ANNONSE
Annonse
Akersposten

– De har rett til å få litt vind i håret!

Per E. Koch ivrer for at de eldste skal få komme seg ut på sykkel, selv om de ikke lenger kan sykle selv. Nå håper han flere melder seg som sykkelpiloter. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

– De eldre har rett til å få litt vind i håret! sier sykkelpilot-ildsjelen Per E. Koch. Nå trenger eldre som håper på en frisk sykkeltur i sitt nærmiljø, flere piloter!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.07.2019 kl 13:00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: I Danmark startet man for rundt fem år siden opp med å sykle eldre rundt på trehjulssykler, der man har plass til to passasjerer foran og en «sykkelpilot» bak rattet.

Syklene er elektriske, så det er fullt mulig å tråkke i vei også der det ikke er «dansk» terreng.

Per E. Koch var tidlig ute med å adoptere konseptet i Oslo. Det er fire år siden han gjennom organisasjonen Sykling uten alder satte i gang et omfattende prosjekt, og nå er det slike trehjulssykler rundt om i hele byen. I vest er det Vestre Aker frivilligsentral som organiserer syklingen, og både Hovseterhjemmet, Piloten Arena og Vinderen bo- og servicesenter har sykler til disposisjon.

Positive tilbakemeldinger

Akersposten snakket i fjor sommer med frivilligkoordinator ved Piloten Arena, Tone Longo, og hun hadde bare positivt å si om at de eldre fikk komme seg ut på sykkeltur i nærmiljøet for å se seg om og få litt vind i håret:

– Når de kommer tilbake, er det i så godt humør, og de snakker om turen, sa Longo.

Sykkelpilot og frivillig Kjetil Rohde var også fornøyd: – Da får jeg vært ute og syklet litt, og så hører jeg mange morsomme historier, mye fra gamle dager. Det er givende å gjøre noe for andre, sier Rohde, som fortalte at det er mange som hilser – og alle tar hensyn – når de kommer trillende.

Trenger flere frivillige!

At et er svært mange eldre som setter enorm pris på sykkelutfluktene, er det ingen tvil om. Flaskehalsen, ifølge sykkelpilot-ildsjelen Per E. Koch, som selv sykler jevnlig med beboere på Vinderen bo- og servicesenter, er denne: Det er for få sykkelpiloter!

– Syklene er ideelle med hensyn til å ta med sykehjemsbeboere på korte sykkelturer i sine nærområder, men det forutsetter at et tilstrekkelig antall frivillige syklister tilbyr seg å delta i frivilligsentralens sykkelkorps som piloter, sier Koch.

Koch har i fire år kjempet for at flest mulig eldre skal ha mulighet til å få litt vind i håret. Er du enig og kunne tenke deg å hjelpe til som sykkelpilot, ta kontakt med Per E. Koch.

Send en mail til per.erik.koch@gmail.com for å registrere deg som sykkelpilot, eller ring ham: tlf. 9301 8601.

LES OGSÅ: – Jeg liker når det går litt fort