Akersposten

De blir en del av samfunnet ved å delta

Driftsleder på Smestad gjenbruksstasjon Knut Børing (t.v.), Simon Gebreamlak og Jamal Eldin Ettgani på arbeidstrening og språklærer fra YNO, Gunnar Skjetne.

De snakker godt norsk – og mye av grunnen til det er at de daglig er i et norsk arbeidsmiljø.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 12:21

(Artikkelen er hentet fra Bydelullern.no, med tillatelse.)

SMESTAD: Jobb er viktig for tilhørighet i samfunnet. NAV Ullern har mål om å få to av tre flyktninger ut i jobb eller utdanning dette året.

Jamal Eldin Ettgani Ali fra Sudan og Simon Gebreamlak fra Eritrea, har vært på arbeidstrening på Smestad gjenbruksstasjonen siden september og oktober i fjor. De er med i et samarbeidsprosjekt mellom de fire vestlige bydelene (NAV Ullern, Frogner, Vestre Aker og Nordre Aker) samt Renovasjonsetaten (REN), som kombinerer arbeid med yrkesrettet språktrening.

– Jeg trives veldig godt. Det er hyggelige kolleger her, sier Jamal.

Lære gjennom praksis

Han kom til Norge i 2015. Simon kom to år tidligere. Begge har deltatt i introduksjonsprogram for flyktninger i Ullern. De snakker godt norsk, og den raske progresjonen mener de skyldes at de daglig er i et norskspråklig arbeidsmiljø.

150.000 biler var innom Smestad gjenbruksstasjon i 2017. Jamal og Simon tar imot folk og veileder hvor avfallet skal kastes. Det skilles mellom 40 ulike typer avfall, og det gjelder å holde styr på hvilket avfall som skal hvor og ikke minst fagterminologien. Her kommer språklærer Gunnar Skjetne inn i bildet. Gunnar mener kunnskap om språk ved å oppleve ting i dagliglivet, sitter mye bedre enn om du "bare" får den på skolebenken.

2 av 3 i jobb eller utdanning

Rundt 90 personer deltar i NAV Ullerns introduksjonsprogram hvert år. Av de som var ferdige med det toårige programmet i 2016, var få i jobb eller utdanning. Det har endret seg drastisk. I år er målet at to av tre flyktninger skal være i jobb eller utdanning.

Terje Rolén som jobber med arbeid og inkludering hos NAV Ullern, opplever at flere arbeidsgivere ønsker å ta samfunnsansvar. En av dem er driftsleder Knut Børing på Smestad gjenbruksstasjon. Knut sier det er viktig å bidra til at de som kommer til Norge får arbeidstrening og kommer inn i samfunnet.

– Det har vi alle et ansvar for, og vi i Oslo kommune må gå foran med godt eksempel. De vi tar inn får erfaring fra arbeidslivet og mye praktisk språktrening, både med kunder og kolleger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...