Akersposten

«De små firkantene som byråkratene ser på kartene sine, er faktisk noens hjem»

Harald Anderssen.

«De små firkantene som byråkratene ser på kartene sine, er faktisk noens hjem, hvor det bor mennesker med følelser, sorger og bekymringer, og hvor barn, syke og eldre lever livene sine.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

«De små firkantene som byråkratene ser på kartene sine, er faktisk noens hjem»

Refleksjoner om et møte med en etat og en kommune:

Da jeg var liten, sa min mor til meg at livets gyldne leveregel er å være mot andre slik du vil at andre skal være mot deg.

I forbindelse med den nye vannforsyningen til Oslo, er det foreslått å ta ut enorme mengder steinmasser med lastebil midt i et bolig- og friområde på Makrellbekken i inntil ni år. Ringvirkningene for naboene vil være dramatiske, både med hensyn til støv, støy, trafikk mv. Dette vet vi med sikkerhet, for Statnett har nå holdt på med tilsvarende arbeider i det samme området i tre år. De arbeidene har resultert i at familier har måttet avlive kjæledyrene sine på grunn av støyplager, familier som knapt har sovet på tre år, familier som ikke har kunnet bo i hjemmene sine i månedsvis av gangen mv. Og nå er det altså snakk om at Oslo kommune v/ vann- og avløpsetaten vil forlenge dette marerittet for de samme beboerne, og skape nye mareritt for ytterligere mange titalls husstander, i ytterligere ni år.

Makrellbekken interesseforening er en ideell interesseforening som representerer beboerne ved Makrellbekkdalen, herunder hele boligområdet Sørbyhaugen. I går (12.08) var interesseforeningen i møte med vann- og avløpsetaten, hvor vi prøvde å få formidlet våre bekymringer med planene. I møtet med byråkratene prøvde vi å få formidlet at denne utbyggingen og planene de utarbeider bak skrivebordene sine, faktisk dreier seg om mennesker, liv, hjem, familier og barn, og ikke bare grafer, tabeller og streker på et kart. De små firkantene som byråkratene ser på kartene sine, er faktisk noens hjem, hvor det bor mennesker med følelser, sorger og bekymringer, og hvor barn, syke og eldre lever livene sine. Vi prøvde å få formidlet at det er forskjell på det å kunne eksistere i en bolig, og det å kunne leve i boligen.

Møtet etterlot oss med en klar følelse av at menneskelighet og medmenneskelighet er noe vann- og avløpsetaten og Oslo kommune ikke har.

For at byråkratene skulle forstå hva skrivebordsplanene deres faktisk innebærer for oss mennesker i den virkelige verden, tilbød vi dem å komme på overnattingsbesøk hos oss ved Makrellbekkdalen, slik at de selv kunne få kjenne på kroppen hva det innebærer å ha et svært anleggsarbeid tett inntil husveggen (Statnetts arbeider). Vi tilbød dem også å frafalle alle våre innsigelser mot planene deres dersom de aksepterte at vi kunne plassere høyttalere utenfor boligene deres, som skapte like mye støy og vibrasjoner over et like langt tidsrom, som planene deres ville medføre for oss. Overraskende nok ønsket de verken å komme på overnatting eller å få en massiv støykilde utenfor sine hjem.

Vi i Makrellbekken interesseforening godtar selvsagt at Oslo har behov for en ny vannforsyning. Og vi forstår at noen må ta en belastning på samfunnets vegne for å få dette til (det må skytes inn at beboerne ved Makrellbekkdalen allerede har tatt en unormalt stor belastning på samfunnets vegne i åtte år, først ved utbygging og drift av gjenbruksstasjonen på Smestad, deretter ved Statnetts utbygging). Men det å leve i et samfunn, innebærer også at vi alle sammen er i samme båt. Og er det ikke da urovekkende at saksbehandlerne ikke vil utsette seg selv for støyplagene de vil utsette oss for i ni år, kun i én eneste natt? Sier ikke det egentlig mye om hva slags mareritt de forstår at de er i ferd med å påføre oss?

Og da er vi tilbake ved min mors leveregel: For hvis du ikke kan tåle det for deg selv og ditt hjem, kan du heller ikke utsette andre eller andres hjem for det samme. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg.

Harald Anderssen
Makrellbekken interesseforening

LES OGSÅ: "Rasering av et helt bomiljø"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...