Dagen i dag, 8. desember
Bjørg gir deg «Dagen i dag»!
Publisert: 08.12.2020 kl 08:47
1832
8. desember i 1832 blir Bjørnstjerne Bjørnson født. Han var en av Norges og Europas viktigste forfattere i andre halvdel av 1800-tallet. Hans produksjon er svært omfattende og inkluderer romaner, noveller, teaterstykker og lyrikk. I tillegg til dette var han også journalist, debattant, teatersjef og politisk aktivist.
I Norden var han pioner i en rekke litterære sjangre, blant annet senromantisk prosa (Synnøve Solbakken), historisk drama (Sigurd Slembe), borgerlig drama (En fallit) og den moderne romanen. Han var både venn med og rival av Henrik Ibsen. Han var også en av de første nordiske forfatterne som svarte på Georg Brandes' kall om en litteratur fokusert på datidens sosiale problemer.
I Norge var Bjørnson dypt involvert i den litterære og politiske debatten og fikk ord på seg som «nasjonalskald». Det er han som har skrevet teksten til Ja, vi elsker dette landet, Norges nasjonalsang. Han var også en kjent figur i andre europeiske land, i det minste inntil sin død. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903.
I 1909 ble han rammet av et slag, og han døde 26. april 1910 i Paris - 77 år gammel. Hans likferd og begravelse ble en nasjonal og internasjonal begivenhet. I to dager - fra 28. til 30. april - ble Bjørnsons båre fraktet med tog fra Paris til København. Her var det en stor markering, og et folkehav tok farvel med Bjørnson. Båren ble overført til panserskipet Norge.
Den 1. mai seilte Norge inn Kristianiafjorden. På Honnørbrygga ventet hele det offisielle Norge med kong Haakon 7 og statsminister Wollert Konow i spissen. Båren ble transportert med vogn til Trefoldighetskirken hvor minnegudstjenesten ble holdt. Bjørnson er gravlagt på Vår frelsers gravlund i Oslo.
1904
8. desember i 1904 blir den første grammofoninnspillingen foretatt i Norge - idet Adolf Østbye og Carl Mathiesen spiller inn "Bal i Hallingdal" i musikkværelset på Grand Hotel i Kristiania på oppdrag av et britisk grammofonselskap. Platen var Parodi paa Terje Vigen. De norske innspillingene ble foretatt på Grand Hotel i Kristiania.
Faktisk var Edvard Grieg den første nordmann som spilte inn grammofonplate, men det skjedde i Paris våren 1903 – ni i tallet.
Østbye spilte inn flere sylindere og grammofonplater. Han spilte hovedsakelig inn for Pathé og The Gramophone Company (HMV) - hvis mastere ble utgitt av Victor Records i USA - samt for Columbia Records. Mange av disse solgte meget bra. Den mest populære slageren fra 1904 - «Bal i Hallingdal» sammen med Carl Mathisen (1870-1933) på trekkspill - fortsatte å være i HMV-katalogene til ut på 1930-tallet. Melodien Bal i Hallingdal er senere blitt benyttet av Alf Prøysen i Julepresangen.
Østbye dannet også sitt eget plateselskap - Ekko – Kristiania - i løpet av 1906-1907. Disse planene ble brakt i opphør av hans sykdom i 1907. Kun en håndfull Ekko-plater oppgis å eksistere i dag. Disse platene ser begge ut til å være tidligere Pathé- og Østbye Record-innspillinger som har blitt overført til grammofonplater. Årsaken til dette kan være at Østbye - på den tiden - var for syk til å spille inn «live». Han døde i Kristiania, bare 39 år gammel.
1918
8. desember i 1918 blir Carsten Byhring født. Hans karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo.
I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.
Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent. Han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger.
Hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».
Byhring produserte og regisserte også to barnefilmer: Bjørnepatruljen (1956) og På tokt med Terna (1958).
Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon