Akersposten

- Den gode matlukta skal tilbake til sykehjemmene

OGSÅ HER: Aina Stenersen og Camilla Wilhelmsen vil ha kjøkkenet tilbake på de kommunale sykehjemmene, som her på Madserudhjemmet. Foto: Vidar Bakken

Hvor ble det av den gode matlukta i gangene som pirrer matlysten og skaper følelsen av hjemmehygge? Disse to vil ha den tilbake på sykehjemmene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2019 kl 08:48

MADSERUD: - God og riktig mat har høy prioritering hos oss. Det fortjener de eldre. God ernæring er dessuten en betingelse for et godt liv og har enorm betydning for de eldres helse og livskvalitet, innleder Frps førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen.

Trivsel og gode minner

Saken gjelder at Frp vil ha kjøkkenet tilbake til de kommunale sykehjemmene og at de ikke lenger skal måtte forholde seg til mat som produseres på et storkjøkken langt unna.

- Det skaper også trivsel og gode minner fra et langt liv, ikke minst for mange som er demente. Bare det å kjenne på lukten og sanse nylaget mat, er en videreføring av det gamle liv. Fagerborghjemmet er et eksempel på det, med eget kjøkken, hvor kokkene har et nært forhold til beboerne og kan tilpasse maten til beboernes behov. Vi vil ha den gode matlukta tilbake til sykehjemmene, sier Frps andrekandidat til kommunevalget, Camilla Wilhelmsen.

Høy prioritet

- Det vi kan love er at kjøkkenet tilbake til sykehjemmene, blir ett av de viktigste punktene som Frp vil prioritere i et borgerlig samarbeid. Sykehjemmet skal være nettopp et hjem og gi følelsen av at du er hjemme i den tiden du bor der, sier Stenersen og fortsetter

- Vi står for at alle nye sykehjem som bygges skal ha eget kjøkken og vi vil også gjenåpne nedlagte kjøkken på sykehjem. Behovet er stort. Det viser også den bekymring pårørende har, når hver tredje pårørende er bekymret eller fortvilet over maten som blir servert deres nærmeste. I vårt alternative budsjett har vi lagt inn 35 millioner kroner til et forsøksprosjekt med med egne kjøkken.

Trygge og gjenkjennende rammer

Wilhelmsen viser til at en stor andel av de eldre på sykehjem er kritisk rammet av underernæring.

- Det kan vi ikke finne oss i. Helsearbeidere på enkelte sykehjem har sagt at de serverer mat de ikke ville spist selv. Det sier noe om situasjonen. Økernhjemmet er et annet eksempel på hvor godt et kjøkken fungerer i hverdagen. Der er det eget kjøkken på hver avdeling. Jeg så flere eldre som skrelte poteter og var delaktige i matlagingen. Det føltes hjemmekoselig og skaper aktivitet og sosial omgang, sier Wilhelmsen.

- Samtidig skaper det trygge og gjenkjennende rammer for dem som er engstelige og som dermed blir beroliget. Vi vet at det er en høy terskel for å klage på maten, både for beboere og pårørende. Når vi ser at så mange pårørende reagerer på hva deres kjære får servert, så det grunn til å reagere. Budsjett er prioritering og vi prioriterer de eldres behov for god ernæring i trygge rammer. Kjøkkenet skal tilbake, sier Stenersen.

Les også:

Mister driften av Ullernhjemmet og Ullern helsehus

- Lønnsforskjellen er hele 80.000 kroner for helsearbeidere

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...