Akersposten

– De har rett til å få litt vind i håret!

Per E. Koch ivrer for at de eldste skal få komme seg ut på sykkel, selv om de ikke lenger kan sykle selv. Nå håper han flere melder seg som sykkelpiloter. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

– De eldre har rett til å få litt vind i håret! sier sykkelpilot-ildsjelen Per E. Koch. Nå trenger eldre som håper på en frisk sykkeltur i sitt nærmiljø, flere piloter!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.07.2019 kl 13:00

OSLO VEST: I Danmark startet man for rundt fem år siden opp med å sykle eldre rundt på trehjulssykler, der man har plass til to passasjerer foran og en «sykkelpilot» bak rattet.

Syklene er elektriske, så det er fullt mulig å tråkke i vei også der det ikke er «dansk» terreng.

Per E. Koch var tidlig ute med å adoptere konseptet i Oslo. Det er fire år siden han gjennom organisasjonen Sykling uten alder satte i gang et omfattende prosjekt, og nå er det slike trehjulssykler rundt om i hele byen. I vest er det Vestre Aker frivilligsentral som organiserer syklingen, og både Hovseterhjemmet, Piloten Arena og Vinderen bo- og servicesenter har sykler til disposisjon.

Positive tilbakemeldinger

Akersposten snakket i fjor sommer med frivilligkoordinator ved Piloten Arena, Tone Longo, og hun hadde bare positivt å si om at de eldre fikk komme seg ut på sykkeltur i nærmiljøet for å se seg om og få litt vind i håret:

– Når de kommer tilbake, er det i så godt humør, og de snakker om turen, sa Longo.

Sykkelpilot og frivillig Kjetil Rohde var også fornøyd: – Da får jeg vært ute og syklet litt, og så hører jeg mange morsomme historier, mye fra gamle dager. Det er givende å gjøre noe for andre, sier Rohde, som fortalte at det er mange som hilser – og alle tar hensyn – når de kommer trillende.

Trenger flere frivillige!

At et er svært mange eldre som setter enorm pris på sykkelutfluktene, er det ingen tvil om. Flaskehalsen, ifølge sykkelpilot-ildsjelen Per E. Koch, som selv sykler jevnlig med beboere på Vinderen bo- og servicesenter, er denne: Det er for få sykkelpiloter!

– Syklene er ideelle med hensyn til å ta med sykehjemsbeboere på korte sykkelturer i sine nærområder, men det forutsetter at et tilstrekkelig antall frivillige syklister tilbyr seg å delta i frivilligsentralens sykkelkorps som piloter, sier Koch.

Koch har i fire år kjempet for at flest mulig eldre skal ha mulighet til å få litt vind i håret. Er du enig og kunne tenke deg å hjelpe til som sykkelpilot, ta kontakt med Per E. Koch.

Send en mail til per.erik.koch@gmail.com for å registrere deg som sykkelpilot, eller ring ham: tlf. 9301 8601.

LES OGSÅ: – Jeg liker når det går litt fort

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...