Akersposten

Dagen i dag, 7. desember

Operasanger Kirsten Flagstad døde på denne dag i 1962. Her sammen med Mathieu Berckenhoff i 1949. Foto: Leif Ørnelund

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1946

7. desember i 1946 blir Kirsti Sparboe født. Hun er sanger og skuespiller som har vært aktiv i norsk musikk- og kulturliv fra midten av 1960-årene. I en drøy tiårsperiode fra 1965 var Kirsti Sparboe en hovedaktør i norsk populærmusikk. Hun har senere markert seg som skuespiller innenfor både musikk- og taleteater.

Hun er også kjent for sine mange deltakelser i Melodi Grand Prix - og med fire seiere er hun sammen med Jahn Teigen den artisten som har vunnet konkurransen flest ganger.

Hun har representert Norge i Eurovision Song Contest tre ganger: 1965, 1967 og 1969. Hun har gitt ut en rekke album og singler og er særlig kjent for sanger som «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», «Nordlandsnetter», «Hjem», «En sommer er over», «Nå og for alltid», «Livet er herlig» og «Karusell».

Sparboe har hatt suksess i utlandet - blant annet i Tyskland og Sverige - og hun har hatt en rekke større og mindre roller innen norsk teater, revy, film og tv.

Hun fikk spellemannsprisen for årets kvinnelige artist i 1972.

1962

7. desember i 1962 dør Kirsten Flagstad. Hun var en norsk sopransanger som var en av 1900-tallets fremste opera- og konsertsangere. Med sin uvanlig store og glansfulle stemme var hun en av samtidens fremste Wagner-sangere med Isolde i Tristan og Isolde og Brünnhilde i Der Ring des Nibelungen blant sine store roller.

Flagstad huskes særlig fra sin tid ved Metropolitan-operaen i New York og deretter fra en rekke av de største operascenene og konserthusene. Flagstad holdt også romansekunsten i hevd og brakte den norske sangskatten ut til et stort publikum i mange land. I 1958 ble hun Den Norske Operas første sjef.

Kirsten Flagstad døde på Rikshospitalet i Oslo 67 år gammel. Hun ble tildelt flere store utmerkelser - blant andre St. Olavs Orden. Hun var tidligere avbildet på den norske hundrekroneseddelen, på norske frimerker og har fått en stjerne med sitt navn på Hollywood Walk of Fame.

Som eneste nordmann er Flagstad æret med minneplakett i Metropolitan Opera House samt i Carnegie Hall i New York.

I 1985 ble hun æret ved et symposium i New York - femti år etter at hun debuterte ved Metropolitan Opera i 1935. Ranveig Eckhoff og Kåre Bjørkøy sang ved dette arrangementet.

Plassen det nye operahuset i Oslo ligger ved er oppkalt etter Kirsten Flagstad. En statue av henne ble flyttet fra den gamle operaen og satt opp her i samband med det nye operahusets åpning i 2008.

I Hamar finner du Strandstuen som nå er Kirsten Flagstad museum, hennes fars barndomshjem og hennes eget fødehjem. I Kristiansand er huset Amalienborg nå kontorer med et minnerom om Kirsten Flagstad. I Bergen er en gate oppkalt etter henne.

På Hamar er det hvert år en festival til minne for Kirsten Flagstad: Kirsten Flagstad Festival

2019

7. desember i 2019 dør Grete Roede – Norges slankedronning.

Hun var eier og leder av selskapet Grete Roede AS - som driver kurs for slankere - noe som ga henne kallenavnet «Norges slankedronning». Roede startet virksomheten i 1974 med bakgrunn i egne vektproblemer.

Hun solgte rettighetene til kurskonseptet og firmanavnet til datteren Jeanette Roede (Lev Lurt as), Erik Roede (Erik Roede as) og Rune Ludviksen (Åkerhagen as) i januar 2001 og døpte deretter sitt nye selskap om til Margaux AS. Trioen døpte deretter sitt selskap om til Grete Roede AS for å sikre kontinuiteten.

I 1999 ble hun Årets forretningskvinne. I 2000 fikk hun Nasjonalforeningens folkehelsepris sammen med Grete Waitz. I 2002 fikk hun Entreprenørprisen og i 2003 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...