De tør å si at de skal ha Oslos beste AKS

Fra v: AKS-leder på Lysejordet, Jonas Ahsan Edvardsen, skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og baseleder for Klubben (5.-7. trinn på AKS), Erik Myklegard. Foto: Fredrik Eckhoff
Lysejordet skoles AKS ønsker til enhver tid å være Oslo beste. Hva gjør de får å få til det? Nå skal Lysejordet og to andre skoler i vest bli såkalte fyrtårnaktivitetsskoler.
Publisert: 05.03.2019 kl 13:00
Sist oppdatert: 05.03.2019 kl 16:22
OSLO VEST: Tre skoler i Bydel Ullern, Lysejordet, Lilleaker og Bjørnsletta, er pekt ut som piloter i utviklingsarbeidet med aktivitetsskolen. Denne statusen har skolene fått blant annet for sitt samarbeid med frivillighet, kulturaktører, lag og organisasjoner, samt bydel og ungdomshuset Stoppestedet.
Tilsammen fire skoler er plukket ut som piloter, den fjerde er Møllergata skole i sentrum. Disse blir nå «fyrtårnaktivitetsskoler» og mottar 50.000 kroner ekstra hver i to og et halvt år fremover. Midlene skal brukes til å ta imot besøkende eller hospitanter, formidle erfaringer i temasamlinger, workshops og tilsvarende samt dele erfaringer med tanke på spredning via nettsider eller andre kanaler.
Samarbeid med lag og foreninger
– I dag ser vi ofte at eksterne aktører som for eksempel idrettslag, henter elever ut av AKS til aktiviteter som krever ekstra betaling fra foreldrene. Det skaper fort sosiale forskjeller, der noen blir utestengt. Vårt mål er at flere aktiviteter skal kunne skje på skolen, eller være felles for alle uten hensyn til tykkelsen på foreldrenes lommebok. Barn i aktivitetsskolealder er en viktig målgruppe for idrettslag og andre frivillige lag og organisasjoner som ønsker å rekruttere nye medlemmer. Istedenfor å konkurrere om de samme barna, vil vi ha tettere samarbeid, slik at alle gode krefter jobber sammen, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), og fortsetter:
– Samarbeidet med frivilligheten er en viktig del av kvalitetsutviklingen i AKS. Aktivitetsskolen har jo blant annet mulighet til å benytte skolens lokale etter skoletid, og vi vet at det er mange frivillige lag og organisasjoner som sliter med å finne egnede lokaler til en rimelig penge. Her kan vi få til vinn-vinn situasjoner. Vi vil at skolen og AKS blir en naturlig og sentral møteplass for hele lokalmiljøet.
Imponerende deltakelse
Fredag var byråden på besøk på Lysejordet skole, hvor hun blant annet møtte ledere fra Aktvitetsskolen. Det er ingen hemmelighet at AKS på Lysejordet har høye ambisjoner. De vil gjerne være «Oslos beste Aktivitetsskole» og jobber iherdig for at både elever og foreldre skal oppleve det slik.
Det betyr i praksis et høyt aktivitetsnivå, variert tilbud – og ikke minst kvalifisert og engasjerte ansatte med bred kompetanse.
De aller fleste elever går på AKS de første to-tre årene. Noen er med på morgenen før skolen begynner, og de fleste deltar på aktivitetene i to-tre timer etter at skolen slutter. På Lysejordet skole er AKS slutt klokken 17.
I løpet av det tredje året begynner gjerne avskallingen på AKS, og dette varierer fra skole til skole. På Lysejordet har de imidlertid klart å holde på mange av elevene, og når elevene kommer til femte trinn, begynner de på Klubben. Dette er også AKS, men er godt tilrettelagt for elevenes ønsker, behov og modning i denne alderen.
På Lysejordet kan de vise til imponerende tall også fra fjerde trinn og oppover. Av de tre klassene på fjerde trinn er hele 71 elever med på AKS. På femte til syvende trinn, som på mange andre skoler i praksis ikke har et AKS-tilbud, er 67 elever med.
AKS-leder på Lysejordet, Jonas Ahsan Edvardsen, sier at det er viktig å skape et attraktivt tilbud, slik at både elever og foreldre ser nytten av å være med. Attraktivt for mange i denne alderen er å dra hjem i 13-14-tiden, for eksempel for å sette seg foran tv eller pc.
– Ja, det er helt avgjørende at vi klarer å selge inn tilbudet til foreldrene, sier Edvardsen og understreker at det er forskjell på AKS opp til fjerde trinn og Klubben for femte til syvende trinn på Lysejordet.
– På Klubben gir vi elevene mer frihet og mer ansvar. De får mer ansvar for egne aktiviteter, og vi tilrettelegger for at barna kan komme med innspill. Det er ikke slik at vi bare kommer med dagens program. De har en reell mulighet til å utgjøre en forskjell, sier baseleder for Klubben, Erik Myklegard.
Stor aktivitet
Hele skoleåret gjennom er det taekwondo, danseskole, kor, turn, futsal, matkurs, plastelina med egen plastelina-lærer, tekstil og redesgn, innebandy, lyd- og filmstudio, fotokurs… AKS-lederen ramser opp og fortsetter å snakke om langrennskurs, naturbase, sjakkturnering – og snart er gitarkurs i gang.
Felles for aktivitetene er at de ikke koster noe ekstra. Her er alt inkludert i prisen foreldrene betaler for AKS.
Alpinkurs er eneste unntak. Det koster ekstra.
– Ja, vi mangler vårt eget skitrekk nede på Sletta, smiler Edvardsen og forteller at han hører fra flere foreldre om at de har stått slalåm på Sletta på Lysejordet i «gamle dager».
– Det gjelder å klare å skape forventning. Elevene skal ikke bare sitte inne på basen og holde på med det samme i tre timer i strekk, sier Erik Myklegard. Han forteller at siste "skudd på stammen" når det gjelder aktivitetstilbud i AKS-tiden, er gitarkurset som er rett rundt hjørnet. Påmelding er i gang, og interessen er stor.
Det er naturligvis to av de AKS-ansatte som setter i gang kurset.
– Og til høsten håper vi å få i gang tennistrening, sier Edvardsen. Heller ikke her trenger man hjelp "utenfra". En av baselederne er tidligere tennisspiller og -trener.
Ulike styrker
Hemmeligheten er å først og fremst å spille på de ansattes ressurser og kompetanse. Hva kan man få til med den enkeltes interesser og ferdigheter? spør de seg stadig på Lysejordet.
– Det er det som er hele nøkkelen. Man må få inn ansatte med variert kompetanse, som treffer mange, sier han og nevner at Lysejordet antakelig er den eneste skolen som kan skilte med å ha en plastelinalærer fra Peru i sine rekker…
I møtet med skolebyråd Thorkildsen kom også det essensielle temaet opp: Hvordan har AKS på Lysejordet tilsynelatende råd til flere aktiviteter enn mange andre skolers AKS, innenfor de samme økonomiske rammene?
– Jo flere elever vi har med, jo bedre økonomi har vi jo og kan gi et bedre tilbud. Det blir en positiv spiral, sier Edvardsen.
Tett samarbeid med skolen
Aktivitetsskolene på mange av skolene i Oslo vest er for tiden sammen om et prosjekt for å få mer læring inn i AKS. Både lærere og AKS-ansatte er med på workshops for å lære hverandre og lære av hverandre.
Lysejordet-rektor Ellen Bergsland sier at samarbeidet mellom skole og AKS stadig øker.
– Vi kan for eksempel si til AKS at nå jobber vi med et naturfagsprosjekt, og så følger de opp det på AKS, sier rektor og sier at lærerne kan bli enda flinkere til å ta kontakt med AKS med sine ønsker.
Oslo beste?
Nå skal altså kompetansen på Lysejordet, Lilleaker, Bjørnsletta og Møllergata spres gjennom at de skal være fyrtårnaktivitetsskoler.
AKS-leder Jonas Edvardsen sier at de på Lysejordet tør å stikke seg litt frem, og de tør å si at de vil være best.
– Ja, vi sier fremdeles at vi skal være Oslos best AKS, smiler han.