Akersposten

Dagen i dag, 2. januar

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.01.2021 kl 12:30

1904

2. januar i 1904 opprettes Det Norske Aktieselskap for Elektrokjemisk Industri - Elkem, av blant andre Sam Eyde.

Elkem ASA er en av verdens ledende produsenter av silisiumrelaterte avanserte materialer. Selskapet leverer produkter i hele verdikjeden fra kvarts til silisium og nedstrøms silikonspesialiteter - og har i tillegg til sterke markedsposisjoner innen støperilegeringer og karbonmaterialer.

Selskapet har 31 verk og produksjonsfasiliteter verden over, og rundt 6700 ansatte (2020). Elkem har også to kvartsminer i Norge og fire kvartsminer i Spania (joint venture). Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.

Omsetningen i 2019 var på 22,7 milliarder kroner. Samlet klimagassutslipp var i 2019 på 2,15 millioner tonn CO2, - ned fra 2,54 millioner tonn CO2 i 2018.

Selskapet var eid av Orkla ASA fram til januar 2011 - da selskapet ble solgt til kinesiske China National BlueStar. Elkem ble børsnotert i 2018.

Per 31.12.2019 er det China National BlueStar-kontrollerte selskapet Bluestar Elkem Int.Co.LTD S.A Elkems største aksjonær - med 58,2 prosent av aksjene, foran Folketrygdfondet (3,7 prosent) og State Street Bank and Trust Comp. (2,2 prosent).

1920

2. januar i 1920 blir Anne-Sofie Østvedt født. Hun var en av lederne av den norske etterretningsorganisasjonen XU - det var den største og viktigste allierte etterretningsorganisasjonen i det okkuperte Norge under andre verdenskrig. Det meste av XUs virksomhet ble holdt hemmelig til 1988.

Anne-Sofie Østvedt begynte å studere realfag i 1939 ved Universitetet i Oslo. Etter den tyske invasjonen av Norge ble Østvedt tidlig med i illegalt arbeid og var med å utgi aviser. Østvedt ble med i XU i 1941 og ble nestleder i organisasjonen i 1943. Gestapo begynte å lete etter henne fra høsten 1942 og hun måtte leve under falsk identitet i Oslo inntil frigjøringen.

Innen XU hadde hun flere dekknavn - men var mest kjent under navnet Aslak. For de fleste av hennes underordnede var det en stor overraskelse å finne ut at sjefen hadde vært en ung kvinne.

Etter krigen var slutt fikk hun stipend og studerte kjemi ved University of California, Berkeley sammen med Øistein Strømnæs, tidligere leder for XU. Paret giftet seg og flyttet tilbake til Norge etter endte studier i 1951.

Anne-Sofie Østvedt avslo alle dekorasjoner hun ble tilbudt for sin krigsinnsats.

1986

2. januar i 1986 får Bergen Europas første bompengering.

Verdens eldste bomring befinner seg i øy- og bystaten Singapore. Den ble åpnet i 1975 og medførte omkring 45 prosent redusert biltrafikk inn i byen. Europas tre eldste bomringer er norske. Bergen åpnet bomring i 1986, Oslo i 1990 og Trondheim i 1991.

Etter år 2000 er det etablert en rekke bomringer rundt i landet - og det kommer stadig nye. En del områder har rushtidsavgift på bomringene - blant annet Trondheim (innført i 2010), Kristiansand (innført i 2013), Bergen (innført i 2016), Grenland og Oslo (innført i 2017).

Den 16. juni 2017 vedtok Stortinget lovendringer til fordel for miljødifferensierte bomsatser. Lovendringene trådte i kraft 1. oktober 2017. Miljøfifferensierte bomsatser ble umiddelbart innført i Oslo. I bomringen i Bergen ble miljødifferensierte bomsatser innført 1. juni 2018.

Formålet med bomringene har i utgangspunktet vært kronerulling til ymse samferdselsprosjekter. Den positive bieffekten er redusert biltrafikk og bedret luft. I senere år er redusert biltrafikk og positive miljøkonsekvenser løftet fram som stadig viktigere argumenter - behov for inntekter er nedtonet.

Bompenger og bomringer har vært - og er - omdiskutert, men aksepteres av stadig flere. Viktige suksessfaktorer er de mange veg- og kollektivutbygginger som bomringene har vært - og skal være - delaktige i å finansiere, samt de heldige konsekvensene for miljøet.

I Norge har nedlegging av bomringer skjedd i Trondheim i 2006 og i Tønsberg i 2016. I Trondheim ble bomringen gjenåpnet i 2010. Bomringen i Tønsberg vil trolig også gjenåpnes.

Dagen i dag er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...