Akersposten

Dagen i dag, 6. juni

Fysioterapeut Ingelin Moe, fysioterapeut Kristine Willassen og teamleder Maria Kvåle for mestringsteamet i Bydel Ullern fra "Hva er viktig for deg"-markeringen i fjor. Arkivfoto.

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.06.2020 kl 11:37

1896

6. juni i 1896 vedtar Stortinget å heve den den kriminelle lavalder fra 10 til 14 år, lovendringen trådte i kraft i 1900.

Kriminell lavalder er den minste alder en person må være for å kunne bli strafferettslig ansvarlig for en kriminell handling. I Norge er den kriminelle lavalder 15 år etter Lov om straff § 20. Den gamle straffeloven av 1902 hadde 14 år - som i 1987 ble endret til 15 år.

Den kriminelle lavalder i de nordiske landene er den samme som i Norge. Et stort antall land har lavere grense.

Det er verdt å merke seg at selv om en person ikke kan straffes - under kriminell lavalder eller strafferettslig utilregnelig - så betyr det ikke at samfunnet ikke kan gjennomføre en rekke tiltak rundt vedkommende. Noen av disse - som for eksempel kraftig begrenset bevegelsefrihet - vil nok oppleves som en straff av lovbryteren.

At en ikke straffes i tradisjonell forstand innebærer heller ikke at handlingene anses som lovlige. Hvis en 14 år gammel gutt har sex med en 10 år gammel jente, vil han ikke kunne bli straffet. Likefullt er handlingen ulovlig og samfunnet vil kunne gjennomføre tiltak. Ved kriminelle handlinger utført av barn under den kriminelle lavalder så er det normalt barnevernet som har myndighet og ansvar for å følge opp dette.

1947

6. juni i 1947 blir Statens lånekasse for utdanning opprettet. Formålet er å støtte videregående og høyere utdanning for å sikre lik adgang for alle som ønsker å ta utdanning -enten her i landet eller i utlandet. Slik sikrer samfunnet tilgang til utdannet arbeidskraft. Lånekassen mottar bevilgninger over statsbudsjettet - både til lån og stipend.

Etter krigen var det viktig å få til like muligheter til utdanning - uavhengig av geografiske forhold, alder, kjønn, funksjonsdyktighet, økonomiske og sosiale forhold.

Lånekassen er et statlig forvaltningsorgan underlagt Kunnskapsdepartementet. Lånekassen ble opprettet ved lov av 6. juni 1947 - någjeldende lov er av 22. mai 2005.

Kunnskapsdepartementet består i dag av to deler. Statsråd Guri Melby (V) er Kunnskaps- og integreringsminister. Statsråd Henrik Asheim (H) er Forsknings- og utdanningsminister.

Kunnskapsdepartementet (KD) har ansvar for barnehager, grunnskole, kulturskole, videregående opplæring, fagskoleutdanning, høyere utdanning, voksnes læring og kompetansepolitikk. Departementet har også ansvar for forskning og integrering.

1954

6. juni i 1954 sendes Eurovisjonen sitt første offisielle fjernsynsprogram. Eurovisjonen er betegnelsen på det praktiske fjernsynsarbeidet mellom de selskapene som er tilsluttet Den europeiske kringkastingsunionen - EBU.

Etter fire år med sporadiske overføringer - blant annet med direkte overføring av dronning Elizabeth IIs kroning 2. juni i 1953 - ble det første eurovisjonsprogrammet sendt.

Norge ble knyttet til eurovisjonsnettet i 1959. De fleste nyhets- og idrettsbildene som vises på europeiske TV-skjermer, kommer via EBU.

De fleste forbinder trolig Eurovisjonen med Melodi Grand Prix - eller Eurovisjon Song Contest. Eurovisjonen har egen vignett og egen fanfare - 1. sats av "The Deum" av Mark-Antoine Charpentier.

2014

6. juni i 2014 starter "Hva er viktig for deg?"-dagen her i landet. Fordi det i år er en lørdag, vil den bli markert 9. juni.

Ved å stille spørsmålet "Hva er viktig for deg?" flyttes oppmerksomheten fra sykdom til helse og fra diagnose til hele mennesket. Dette er pasientenes dag fordi målet med å lage denne dagen, er å gjøre hverdagen til brukerne best mulig. Ønsket er at helsetjenesten skal være tuftet på hva som betyr mest for den enkelte - og ikke ta utgangspunkt i diagnoser. Helsetjenesten skal spørre, lytte og så handle.

Bydel Ullern er med på å markere dagen. Spørsmålet "Hva er viktig for deg" ligger til grunn for samtalene bydelens ansatte har med brukerne. "Hva er viktig for deg" danner grunnlaget for hvordan bydelen legger til rette for selvstendige liv.

KS og Folkehelseinstituttet står bak "Hva er viktig for deg?"-dagen med Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet som støttespillere. Gode pasientforløp er en viktig del i denne satsingen.

"Hva er viktig for deg?"-dagen er en internasjonal bevegelse. I fjor var det 45 land som deltok.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...