Akersposten

Dagen i dag, 3. mai

Jorunn Kirkenær ble født for 94 år siden og er en levende danselegende. Fremdeles har livsverket hennes base i det blå huset på Sørbyhaugen.

Bjørg gir deg "dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2020 kl 11:00

1857

3. mai i 1857 blir Det Norske Videnskaps-Akademi opprettet. Den frittstående, tverrfaglige institusjonen skal bidra til å fremme vitenskap i Norge. Det skjer ved møtevirksomhet, men også ved å ta initiativ til og støtte forskning - samt utgivelse av vitenskapelige arbeider.

Det opprinnelige navnet var Videnskabs-Selskabets i Christiania. I 1924 skiftet organisasjonen navn til dagens.

Det Norske Videnskaps-Akademi står for utdelingen av Abelprisen i matematikk og Kavliprisen i astrofysikk, nevrofysikk og nanovitenskap.

1926

3. mai 1926 blir Jorunn Kirkenær født.

Den norske danseren, koreograf og pedagog er bosatt på Ullern. Hennes lange karriere innen norsk dans strekker seg tilbake til 1945, da hun studerte klassisk ballett med Rita Tori. Hun tok eksamen som pedagog i fridans og koreografi 1947. Hun har vært tilknyttet en rekke Oslo-scener, blant annet Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Ballett. Som koreograf er hun kjent for sine barneforestillinger. På Nationaltheatret Reisen til julestjernen og for fjernsynsballetter som Rødhette og ulven og Gåsemors eventyr.

I 1966 startet hun Ballett-Instituttet, som senere skiftet navn til Den Norske Balletthøyskole, den første skole i Norge som ga en profesjonell utdannelse i dans på et høyere nivå og over flere områder. I 1996 fikk Jorunn Kirkenær Kongens fortjenstmedalje i gull. I 1997 fikk hun Senter for Dansekunsts Ærespris.

I 2020 fikk Jorun Kirkenærs Barneballett - som holder til på Smestad - Bydel Ullerns kulturpris. I tillegg til heder og ære innebærer prisen også 10 000 kroner. Dagens leder av Barneballetten, er Irja Tuchel Da Graca.

1928

3. mai i 1928 blir Norsk Aero Klubb stiftet med Roald Amundsen, som foreningens første formann. Det var en sivil - ikke-kommersielle - organisasjon innen luftfart. I 1930 ble den slått sammen med Norsk luftseilasforening.

I 1926 fløy Roald Amundsen - sammen med Lincoln Ellsworth - over Nordpolen med det italienskbygde luftskipet Norge. Luftskipet ble ført av italieneren Umberto Nobile. Amundsen omkom i 1928 i nærheten av Bjørnøya. Han var med og lette med fly etter Nobiles forulykkede ekspedisjon

Dagen i dag ved Bjørg er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...