Akersposten

De vil mobbingen på skolene til livs

PÅ SKOLEBENHEN: Dagens lærer er rektor Vegard Tversland Kjesbu (til høyre). Elevene er fra venstre Frode Jacobsen, Mansoor Hussain og Peter Hausken. Foto: Vidar Bakken

Arbeiderpartiet er bekymret for økende mobbetall i skolen, og ikke minst i Oslo-skolen. Da er det naturlig å søke samarbeid med skolen med best læringsmiljø, nemlig Slemdal skole.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2021 kl 11:10

SLEMDAL: Mobbing i skolen er et samfunnsproblem, ikke minst i Osloskolen. Det er en bekymringsfull utvikling, særlig på 7. trinn, viser Elevundersøkelsen for Oslo. I den forbindelse har også mobbeombudet i Oslo ropt varsko.

Arbeiderpartiet har programfestet et mobbeprogram, som skal være et verktøy for å stoppe den økende grad av mobbing i skolen. Der står det blant annet at partiet vil gjennomføre et stort kompetanseutviklingsprogram i antimobbearbeid for rektorer, lærere og andre ansatte i skolen.

Skryt fra Kommunerevisjonen

I en større undersøkelse om arbeid med forebygging og oppfølging av mobbing og voldshendelser i skolen, skriver Kommunerevisjonen om Slemdal skole blant annet:

"Undersøkelsen viser at Slemdal skole arbeidet kontinuerlig og systematisk med forebygging, og at skolen i stor grad fulgte med på og fanget opp elever som opplevde krenkelser som mobbing og vold. Slemdal skole hadde en samlet over oversikt over hvilke elever den hadde planlagt tiltak for. Tiltakene framsto i hovedsak som målrettede og konkrete. Skolen hadde videre et system for å evaluere om tiltakene virket, følge opp tiltakene og endre dem ved behov."

Under halvparten så mange elever mobbes på Slemdal sammenlignet med gjennomsnittet i Oslo. Elevundersøkelsen viser også at trivselen blant elevene er meget høy - 95 prosent.

Modellskole

Akersposten møtte stortingskandidat Frode Jacobsen, Mansoor Hussain, medlem av bystyrets Kultur- og utdanningsutvalg og Peter Hausken, Arbeiderpartiets gruppeleder i bydelsutvalget i Vestre Aker. De kommer for å møte rektor ved Slemdal skole, Vegard Tversland Kjesbu.

- Slemdal skole er gode på å jobbe systematisk med trivsel og å få et godt skolemiljø. Dette er et arbeid vi i Arbeiderpartiet heier på, og vi mener at Slemdal skole er en modellskole for resten av landet, sier Mansoor Hussain før møtet med rektor.

Dette har vi snudd

Denne gangen var det politikerne som satt på «skolebenken» foran en meget engasjert rektor, Vegard Tversland Kjesbu, som kunne fortelle at han i 2015 kom fra Vinderen skole til Slemdal skole. Det etter at skolen hadde hatt 18 ledere i løpet av åtte år. Skolen hadde den gang store utfordringer med det fysiske miljøet og ikke minst det psykososiale.

- Det var en tid hvor man eksporterte mobbeofre til naboskolen, innledet Kjesbu, før han gikk i gang med å presentere det omfattende arbeidet som lå bak den store snuoperasjonen for Slemdal skole, med tidligere et helsefarlig bygg og med lav tillit i foreldregruppen. Dårlig skolemiljø og stor gjennomtrekk av ledere preget skolen.

- Dette har vi snudd, og nå vil jeg vise hva vi gjør for å få et godt skolemiljø og høy tillit i foreldregruppen.

Med et times foredrag og med spørsmål fra interesserte politikere, ble det grundig redegjort for skolens arbeid med å skape en god og trygg læringsarena, hvor det forebyggende arbeidet helt fra 1. trinn står sentralt.

Les mer om dette arbeidet på skolens hjemmeside ved å følge denne linken.

ENGASJERT: Vegard Tversland Kjesbu er opptatt av mange ting for å bedre skolen, deriblant god ledelse. Foto: Vidar Bakken

Helt avgjørende

Etter møtet med rektor og rektors guidede tur gjennom skolen, var det riktig med en oppsummering av inntrykkene.

- Først og fremst er gode læringsmiljøer og at ungene føler trygghet på skolen helt avgjørende for skoleløpet og hva ungene sitter igjen med av kunnskap når de er ferdig. Temaet rundt mobbing har vært viktig for Arbeiderpartiet og det var også når vi kom i byråd at det ble ansatt et mobbeombud i Osloskolen. På den måten ville vi få opp hva som er virkeligheten på skolene og da er det også viktig å vite hvordan en skole som Slemdal faktisk jobber, som ifølge Kommunerevisjonen ser ut til å lykkes. Derfor var det utrolig interessant å komme her og høre med rektor hva de konkret har gjort. Det handler om blant annet om ledelse og forebygging, med systematisk jobbing over lengre tid, som igjen gir resultater, sier stortingskandidat Frode Jacobsen, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret og leder av Finansutvalget.

- Dette er et tema det må jobbes mer med og byrådet er opptatt av dette. Det er inspirerende å høre fra rektor hva de har fått til og mange skoler kan la seg inspirere av hva Slemdal skole har fått til. Jeg tror Osloskolen må bli flinkere til å lære av dem som har oppnådd resultater på området, selv om utgangspunktet kan være forskjellig fra skole til skole. Arbeidsmetodikken som er utviklet her kan helt sikkert brukes andre steder, sier Jacobsen.

ETTER MØTET: En stolt rektor kunne ta med politikerne på en visningrunde i den nye skolen. Foto: Vidar Bakken

Villig til å sanksjonere

- Vi er nå midt oppe i en stortingsvalgkamp, og Arbeiderpartiet er klar på at mobbing er et samfunnsproblem. Skal vi få bukt med det, må vi jobbe systematisk med problemet på hver enkelt skole, i likhet med det rektor og staben hans gjør på Slemdal skole. Vi må også få beredskapsteam i alle kommuner og mer ressurser til blant andre frivillige organisasjoner som jobber med dette, sier Mansoor Hussain og fortsetter

- Kunnskap må bygges med lærerne og trygghet for elever og foreldregruppen er avgjørende for oss. Arbeiderpartiet er villig til å sanksjonere skoler som ikke tar tak i mobbeproblematikken. Vi åpner opp for at folk skal kunne anke mobbesaker inn for en høyere instans, for eksempel barneombudet. Vi trenger kraftfulle tiltak mot mobbing. Vi må hindre utenforskap og potensielt farlige ting som følge av mobbing.

- Mobbetallene er i snitt høyere i Oslo enn resten av landet. Det er bekymringsfullt?

- Det er viktig at Arbeiderpartiet kommer i regjering for å utvikle systemer mot mobbing som også blir gjeldene for Oslo. Vi trenger en helhetlig systematisk plan for landet, samtidig som hver enkelt kommune må ta tak i utfordringene knyttet til mobbing, understreker Hussain.

Må være kompromissløse

Frode Jacobsen vil, om han blir valgt inn på Stortinget, ta med seg den kunnskapen om Osloskolen han har opparbeidet seg gjennom sine år i byrådet.

- Skal unge lykkes i arbeidslivet som voksne, så må det starte her på skolen, hvor de skal føle seg trygge fra 1. klasse. Arbeiderpartiet er et kunnskapsparti og arbeidet mot mobbing må vi ta på mer alvor enn vi hittil har gjort. Vi må skape de riktige forutsetningene for å lykkes senere i livet, da blir det viktig å starte arbeidet i en tidlig fase. Vi må være kompromissløse i kampen for å skape trygge skolemiljøer, sier Jacobsen.

- Hausken, er du stolt av at du har en så bra skole som Slemdal i bydelen din.

- For det første har det blitt en ny flott skole. Så er det også betryggende å møte en kunnskapsrik og kompetent rektor som åpenbart vet hva han driver med. Jeg pleier å si at lærerne har samfunnets viktigste jobb. Det er de som skaper neste generasjon. Mislykkes de, så får det store konsekvenser for barna våre. Da må vi gjøre det vi kan for å legge til rette for at nettopp lærerne oppnår å ta vare på elevene på best mulig måte, sier Hausken.

Dette skjedde fra 2012:

Her følger noen av sakene Akersposten har skrevet om Slemdal skole i forbindelse med utviklingen fra elendige fysiske forhold til ny skole. De fem første sakene ligger under nettavisen.no. A-media eide Akersposten i en periode og Nettavisen som er en del av A-media, overtok arkivet fra den tiden.

Tør ikke dusje på Slemdal skole

- Ser ut som et gasskammer

- Et utstillingsvindu for elendighet

Sosialistene og Frp vil redde Slemdal

200 millioner til Slemdal skole

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

Andre trinn for flaggskipet er i gang

- Gjør alt for å få Slemdal skole ferdig

- Vi kommer til å savne elevene

- Alt blir tipp topp fra dag én

- Jeg forstår at de foresatte kan ha uro i kroppen

- Sammen kan vi få til alt

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...