Akersposten

«De er unge, de er usårbare, de er provoserende»

KOSER SEG: Der er hyggelig å ha venner tett på seg, men hva blir konsekvensene?

Det er ingen grunn til å være misunnelig på at de yngste av oss føler seg usårbare, men vi andre som ikke føler oss helt usårbare, ber tynt om forståelse.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.03.2020 kl 15:49

Du følger alle regler for smittevern og holder den nødvendige avstanden til andre kunder i butikken. Så kommer en ungdomsgjeng som skumper rundt på hverandre og har det gøy sammen. Ikke fullt så gøy for oss. Tenåringene klapper hverandre på skuldrene, kjøper smågodt sammen, deler og har det hyggelig sammen i kassa. I dag så jeg også fire gutter med randoneeski på en holdeplass langs Frognerseterlinjen. Det var stor munterhet og kameratslig dytting.

I tillegg renner det det i disse dager inn med meldinger – og bilder – til vår redaksjon fra folk som er bekymret fordi de observerer akkurat det samme, ungdommer som står og går i klynger.

Det er ikke meningen å sære surmaget. Det å ha gode venner i denne tiden er viktig, særlig for dem som ikke har det så bra hjemme. Men, det å ikke ha forståelse for at koronaviruset er livsfarlig både for unge og gamle er helt uforståelig når de burde vite bedre etter å ha kommet i tenårene. Som en eldre mann sa det. De skulle hatt juling. Jeg mener ikke det, men forstår at de eldste blant oss har grunn til å reagere.

Følg Akersposten på Facebook

Det har egentlig ikke noe med folkeskikk å gjøre heller. Mange voksne er også ubetenksomme. Noen voksne er også direkte skarpe og uhøflige om du kommer for nær, mens andre skaper fiendebilder av hyttefolk, joggere med flere. Det er mange som er redde og som reagerer deretter.

Det er bare det at mange unge fremdeles tror at forløpet av sykdommen er som en sval influensa. Den første delen av informasjonen om koronaviruset hadde stort fokus på at dette først og fremst var farlig for eldre og personer med underliggende sykdommer. Dette har festet seg, selv om den ene ungdommen etter den andre rundt i Norge og verden havner på intensivavdelinger og flere med ubotelige lungeskader – om de overlever. Skremselspropaganda – nei da.

For all del skal vi huske at den store massen av barn og unge forstår alvoret, men det gjelder altså de andre. Det er riktig at de yngste av oss slipper lettest unna koronaviruset, men her er det snakk om samarbeid over generasjoner. Javel, du gir blaffen, men risikerer altså å komme hjem til mor og far og smitte disse. Kanskje det går bra også, men de kan også selv ha pårørende å ta vare på, utenom barna. Plutselig har du gjennom egne foreldre satt en bestemor eller bestefar i en livsfarlig situasjon. Vil du være en av dem? Jeg bare spør.

Vidar Bakken
redaksjonssjef

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...