Akersposten

Dagen i dag, 30. oktober

30. oktober i 2006 døde Aud Schønemann. Her avbildet i 1970 med sin mann, Jan Pande-Rolfsen. Foto: Rigmor Dahl Delphin

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1904

30. oktober i 1904 åpnes dørene til Norges første permanente kino. Det var Kinematograftheatret - «Tolveren» - i Stortingsgaten 12 i Kristiania.

Under filmens aller første tid i Norge foregikk filmframvisningene først og fremst vist ved varietéteatrene - noe som førte til at kinopublikummet først og fremst var borgerskapet. Etter hvert mistet det mye mediet nyhetens interesse.

For at kinofilmen skulle bli et varig fenomen - som kunne lønne seg økonomisk - var det avgjørende å skaffe et bredere kinopublikum. Dette ble blant annet gjort ved å bygge kinoer - lokaler som utelukkende var beregna på filmframvisning.

De første kinoene i Norge ble etablert som filialer av det svenske firmaet A/B Svenska Kinematografen - et firma som både drev med produksjon og framvisning av film. Dette var en modell som både lønte seg økonomisk og kunstnerisk.

Ved at kinoen viste selvproduserte filmer slapp de å kjøpe inn filmer fra utlandet til kinoene sine. Avkastninga på filmene ga dessuten økonomiske muligheter til å lage nye filmer, og salg av filmer til andre kinoer ga nok en ekstrainntekt.

I løpet av de følgende to åra ble det etablert totalt 26 kinoer i Norge. Sjefen for den norske filialen av Svenska kinematografen het Hugo Hermansen. Han var dessuten mannen bak det første norske forsøket på spillefilm - Fiskerlivets farer. Den ble innspilt én eller annen gang mellom 1906 og 1908 langs Frognerkilen i Kristiania. I løpet av et par år kjøpte Hermansen ut svenskene av den norske filialen.

Det oppsto flere norske kinokjeder. Fram til 1911 forsøkte ingen av de norske kjedene å kombinere kinodrift og filmproduksjon. Der svenske og danske kinokjeder reinvesterte avkastninga fra kinoene ved å lage flere filmer, brukte de norske kjedene profitten på å bygge flere kinoer og på å ruste opp gamle kinolokaler.

Den norske kinoindustrien var altså avhengig av å kjøpe utenlandskprodusere filmer.

1910

30. oktober i 1910 dør Henri Dunant - grunnleggeren av Røde Kors. Han var en sveitsisk forretningsmann og kristelig preget humanist. Livet hans besto av store kontraster. Fra å bli født inn i en velstående familie til han endte livet på et hvilehjem - fattig og glemt av omverdenen.

Den sveitsiske filantropen - som tok initiativtakeren til stiftelsen av Røde Kors – fikk den første Nobels fredspris i 1901. Den delte han med franskmannen Frédéric Passy.

Bakgrunnen var en forretningsreise i 1859. Der ble han vitne til lidelsene etter slaget ved Solferino i dagens Italia. Han skrev ned sine minner og erfaringer fra slaget i Minner fra Solferino. Boken ble en stor inspirasjonskilde og la grunnlaget til stiftelsen av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Genève-konvensjonene av 1864 var basert på Dunants idéer.

2006

30. oktober i 2006 dør Aud Schønemann. Hun var en meget folkekjær norsk skuespiller.

Schønemann debuterte tidlig i norsk sceneliv. Hun er mest kjent for rollene som Valborg Jensen i filmene om Olsenbanden og som «Modern» - Magnhild Fleksnes - til Marve Fleksnes i tv-serien Fleksnes.

Schønemann er den kvinnelige skuespilleren som har spilt i flest norsk filmer - nærmere femti filmer. I senere år spilte hun blant andre den godtroende syersken Margit i Fredrikssons fabrikk - sammen med blant andre Elsa Lystad, Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli.

Hun spilte Sigrid Skau i serien Nr. 13.

Aud Schønemann ble i 2003 rammet av et hjerneslag, og mistet taleevnen. Hun kom seg aldri igjen og tilbrakte sine siste år på Uranienborghjemmet.

Hun ble bisatt fra Vestre krematorium i Oslo 9. november 2006.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...