Akersposten

Dagen i dag, 6. mai

Bjørg gir deg "dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1856

6. mai i 1856 blir Sigmund Freud født. Han var en østerisknevrolog og psykolog som grunnla psykoanalysen rundt århundreskiftet. Han mente at psykiske problemer kunne spores tilbake til fortrengte opplevelser i barndommen - særlig fortrengte seksuelle tanker og ønsker.

Freud - som praktiserte som lege i Wien - hevdet også at drømmer gir ledetråder til problemenes årsaker. Mange forfattere har latt seg inspirere av hans teorier om drømmer, fortrengning og seksualitet.

Freuds teorier fikk en helt dominerende rolle i psykiatrien på begynnelsen av 1900-tallet. Psykoanalysen bidro til å rette fokus mot pasienten og lidelsen i en tid hvor tvangstrøyer og lobotomi var utbredte behandlingsmetoder.

På grunn av sin jødiske avstamning måtte han flykte til London.

1889

6. mai i 1889 fikk allmennheten tilgang til Eiffeltårnet i Paris. Konstruksjonen ble bygget til Verdensutstillingen det året og var ment å være midlertidig. Den vakte stor motstand, men er blitt stående. I dag er Eiffeltårnet et symbol for Frankrikes hovedstad.

Tårnet ble bygget på 21 måneder - relativt billig og med få arbeidere. Det var mulig fordi det var god planlegging og nye byggemetoder. Med sine 300 meter var det verdens høyeste byggverk fram til 1930. Da ble det overgått av Chrysler Building i New York.

Eiffeltårnet - som bærer konstruktør Alexander Gustave Eiffels navn - er stadig en av Paris' største turistattraksjoner - er også en meteorologisk stasjon samt radio- og TV-sender.

1965

6. mai i 1965 blir Jan Tore Sanner født. I dag er høyrepolitikeren finansminister i Erna Solbergs regjering. Han har tidligere vært kunnskaps- og integreringsminister og kommunal og moderniseringsminister.

Sanner har vært politiker siden begynnelsen av sitt yrkesaktive liv. Akershuspolitikeren har det meste av tiden vært aktiv innen rikspolitikken. Han har hatt ulike verv i Høyres toppledelse siden årtusenskiftet.

Dagen i dag ved Bjørg er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...