Akersposten

Dagen i dag, 5. april – palmesøndag

"Dagen i dag v/ Bjørg" – hver eneste dag!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2020 kl 10:13

1796

5. april i 1796 får Hans Nielsen Hauge sin religiøse oppvåkning – 25 år gammel. Det skal ha skjedd da han var ute på åkeren og pløyde.

Han er kjent for sin forkynning av Guds ord over det ganske land. Vel så viktige spor av hans vandring rundt om i landet, var at han opplyste folk om landbruksproduksjon og næringsliv.

Fra 1797 til 1804 gikk han på sine ben fra sted til sted – fra Kristiansand i sør til Malangen i nord. Han hjalp til i det daglige arbeidet på de gårdene hvor han fikk husrom. Om kvelden samlet han de som bodde på gårdene og nabogårdene, til andakt.

Dette var ikke tillatt fordi konventikkelplakaten av 1741 forbød lekfolk å holde oppbyggelige møter uten sogneprestens godkjennelse. Gjentatte ganger ble Hauge arrestert – på det meste ti ganger på sju år. I 1813 ble han dømt til to års slaveri.

1942

5. april i 1942 – 1. påskedag – legger flertallet av prestene i Den norske kirke ned sine embeder i protest mot den tyske okkupasjonsmakten.

5. april i år, er Palmesøndag – feiringen av Jesu inntog i Jerusalem før korsfestelsen. Navnet kommer av beretningen i evangeliet om at folk strødde palmegrener foran Jesu da han red inn i byen.

Påskehøytiden som vi nå går inn i, feires til minne om Jesu Kristi død og oppstandelse. Den måten vi bruker for å beregne når påsken kommer, kalles påskeformelen. 1. påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Denne måten å tidfeste påsken på, ble bestemt da kongeriket Danmark-Norge gikk over til den gregorianske kalenderen 1. mars 1700.

Det tidligste palmesøndag kan komme 22. mars. Forutsetter fullmåne 21. mars (1818 og 2285). Det seneste palmesøndag kan komme på, er 25. april (1943 og 2038). I år faller denne helligdagen på 5. april.

2004

5. april i 2004 finner NOKAS-ranet sted. Tungt bevæpnede ranere slo til mot tellesentralen til Norsk Kontantservice i Stavanger. Gjerningsmennene kom seg unna med 57,4 millioner kroner i ransutbytte. Det gjør dette til norgeshistoriens største ran.

Ranerne var utstyrt med skuddsikre vester, hjelmer, finlandshetter, hansker og kjeledresser, og var bevæpnet med AG3 geværer, MP5 maskinpistoler, Kalashnikov automatgevær, M1 Karabin og Remington pistol i kaliber .45 ACP.

Det ble avfyrt en rekke skudd mot politiet og politiets biler. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i denne skuddvekslingen.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...