Akersposten
Annonse: Bydel Vestre Aker

Denne teknologien vil hjelpe deg

Bergljot Johansen får hjelp av medisindispenseren (t.h) til å huske å ta medisinen sin.

Bergljot Johansen var lei av å vente på at hjemmetjenesten skulle komme med medisinene hennes. Velferdsteknologi ble løsningen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2018 kl 13:28

En sølv og hvit mellomstor boks står inne på et soverom. Boksen begynner å gi lyd fra seg i form av små pip. Pipelyden begynner svakt, før den blir høyere og høyere.

Vi er hjemme hos Bergljot Johansen, en av flere i bydelen som får hjelp av velferdsteknologi, her i form av en medisindispenser. Bergljot har brukt dispenseren i et par måneder ​– før det fikk hun medisinen sin levert av hjemmetjenesten.

– Jeg ble sittende å vente på at hjemmetjenesten skulle komme, og det var kjedelig å vente på dem for å si det sånn, forteller hun.

Bergljot synes det er mye bedre nå som medisinen kommer til fast tid med medisindispenseren.

– Jeg følger med på den når det er tid for å ta medisinen, da den bråker noe innmari, sier hun og ler.

Dispenseren vil pipe helt til medisinen blir tatt. Den vil også gi deg informasjon om når neste dose er og informasjon om tablettene.

– Det er helt utrolig, sier en entusiastisk Bergljot.

Hun forteller at hun husker å ta medisinene med hjelp fra dispenseren, men at hun også fører oversikt over når hun har tatt tablettene i en egen bok.

“Jeg ser du har falt, hjelp er på vei”

Velferdsteknologi er teknologiske hjelpemidler som brukes for å trygge brukere hjemme, og det bidrar til at de kan mestre hverdagen bedre. Målet er at folk skal kunne bo lenger hjemme, være trygge og mestre hverdagen. Dette forteller Kristoffer Andersen, prosjektleder for Velferdsteknologi i bydelen.

– I dag tilbyr bydelen medisineringsstøtte, GPS-lokalisasjonsteknologi og vil i 2018 starte med digitalt tilsyn.

Andersen forteller at medisineringsstøtte tilbys i form av to typer medisindispensere til de som har problemer med å huske og ta medisinen sin, eller som foretrekker faste medisintider. GPS-lokalisasjonsteknologi er for de med kognitiv svikt som selv eller familie er redd for at skal gå seg vill. Digitalt tilsyn er en sensor som plasseres i et rom hos brukeren og som gir hjemmetjenesten mulighet til å ta planlagte og avtalte tilsyn. Sensoren viser kun farger, slik at bildene er anonymisert.

– Sensoren kan blant annet sende varslinger hvis brukeren faller, sier Andersen.

Sensoren vil da varsle hjemmetjenesten. Den kan snakke, og si fra til brukeren om at hjelp er på vei. Sensoren kan også varsle om andre aktiviteter hvis det er ønskelig, som hvis bruker går ut av sengen, forlater rommet, står opp om natten eller ikke er tilbake i sengen i løpet av en bestemt tid. Andersen forteller at brukerne får teste ut velferdsteknologi og at de ikke må bruke det hvis de ikke liker det.

– Erfaringer viser likevel at mange har nytte av det.

For de som glemmer, vandrer eller føler seg utrygge

Tilbudet om velferdsteknologi er behovsprøvd. Hvis du glemmer å ta medisinene dine eller begynner å bli litt glemsk, så kan en medisindispenser være noe for deg. GPS-en hjelper de som vandrer og ikke finner hjem, og Digitalt tilsyn skal på sikt tilbys til de som føler seg utrygge hjemme. Medisindispenseren gir også beskjed til hjemmetjenesten hvis medisinen ikke blir hentet fra dispenseren. De som er på vakt hos hjemmetjenesten vil da dra til brukeren og sjekke at alt er i orden. Hjemmetjenesten vil også dra til brukeren og fikse dispenseren hvis det er noe galt med den.

(Saken fortsetter under bildet.)

Flere i bydelen bruker denne medisindispenseren, som heter Medido.

– Det trenger ikke jeg tenke på i det hele tatt, sier Bergljot Johansen.

Brukerne kan også være med på å bestemme når de skal få dosene, så fremt det ikke er medisin som må tas til faste tidspunkter.

– Jeg kom meg ingen steder da jeg satt og ventet på hjemmetjenesten. Jeg liker at medisinen nå kommer på faste tider, sier Bergljot.

– Det er takket være Kristoffer, sier hun.

Hjemmetjenesten skal rustes for fremtiden

Det er en sterk satsning på velferdsteknologi i Norge, for det gjelder å ruste hjemmetjenesten for fremtiden og gi bedre kvalitet til tjenestene.

– Velferdsteknologi bidrar til økt trygghet, og riktig medisinering til riktig person og til riktig tid, sier Kristoffer Andersen.
(Saken fortsetter under bildet.)

Evondos er en større dispenser, den har litt kunstig intelligens og den kan snakke.

Andersen forteller videre at det er viktig for brukernes familie at de er trygge og blir ivaretatt. Pårørende kan derfor velge i hvilken grad de vil involveres.

– Vi vil bli mer vant til velferdsteknologi, siden fremtidens brukere forventer teknologi.

Mer informasjon fra Bydel Vestre Aker