Akersposten

Dagen i dag, 8. juli

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2020 kl 09:33

1716

8. juli i 1716 finner slaget ved Dynekilen - sør for Strømstad - sted. Her klarer Petter Wessel Tordenskiold - født i Trondheim - å tilintetgjøre en svensk transpostflåte.

Slaget i Dynekilen under den store nordiske krig, er et av de mest kjente slagene i norgeshistorien - og kanskje det mest berømte sjøslaget i den norske militærhistorien. Under slaget ledet en av Danmark-Norges største sjøhelter - Tordenskjold - en innenskjærs eskadre til en svensk transportflåtes ankerplass i Dynekilen. Der klarte Tordenskjold å tilintetgjøre transportbåtene sammen med eskorten på 13 til 15 krigsskip. Dette slaget førte til at kong Karl XII av Sverige måtte oppgi sitt første felttog i Norge.

Allerede etter nederlaget under slaget om Halden, hadde Karl XII lurt på om han skulle oppgi Norgesfelttoget - som så langt bare hadde vært skuffende. Tapet av transportflåten og det verdifulle artilleriet må ha vært avgjørende for svenskekongens beslutning om å stanse felttoget.

Hvis han fortsatte, ville han nok ikke ha mulighet til å holde på stillingene sine. Han hadde ikke artilleri til å ta festninger, han hadde ikke forsyningslinjer til Sverige, og han ble truet av den dansk-norske flåten fra sjøen - som nå hadde grunne nok krigsskip til å gå innenskjærs. En retrett til Sverige var eneste mulighet. Det tok bare få dager før alle svenskene var ute av Norge.

Blant skipene som etter slaget gikk til København, var Tordenskjolds "Hvite Ørn". I København vekket nyheten stor jubel. Som belønning for sin innsats ble Tordenskjold utnevnt til kommandør.

1859

8. juli i 1859 dør kong Oscar I - 90 år gammel. Hans navn var Josef Frans Oskar og var konge av Norge og Sverige fra 1844. Oscar var eneste sønn av kong Karl III Johan og dronning Desideria. Han var født i Paris og kom til Stockholm sammen med sin mor i juni 1811 etter at faren i august 1810 hadde blitt valgt til svensk kronprins.

Oscar I overtok styret 8. mars 1844. Han og Josefine ble kronet i Stockholm 28. september 1844, men de ble aldri kronet i Norge.

Som kronprins var han norsk visekonge i to perioder - i 1824 og 1833 - noe som gav ham posisjon som regjeringens formann - statsminister. I 1830-årene tok han til orde for en rekke liberale reformer. Da han ble konge, utnevnte han moderate liberale medlemmer i den svenske regjering. Et omfattende reformarbeid ble satt i gang i de to rikene. Det ble blant annet gjennomført en humanisering av straffelovgivningen og fengselsvesenet, lik arverett for menn og kvinner og en ny fattiglov.

Oscar I var velvillig stemt overfor de skandinavistiske strømninger og søkte i noen grad å etterkomme norske ønsker om større likestilling i unionen. Under den dansk-tyske krig i perioden 1848 til 1850, førte han en utpreget danskvennlig politikk. Alt som kronprins hadde han gått inn for en omlegging av Sveriges sterkt russiskvennlige utenrikspolitikk. Med november-traktaten av 1855, ble rikenes utenrikspolitikk orientert mot vestmaktene.

1915

8. juli i 1915 blir Johan Øian født i Os i Hedmark. Han avla organisteksamen ved Trondhjems Musikkskole med Oskar Skaug som lærer.

Foruten konsertoppdrag - deriblant med Filharmonisk Selskaps Orkester - arbeidet han som musiker i NRK. Han begynte i Kringkastingsorkestret i 1946 og virket som orkesterpianist og akkompagnatør fram til sin død 4. oktober 1978. Han improviserte klaveroverganger i direktesending ved den ukentlige Meloditimen med Kringkastingsorkestret og Øivind Bergh som dirigent og programleder.

Videre akkompagnerte og arrangerte han populærmusikk og komponerte flere stykker for piano og orgel. Mest kjent er Øians melodier til en rekke populære barneviser - deriblant "Noen barn er brune" for Barnetimen, og "Nøtteliten", "Helene Harefrøken" og "Bolla Pinnsvin" til tekster av Alf Prøysen - innspilt med komponistens eget ensemble i 1955.

Hans "Festmarsj" og "Melodi Beguine" har oppnådd stor popularitet og er innspilt med Kringkastingsorkestret og Øivind Bergh.

I en årrekke spilte han i Den norske kammertrio med fiolinisten Aage Wallin og cellisten Arne Novang. Trioen var særlig aktiv på femti- og sekstitallet med jevnlige sendinger i NRK Radio.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...