ANNONSE
Annonse
Akersposten

De blir en del av samfunnet ved å delta

Driftsleder på Smestad gjenbruksstasjon Knut Børing (t.v.), Simon Gebreamlak og Jamal Eldin Ettgani på arbeidstrening og språklærer fra YNO, Gunnar Skjetne.

De snakker godt norsk – og mye av grunnen til det er at de daglig er i et norsk arbeidsmiljø.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 12:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

(Artikkelen er hentet fra Bydelullern.no, med tillatelse.)

SMESTAD: Jobb er viktig for tilhørighet i samfunnet. NAV Ullern har mål om å få to av tre flyktninger ut i jobb eller utdanning dette året.

Jamal Eldin Ettgani Ali fra Sudan og Simon Gebreamlak fra Eritrea, har vært på arbeidstrening på Smestad gjenbruksstasjonen siden september og oktober i fjor. De er med i et samarbeidsprosjekt mellom de fire vestlige bydelene (NAV Ullern, Frogner, Vestre Aker og Nordre Aker) samt Renovasjonsetaten (REN), som kombinerer arbeid med yrkesrettet språktrening.

– Jeg trives veldig godt. Det er hyggelige kolleger her, sier Jamal.

Lære gjennom praksis

Han kom til Norge i 2015. Simon kom to år tidligere. Begge har deltatt i introduksjonsprogram for flyktninger i Ullern. De snakker godt norsk, og den raske progresjonen mener de skyldes at de daglig er i et norskspråklig arbeidsmiljø.

150.000 biler var innom Smestad gjenbruksstasjon i 2017. Jamal og Simon tar imot folk og veileder hvor avfallet skal kastes. Det skilles mellom 40 ulike typer avfall, og det gjelder å holde styr på hvilket avfall som skal hvor og ikke minst fagterminologien. Her kommer språklærer Gunnar Skjetne inn i bildet. Gunnar mener kunnskap om språk ved å oppleve ting i dagliglivet, sitter mye bedre enn om du "bare" får den på skolebenken.

2 av 3 i jobb eller utdanning

Rundt 90 personer deltar i NAV Ullerns introduksjonsprogram hvert år. Av de som var ferdige med det toårige programmet i 2016, var få i jobb eller utdanning. Det har endret seg drastisk. I år er målet at to av tre flyktninger skal være i jobb eller utdanning.

Terje Rolén som jobber med arbeid og inkludering hos NAV Ullern, opplever at flere arbeidsgivere ønsker å ta samfunnsansvar. En av dem er driftsleder Knut Børing på Smestad gjenbruksstasjon. Knut sier det er viktig å bidra til at de som kommer til Norge får arbeidstrening og kommer inn i samfunnet.

– Det har vi alle et ansvar for, og vi i Oslo kommune må gå foran med godt eksempel. De vi tar inn får erfaring fra arbeidslivet og mye praktisk språktrening, både med kunder og kolleger.