Akersposten

Dagen i dag, 6. april

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2020 kl 15:13

1818

6. april i 1818 blir Aasmund Olavsson Vinje – forfatter, journalist og jurist – født i Vinje i Telemark. Han regnes som Norges første moderne journalist. Han var i foregangsmann innen dette feltet. Med sine skarpe, frekke og lystige artikler, fornyet han ikke bare journalistikken midt på 1800-talllet, men også det norske språket.

Vinje var en av de første – etter Ivar Aasen – som aktivt brukte landsmålet og han regnes som en av våre språkpionerer. Han tok i bruk Ivar Aasens landsmål i sin egen ukeavis Dølen. Det å bruke landsmål, var et opprør. I tillegg ville han også opplyse bondebefolkningen – det store flertall – samt gi dem en offentlig stemme. Dølen ble derfor møtt med store protester – både språklig og politisk.

Vinje skrev dikt og prosa, som er blant høydepunktene i norsk nasjonallitteratur. Ferdaminni fraa Sumaren 1860 og Storegut, ga ham ry som forfatter.

1857

6. april i 1857 blir Per Sivle født i Flom i Aurland, men han vokste opp ved Stalheim. Han var norsk forfatter, lyriker og journalist. Hans forfatterskap er preget av folkelighet og et tydelig politisk og nasjonalt innhold. Han er en av de mest nasjonale dikterne i Norge har hatt. Han kjempet for et fritt Norge. Han var en stridsmann i diktningen.

I 1875 kom han til Christiania for å studere til prest. Han fikk en nervesykdom og fikk beskjed om at all lesingen ville ta knekken på ham. Han sluttet derfor med studiene og satset på en skrivende karriere. Han skrev på landsmål.

Hans litterære gjennombrudd kom i 1887 med Sogor. Boken inneholder fem fortellinger. Berre ein hund, er den mest kjente.

1974

6. april i 1974 vinner ABBA Eurovision Song Contest – også kalt Melodi Grand Prix – med låten Waterloo. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har arrangert denne musikkonkurransen siden 1956. I 2020 kommer konkurransen – for første gang – avlyst på grunn av korona-viruset.

Irland er det landet som har vunnet Eurovision Song Contest flest ganger, med syv seire. Sverige har seks seire, mens Frankrike, Luxembourg, Storbritannia og Nederland har fem. Norge deltar i konkurransen gjennom NRK og har vært med hvert år siden 1960 (med unntak av 1970 og 2002) og vunnet tre ganger: i 1985, i 1995 og i 2009. Norge er samtidig det landet som har kommet sist flest ganger, med elleve sisteplasser – herav fire ganger med null poeng.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...