Akersposten

Dagen i dag, 3. januar

Ordet automobil ble for første gang brukt på denne dag i 1899. Her et gammelt eksemplar av automobil på Festningsplassen i Oslo. Merket er Ford.

Bjørg gir det "dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1899

3. januar i 1899 bruks ordet «automobil» for første gang - i The New York Times

En bil er en motorvogn som kjører på minst tre - oftest fire - hjul og er beregnet til å kjøres på vei - ikke på skinner - og frakter passasjerer eller gods.

Ordet «bil» kommer fra automobil - fra gresk auto- «selv» og latin mobil «bevegelig» - og er et fellesord i de tre skandinaviske språkene. «Bil» ble foreslått som avløserord for «automobil» i en konkurranse i avisen Politiken i 1902.

I Norge var de tre største bilmerkene innenfor personbiler i 2012 henholdsvis Volkswagen, Toyota og Volvo.

I perioden 1934-1960 var import av biler regulert i Norge. Etter krigen var det mangel på fremmed valuta. Bruk av valuta til bilkjøp ble fordelt etter søknad - og skulle sikre at de viktigste brukerne ble prioritert. Kjøpere med egen tilgang til valuta kunne importere fritt.

Fra juni 1954 var det fri omsetning av østeuropeiske bilmerker - avhengig av den norske fiskeksporten til disse landene.

Fra 1957 var det tilnærmet fritt salg av Volvo etter en handelsavtale med Sverige. Valutasituasjonen ble gradvis bedre - og fra 1. oktober 1960 opphørte alle importrestriksjoner.

1947

3. desember i 1947 blir Sverre Ødegaard født. Han var en norsk museums- og kulturvernarbeider som arbeidet med og for Røros' historie.

Han vokste opp i et tradisjonelt bonde- og bergmannsmiljø i Mørkstugata på Røros. Allerede som 13-åring begynte han å arbeide med bergstadens historie. Han fikk utdannelse ved Nansenskolen (1967–68) og som billedkunstner.

Fra 1960 arbeidet han deltid som omviser og registrant ved Rørosmuseet. 1965-67 arbeidet han med Røros Kobberverks historiske samlinger - og 1971-77 var han engasjert som museumskonsulent på Røros. Han skrev flere utredninger, produserte utstillinger og arbeidet med Arkitekturvernåret 1975.

Han samarbeidet tett med hotellmannen Knut R. Strøm for å redde de kulturhistoriske verdiene da Røros Kobberverk gikk konkurs i 1977. Han var bestyrer av Rørosmuseet fra 1979.

Han rekonstruerte gateløpene på Røros med tegninger og bygget modellene i Smeltehytta. Fra 1986 var han fagkonsulent ved det nye museet som ble reist på Malmplassen - og fra 1990 gikk han over i stilling som antikvar.

Fra 1998 gikk han over i en friere prosjektstilling i Røros Prosjekt AS, for å arbeide med blant annet gateromsplan og verneplan for byen. Ødegaard ble utnevnt til statsstipendiat fra 2002 - bare et halvt år før han døde.

I 1986 fikk han Sør-Trøndelag fylkes kulturpris.

1987

3. januar i 1987 blir Aretha Franklin blir første kvinne som tas inn i «Rock and Roll Hall of Fame».

Hun begynte tidlig å synge gospel og platedebuterte som 14-åring i 1956 med The Gospel Soul of Aretha Franklin. På andre halvdelen av 1960-tallet gjorde hun en rekke soul-innspillinger som er blitt klassikere, «Respect», «I Never Loved a Man» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman» er noen eksempler. Disse låtene og mange andre ga Franklin kallenavnet The Queen of Soul.

Hun hadde to sanger på førsteplass på Billboard-listen: «Respect» i 1967 og «I Knew You Were Waiting (For Me)» (duett med George Michael) i 1987. I alt hadde hun 17 sanger inne på Billboards topp 10-liste i perioden 1967–1987.

Hun fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame og ble i 1987 valgt inn i Rock and Roll Hall of Fame - som den første kvinnen. 9. november 2005 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president George W. Bush. Hun ble nominert til 44 vant 19 Grammy Awards, og ble i 2004 kåret av Rolling Stone til nummer ni på tidsskriftets liste over 100 største artister gjennom tidene.

Hun medvirket i begge Blues Brothers-filmene (1980 og 1998) med musikkinnslag.

Hun støttet flere veldedige organisasjopner og politiske aktivister, blant annet National Association for the Advancement of Colored People og Special Olympics.

Dagen i dag er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...