Akersposten

De to har 90 år på trikken

Nils Carl Aspenberg (til v.) og Ove Tønnessen har tilsammen 90 år på trikken . Her fotografert på Lilleaker, hvor trikken første gang dukket opp for 100 år siden. Ingen kan mer om trikk enn disse to! Foto: Reidar Martinsen

Ingen kan sannsynligvis mer om trikk og sporvei enn Ove Tønnessen og Nils Carl Aspenberg. Og begge har en viss forkjærlighet for 100-årsjubilanten Lilleakertrikken. Tilsammen har de to ca. 90 år på trikken – som konduktører og trikkeførere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2019 kl 11:09

LILLEAKER: Onsdag 8. mai er det nøyaktig 100 år siden trikken dukket opp på Lilleaker for første gang. Passasjerene var ordfører i Aker, det var direksjonen i Kristiania Elektriske Sporvei og en rekke dignitærer som var med å feire at trikken nå også hadde kommet så langt vestover i byen – det vil si Aker kommune den gangen, som mulig.

Dagen etter ble trikken satt inn i ordinær drift, og folk i områdene fra Hoff til Lilleaker kunne ta i bruk et nytt og fantastisk befordringsmiddel som skulle få mye å si for folk vest i Oslo (Aker).

Ove Tønnessen kunne som 34-åring i 1981, den gang bosatt på Lilleaker, fortelle Akerspostens lesere at han «er interessert i alt som går på skinner».

I dag sier han: – Jeg begynte som konduktør i det tidligere Bærumsbanen AS i 1966, og ett år senere ble jeg fører på samme bane. Jeg husker godt at en viktig del av servicen til publikum var å hjelpe eldre personer og mammaer med barnevogner av og på trikken, smiler Ove.

Få har kjørt så mye trikk

Ove har i hele sitt arbeidsliv vært fagorganisert, og allerede i 1970 ble han tillitsvalgt for betjeningen på Avløs stasjon, som da var hovedbase for Kolsåsbanen. Som tillitsvalgt var han med på den første innføringen av en-mannsbetjente trikker i Oslo på Lilleakerbanen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ove Tønnessen har tilbragt hele sitt voksne liv på trikken - både som konduktør og trikkefører. Her sitter han i førersetet i 1978 på den gamle, klassiske «Gullfisken» som bl.a. trafikkerte Lilleakerbanen i mange år.

For Ove startet trikkearbeidet ved en tilfeldighet i 1967, og helt frem til han fylte 70 år holdt han det gående – på slutten riktignok som vikar. Men det er ingen tvil om at få, om noen, har kjørt så mye trikk som Ove Tønnessen.

Ove er også helt klar på at selve Lilleakerbanen eller Bærumsbanen, som den kom til å hete da den etter bare noen få år ble forlenget utover i Bærum, har ligget hans hjerte nærmest – selv om han har kjørt alle ruter og type trikker og T-bane som har trafikkert de ulike linjene i Oslo.

– Veldig glad i trikken

Nils Carl Aspenberg, bosatt på Røa, er heller ingen novise hva angår trikk. Også han kom inn i jobben ved en tilfeldighet som konduktør i 1980, men har egentlig sin bakgrunn fra journalistikken.

– Jeg ble veldig glad i trikken, sier Nils. – Og er det kanskje i dag mer enn noen gang. Det er blitt en lidenskap, ikke minst gjennom mange års historiske studier av trikk – ikke bare i Oslo, men over hele verden. Jeg har besøkt cirka 400 byer i verden som har trikk, sier han.

Og han kjører trikk. Og han styrer trikk som trafikkleder. I tillegg er han redaktør for Sporveismuseets blad – og han er en svært aktiv nestleder i Ullern, Røa og Bygdøy Historielag hvor han gjennom mange år har vært ansvarlig for utgivelse av lagets blader og bøker.

Nils Carl og Ove besitter utrolig mye kunnskap om trikkens historie. Og Nils Carl er da også en naturlig kåsør om Lilleakerbanens lange historie under jubileumsarrangementet på Stoppestedet 8. mai.

Hvor mange ganger de to trikke-entusiastene har krysset Lilleaker på vei til Bærum eller til Oslo vet ingen. Fortsatt kan du påtreffe Nils Carl på Lilleakertrikken. Ove derimot har gjort sitt. Men trikke-entusiasmen er høyst levende.

Stort jubileum – og boklansering

Onsdag 8. mai skal altså 100 med trikk på Lilleakerbanen feires.

Da lanserer Nils Carl Aspenberg også sin spiltter nye bok om Lilleakerbanens 100-årige historie. Den inneholder ikke mindre enn 250 bilder, og blir en unik gjennomgang av Lilleakertrikkens historie.

Les mer her om jubileumsfeiringen onsdag.

Den såkalte «Gullfisken» på Lilleaker stasjon en gang på 1950-tallet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...