Akersposten

Motsetter seg rivning av den gamle husmannsplassen

VIL REDDE PLASSEN: Nabolaget ber om at Nordre Bjerke kommer på Byantikvarens Gul liste. Svenn E. Forsstrøm viser til at huset står der det ble oppført i 1771, som husmannsplass under Voksen gård. Foto: Vidar Bakken

Det er ikke mange husmannsplasser igjen i Oslo. En av dem står nå i fare for å bli revet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2021 kl 12:59

RØA: I Bjerkebakken på Røa ligger de to eneste gjenværende husmannsplassene etter Voksen gård i Vestre Aker. Den ene i Bjerkebakken 11 (Søndre Bjerke) er på Byantikvarens Gul liste, mens huset i Bjerkebakken 13 (Nordre Bjerke) ikke har noe form for vern.

Spores til 1771

- Det er synd at plassen som kan spores tilbake til 1771 kan gå tapt. En utbygger vil rive bygget og oppføre tre nye boliger på tomten. Søker skriver at bygget har liten verneverdi, men jeg og flere med meg mener at Nordre Bjerke bør få vernestatus. Husmannsplassen hørte innunder Voksen gård, en av de største gårdene i Vestre Aker, som er fredet, sier Svenn E. Forsstrøm, som bor i området.

Flere i nabolaget har samlet seg og sendt en søknad til Byantikvaren hvor de ber om at Nordre Bjerke blir oppført på Gul liste i likhet med Søndre Bjerke. Sistnevnte ble i 1977 reddet fra rivning etter å ha kommet på Gul liste.

Saken fortsetter under bildet

PÅ GUL LISTE: På nabotomten ligger Søndre Bjerke, husmannsplassen som ble reddet gjennom å komme på Gul liste. Foto: Vidar Bakken

Et stort tap

- Utbygger har nabovarslet rivning av Nordre Bjerke og det haster med å få saken behandlet hos Byantikvaren. Det gamle våningshuset har over tid blitt noe tilpasset utviklingen og det er lagt til to garasjer. Det er fullt beboelig og ligger fritt og åpent, med velstelt hage og epletrær rundt. Selv om det visuelle utrykket har endret seg noe, så ligger våningshuset der det opprinnelig ble bygget. Det vil være et stort tap hvis husmannsplassen forsvinner. Et vern vil sikre en plass som vi mener har stor kulturhistorisk verdi for Oslo. Dessuten er et vern i tråd med «Verneplan for Akergårdene», hvor nettopp de få husmannsplassene som er igjen har høy prioritet, sier Forsstrøm.

Fortidsminneforeningen har gitt en uttalelse som støtter nabolagets søknad. Røa Vel har i en uttalelse pekt på viktigheten av å ta vare på historien og identiteten knyttet til de gamle plassene.

- Vi håper også at politikerne i bydelen vil se på saken og eventuelt støtte vår søknad om oppføring på Gul liste. Som sagt, det haster, avslutter Forsstrøm.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...