Akersposten

Denne skal tørrlegges i tre uker

Den store fontenen i Frognerparken vil stå tørr i tre uker. Foto: Kulturetaten

Mellom 22. mai og 15. juni 2018 vil fontenen i Vigelandsparken være uten vann.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2018 kl 09:00

FROGNERPARKEN: Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt fontenen skal konserveres.

Arbeidet utføres av Vigeland-museets konserveringsavdeling i samarbeid med konservatorer fra Nationalmuseet i København. Fire konservatorer vil arbeide med rensingen av Vigelands skulpturer.

Det skriver Kulturetaten i en pressemelding onsdag.

Renser og utjevner

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelige korrosjonsprodukter, og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

– Mekanisk rensing av korrosjon med skalpell er en tradisjonell, men svært tidkrevende metode. For å teste og sammenligne ulike rensemetoder, blåser vi to av skulpturene med tørris. Tørrisen blåses på metalloverflaten på samme måte som ved sandblåsing, men er mer skånsom og etterlater ikke ekstra avfall, sier Mogstad.

– Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen.

Bakgrunn

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt fontenen, har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet vil gå over tre år, og i 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert. Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, men Vigeland-museet vil planlegge arbeidet slik at vannet i fontenen vil være avskrudd i en så kort periode som mulig hvert år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...