Akersposten

Dagen i dag, 4. oktober

Bjørg gir deg "Dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1822

4. oktober i 1822 blir Christiane Schreiber født. Edele Christiane Margrethe Schreiber var en norsk maler - kjent for sine portrettmalerier.

Hun reiste i 1852 - i likhet med Aasta Hansteen noen år før - til København for å gå i lære hos Jørgen Roed. Som Hansteen og Hedvig Erichsen var hun blant de første kvinnelige studenter ved kunstakademiet i Düsseldorf. Hun var der vinteren 1854-55 og lærte hos Adolph Tidemand.

Der møtte hun i 1854 den svenske maleren Sophie Ribbing (1835-94) - som ble hennes livsledsagerske.

Etter å ha stilt ut i Christiania Kunstforening 1855 var hun 1855-57 i Paris hos Jean-Baptiste-Ange Tissier i en kunstnerkoloni sammen med Ribbing, Hansteen, den svenske Amalia Lindegren og Marie Aarestrup fra Bergen.

Hun malte to mannsakter i denne tiden - i dag ved Stavanger kunstmuseum. Schreiber og Hansteen ble i 1858 de første kvinnelige mottakere av Statens Reisestipend.

Etter et par år i Kristiania, kunne altså Schreiber og Ribbing ta kunstneropphold 1860-61 i Roma der de tilbrakte mye tid med sin gode venn Bjørnstjerne Bjørnson.

Hun stilte ut på den Nordiske Kunst- og Industriutstillingen i Stockholm 1866 og ved Verdensutstillingen i Paris (1867). Schreiber var i Roma med Schäffers legat 1876-77 - der hun blant annet var i koloni med John Paulsen.

Etter dette etablerte hun seg fast i Kristiania.

Christiane Schreiber portretterte også kong Oscar I og hans dronning Josefine av Norge og Sverige.

1901

4. oktober i 1901 dør Georg Sibbern. Han var en norsk jurist, diplomat og statsråd. I 13 år var han Norges statsminister i Stockholm.

Han var født og vokste opp på godset Værne kloster i Rygge. Han tok artium ved Oslo katedralskole i 1831 - og ble cand.jur. i 1837.

Fra 1838 arbeidet han som fullmektig ved den norske statsrådsavdelingen i Stockholm, og fra 1840 var han ansatt i utenrikstjenesten. Her arbeidet han i St. Petersburg 1842-1843, i København 1845-1847, i Haag 1847-1848, i London 1848-1850 og i Washington D.C. 1850-1856. I april 1858 ble Sibbern utnevnt til svensk-norsk ambassadør i Konstantinopel.

16. desember samme år ble han utnevnt til norsk statsminister - i Stockholm - et embete han først tiltrådte i juni 1859.

Som statsminister var Sibbern preget av vilje til samarbeid og fredelige løsninger.

Han var ambassadør i Paris fra 1878 til 1884 - og levde deretter et stille liv på Værne kloster. Han var aktuell i flere roller ved regjeringsskiftene i 1880 og 1884 - men kom likevel ikke med.

Sibbern mottok en rekke ordener for sitt virke. I 1853 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. Han ble 6. august 1860 av kongen forfremmet til storkors "for fortjenstfuld embedsvirksomhed".

Sibbern var videre ridder av Serafimerordenen, kommandør av Nordstjerneordenen og kommandør av første klasse av Dannebrogordenen. Han innehadde storkors av den belgiske Leopoldsordenen, storkors av den franske Æreslegionen, storkors av den italienske Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, ridder av Den nederlandske løves orden, storkors av Nasjonalordenen Romanias stjerne, storkors av den tunisiske Æresordenen og innehaver av første klasse (tilsvarende storkors) av den osmanske Mecidi-ordenen.

Hans våpenplate som serafimerridder henger fortsatt i Riddarholmskyrkan i Stockholm. På platen er malt hans slektsvåpen med rangkrone og valgspråket "Recte et suaviter" - både rettvist og mildt.

1957

4. oktober i 1957 blir verdens første satellitt - Sputnik I - skutt opp av Sovjetunionen. Sputnik betyr "følgensvenn" og "satellitt".

Sputnik 1 var den første kunstige satellitten i bane rundt Jorden. Oppskytingen kom som en stor overraskelse på USA og resten av verden - og resulterte i "Sputniksjokket".

Sovjet viste med dette at landet hadde raketter som kunne rekke USA - og oppskytingen av Sputnik 1 ble startskuddet for det såkalte "romkappløpet" mellom USA og Sovjetunionen. Sputnik 1 var i operasjon i 21 dager og brant opp under tilbakekomsten til atmosfæren.

Sovjet skjøt opp 10 vitenskapelige satellitter.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...