Akersposten Media

Akersposten

Dagen i dag, 4. desember

Isbjørnen ble totalfredet på denne dag i 1974.

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Det var på denne dagen at spinningen til jul skulle starte.

Rokk er et redskap for å spinne - det vil si tvinne fibre til tråd og garn. Spunnet tråd og garn brukes særlig til å veve tekstiler og strikke klesplagg. Å lage tråd, tekstiler og tøy var svært tid- og arbeidskrevende før moderne masseproduksjon ble vanlig. Rokkene - som ble tatt i bruk i Europa gradvis fra 1500-tallet - lettet deler av dette arbeidet betydelig.

Opprinnelig ble ordet rokk - som kan stamme fra et gammelt indoeuropeisk ord for «å spinne» - brukt som betegnelse både på det avlange trestykket – spinnekjepp - der en henger fibermaterialet når en spinner, og på en håndtein - spindel.

Siden er rokk særlig tatt i bruk som navn på forskjellige slags hjulrokker.

1935

4. desember i 1935 dør komponisten Johan Halvorsen. På initiativ fra Edvard Grieg nedtegnet Halvorsen en rekke slåtter i 1901 etter spelemannen Knut Dale fra Telemark. Grieg bearbeidet siden slåttene for piano i sitt berømte opus 72.

Halvorsen fremhevet gjerne Edvard Grieg og Johan Svendsen som sine største musikalske forbilder. I sin instrumentering er han tydelig influert av sistnevnte. Hans best kjente komposisjoner er Bojarenes inntogsmarsj, Bergensiana og Reisen til Julestjernen. Hans arrangement av Georg Friedrich Händels Passacaglia for fiolin og bratsj er hyppig fremført over hele verden.

Han er ridder av Finlands hvite roses orden. I 1924 ble han medlem av Kungliga Musikaliska Akademien. I 1927 ble han kommandør av Dannebrogordenen og i 1927 ble han kommandør av St. Olavs Orden.

1974

4. desember i 1974 totalfredes Isbjørn.

Isbjørn - Ursus maritimus - er verdens største landlevende rovpattedyr og tilhører bjørnefamilien Ursidae. Arten er en av fire representanter i slekten Ursus - bjørner. Dette bemerkelsesverdige, hvite dyret har blitt et symbol på is og snø i verdens nordområder - der den først og fremst er å finne i Arktis. Den er en toppkonsument i sitt økosystem.

I Norge benevnes også isbjørn som hvitbjørn og kvitbjør - litt avhengig av dialekten. Av og til blir den også kalt polarbjørn - men denne benevnelsen er en direkte oversettelse fra det engelske artsnavnet - Polar bear.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...