Akersposten

Dagen i dag, 8. november

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1826

8. november i 1826 dør Friedrich Krupp. Han var en tysk industrimann som grunnla selskapet Fried. Krupp i 1812. Han startet i familievirksomheten 1808 som bestyrer av en smie, men den ambisiøse Friedrich overinvesterte og familien måtte til slutt selge seg ut.

Sammen med ingeniøren Gottlob Jacobs gjorde Krupp sine første eksperimenter med å produsere stål på Sterkrade-verkene. Etter at anlegget ble solgt i 1808 fortsatte han sine bestrebelser på egen hånd i Essen. I 1810 grunnla han sitt eget støperi nær Essen.

I 1810 arvet han hele familieformuen etter sin farmor og dette førte til at han i 1811 ville satse på å få tak i hemmeligheten med utvikling av stål - som britene hadde monopol på og holdt hemmelig. Under kontinentalblokaden lovet Napoleon en stor belønning til den som klarte å utvikle stål på kontinentet.

I 1812 grunnla Friedrich Krupp selskapet som dannet grunnlaget til Kruppkonsernet og i 1816 lyktes det ham - etter mye strev - å smelte stål.

Det var særlig sønnen Alfred Krupp (1812–1887) som sørget for å utvikle selskapet til et stort konsern - særlig innen våpenindustri. Han videreførte farens forskning og utvikling av ulike produksjonsmåter av stål.

Selskapet er nå en del av gruppen ThyssenKrupp.

1872

8. november i 1872 blir Kristine Bonnevie født. Hun var en norsk biolog og Norges første kvinnelige professor.

Hennes forskningsfelt var cytologi, genetikk og embryologi. Hun var også en engasjert kvinnesaksforkjemper - som medlem i Norsk Kvinnesaksforening - og var suppleant til Stortinget og medlem av bystyret i Christiania.

I 1900 tok hun over ledelsen av Zootomisk laboratorium etter Johan Hjort.

Rundt 1914 startet hun på arbeidet hun er mest kjent for – arvelighetsforskning - og etablerte Institutt for arvelighetsforskning i 1916. Etter å ha vært innstilt som førstevalg ved et professorat ved Bergens Museum i 1912, ble Bonnevie tilbudt et nyetablert professorat ved Det Kongelige Frederiks Universitet - som hun takket ja til.

Tiltredelsesforelesning 28. november 1912, hadde tittelen: «Retninger og resultater inden den moderne eksperimentel-biologiske forskning.»

Hun hadde dette professoratet frem til 1937.

Bonnevie ble det første kvinnelige medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi i 1911. Senere etablerte og ledet hun Norske Kvinnelige Akademikeres Landsforbund i perioden 1922–1925.

Kvindelige Studenters Sangforening ble stiftet av de tre studentene Louise Isachsen, Kristine Munch og Elise Holmboe. Etter en festkonsert i Universitetets Aula med Den norske Studentersangforening høsten 1895, ble de tre kvinnene enige om å danne et kor for kvinnelige studenter. Stiftelsen var et faktum 8. desember 1895. Elise Holmboe døde få år senere, men Munch og Isachsen var drivkrefter i Kvindelige Studenters Sangforening i en årrekke.

I 1897 ble Kristine Bonnevie med i koret, og noen år senere ble hun valgt til formann i sangforeningens styre. Hun forble aktiv i Kvindelige Studenters Sangforening i mange år.

2003

8. november i 2003 dør Petter Thomassen. Han var stortingsrepresentant for Nordland 1977–1997, industriminister i Kåre Willochs regjering 1985–1986, 2. nestleder i Høyre 1988–1990 og næringsminister i Jan P. Syses regjering 1989–1990.

Thomassen var således en fremtreden rikspolitiker, men engasjerte seg likevel sterkt i utviklingen i sin hjemlige landsdel. Han hadde bakgrunn fra EDB-bransjen, og var særlig opptatt av ytringsfrihet og personvern.

I rikspolitikken var han medlem av Høyres finansutvalg 1969–1975, medlem av Høyres kommunalutvalg 1971–1975, medlem av Høyres distriktspolitiske utvalg 1975–1978, medlem av Høyres sentralstyre 1976–1990, formann i Høyres datapolitiske utvalg 1980–1985 og medlem av Høyres trafikkutvalg 1983–1984.

Etter sigende var det i stor grad Thomassens fortjeneste at Høyre allerede i 1981 programfestet politikk for elektronisk post og datanettverk.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...