Akersposten Media

Akersposten

Dagen i dag, 22. mai

Magnus Lagabøte

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2020 kl 07:03

1902

22. mai i 1902 sanksjonerte Stortinget Almindelig borgerlig Straffelov – også kalt Straffeloven. Her ble dødsstraff avskaffet for borgerlige forbrytelser.

Straffeloven av 1902 besto av tre deler – generelle bestemmelser som var felles for alle lovbrudd pluss en del som omfattet forbrytelser og en for forseelser. 1902-loven trådte i kraft fra 1. januar i 1905 og fungerte – med mange endringer gjennom årene – fram til straffeloven av 2005. Den trådte i kraft fra 1. oktober i 2015.

Selv om straffeloven av 1902 er opphevet, kan den likevel gjelde i noen få tilfeller. Det kommer av at det er straffelovgivningen på tidspunktet for den straffbare handlingen, som skal brukes.

1902-loven var i stor grad verket til professor og riksadvokat Bernhard Getz. Han ledet straffelovkommisjonen av 1895. Lovens forløper var kriminalloven av 1842 og før dette fantes strafferettslig lovverk i Christian Vs Norske Lov fra 1687.

Magnus Lagabøte – sønn av kong Håkon Håkonsson og Margrete Skulesdatter – fikk tilnavnet Lagabøte fordi han bøtte på lovene i Norge. Først reviderte han de gamle landskapslovene. Deretter utarbeidet han en ny landslov – felles for hele landet. Den ble vedtatt på tingene i 1274 – Landsloven – og i 1276 – Byloven. Lovene ble tillempet for både Island og Færøyene.

1975

22. mai i 1975 bifaller Odelstinget lov om svangerskapsavbrudd på sosiale indikasjoner. Det skjedde med president Aase Lionæs' dobbeltstemme.

Hun var den første kvinne i Stortingets presidentskap. Hun var også den første kvinne i finanskomiteen og den første kvinnelige leder av finanskomiteen.

Lionæs var en av de fremste likestillingspolitiker. På Stortinget kjempet hun blant annet for liberalisering av abortloven. Hun fremmet forslag om at kvinnelige prester skulle bli tillatt i statskirken.

Arbeiderparti-politikeren var blant annet redaktør for Arbeiderkvinnen. Hun var leder for Arbeiderpartiets kvinnesekretariat. I en periode var hun leder av Oslo Arbeidersamfunn.

Som leder av Nobelkomiteen gikk hun i bresjen for å tildele Nobels fredspris til Henry Kissinger og Le Duc Tho i 1973 og til Menachem Begin og Anwar Sadat i 1978.

1966

22. mai i 1966 er det 50 år siden det første T-banetoget kjørte inn på Bergkrystallen stasjon. Er det noe som binder Oslo sammen, så er det T-banen. Det var en hypermoderne tunnelbane som ble åpnet den dagen. Aftenposten skrev: En ny trafikkmessig epoke i landets hovedstad er innledet.

Banen drives av Sporveien T-banen, et datterselskap av Sporveien AS, på oppdrag fra Ruter AS. Rundt 221 000 mennesker bruker daglig – 88 millioner i året.

T-banen i Oslo – og nærmere hver tredje motoriserte reise til og fra sentrum i rushtiden – skjer med T-banen. Den er helt avgjørende for at byen skal kunne fungere.

T-banens historie kan skrives helt tilbake til 1898, da Holmenkollbanen startet sin trafikk mellom Majorstuen og Holmenkollen – senere Frognerseteren. Systemet kan imidlertid ikke kalles tunnelbane før i 1928, da Undergrunnsbanen mellom Majorstuen og Nationaltheatret ble åpnet – som Skandinavias første. Med denne tunnelen kom passasjerene på de vestlige banene raskt til byens sentrum.

Det var først med den offisielle åpningen av de fire østlige banene 22. mai 1966 at T-banen –slik den fremstår i dag – egentlig oppsto. Denne åpningen medførte imidlertid ingen endringer for undergrunnsbanen i vest, som ennå var fysisk adskilt i sentrum.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...