg dem gjerne litt «hjernevask» i tillegg, smiler Tor, som omtaler seg selv som en moderne nomade. Nå farter han først og fremst mellom lokalet sitt på Holmen og det 1000 kvadratmeter store fiskebruket på Røst, som han overtok for seks år siden. Der han har også galleri, i tillegg til bar og restaurant.

– Det er forresten Norges kuleste utested, sier han og utestedet som bare er åpent i de periodene han er der.

– Da jeg kom til Røst, fikk jeg frihetsfølelsen. Jeg ville ikke ha noen trær som kaster skygge. Jeg trives best med 360 graders vidvinkel og masse vær og vind.

Kunstneren Tor fikk mye inspirasjon av å bli kjent med Lofoten, ikke minst på vinterstid.

– Etter at jeg flyttet til Lofoten har jeg fått kjenne på vinterdepresjoner, og det har vært givende. Det er ikke svart, men et vanvittig flott blålys. Lyset er helt magisk. Da blir østlandet litt kjedelig sånn inspirasjonsmessig, sier Tor, som mener at han skaper den beste kunsten når han kjenner på de tunge følelsene.

Gallerist i voksen alder

– Jeg er den eneste av oss som slipper å få ånden over meg, smiler «pensjonisten» Olav Røttingsnes, som ved årsskiftet åpnet sitt eget galleri, Galleri Olav, for første gang. Etter 25 år med å arrangere kunstustillinger for det lokale idrettslaget i Nittedal, flyttet han til Vestre Aker og er nå altså blitt gallerist.

Du har sikkert kjørt eller syklet over hodet hans mange ganger allerede, der han holder til rett under Stasjonsveien på Holmen.

– Jeg kjenner når det kjører store biler over her ja, smiler Olav. Han har en imponerende samling kjente navn på veggen sin, først og fremst grafikk.

KJENTE NAVN: Grafikk fra kjente kunstnere dominerer i Galleri Olav, hos Olav Røttingsnes.


Victor Sparre, Kåre Tveter, Håkon Bleken, Vebjørn Sand, Håkon Gullvåg, Sverre Koren Bjertnæs, Hans Normann Dahl, Salvador Dali, Jens Johannesen… De er der, til salgs, alle sammen.

– Jeg har for eksempel omtrent 50 norske kunstnere, sier Olav, som mener at han etter å ha holdt på med salgsutstillinger i 25 år, vet litt om hva folk ønsker.

– I dag er det mange hvite vegger hjemme hos folk, sier Olav og gnir seg nesten litt i hendene. Ingenting er bedre enn hvite vegger som trenger litt farge, for en gallerist!

– Folk som kommer innom, sier jeg har god smak, sier han og påpeker at det naturligvis varierer hva kundene er ute etter.

– Noen vil ha abstrakt, mens andre vil gjerne se hva de kjøper, smiler han.

En annerledes opplevelse lørdag

På lørdag 23. april kan du få en litt annerledes opplevelse, for da åpner Cathrine Knudsen atelieret sitt, Olav Røttingsnes har utvidet åpningstid i galleriet, og Tor tar deg smilende i mot på baksiden av Holmenbygget, hos T.H.E. CREATOR.

Hos Cathrine kan du få et innblikk i livet hennes som utøvende kunstner, der kunsten oppstår.

– Og hva skjer hos deg, Tor?

– På lørdag? Det vet jeg ikke før jeg våkner lørdag morgen! sier han lurt.

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Urnaker på Vinderen ranet - ranere forsvant på sykkel

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

– Hvorfor kaste bort flere hundre millioner kroner?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...