ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 3. mai

Jorunn Kirkenær ble født for 94 år siden og er en levende danselegende. Fremdeles har livsverket hennes base i det blå huset på Sørbyhaugen.

Bjørg gir deg "dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2020 kl 11:00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1857

3. mai i 1857 blir Det Norske Videnskaps-Akademi opprettet. Den frittstående, tverrfaglige institusjonen skal bidra til å fremme vitenskap i Norge. Det skjer ved møtevirksomhet, men også ved å ta initiativ til og støtte forskning - samt utgivelse av vitenskapelige arbeider.

Det opprinnelige navnet var Videnskabs-Selskabets i Christiania. I 1924 skiftet organisasjonen navn til dagens.

Det Norske Videnskaps-Akademi står for utdelingen av Abelprisen i matematikk og Kavliprisen i astrofysikk, nevrofysikk og nanovitenskap.

1926

3. mai 1926 blir Jorunn Kirkenær født.

Den norske danseren, koreograf og pedagog er bosatt på Ullern. Hennes lange karriere innen norsk dans strekker seg tilbake til 1945, da hun studerte klassisk ballett med Rita Tori. Hun tok eksamen som pedagog i fridans og koreografi 1947. Hun har vært tilknyttet en rekke Oslo-scener, blant annet Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Ballett. Som koreograf er hun kjent for sine barneforestillinger. På Nationaltheatret Reisen til julestjernen og for fjernsynsballetter som Rødhette og ulven og Gåsemors eventyr.

I 1966 startet hun Ballett-Instituttet, som senere skiftet navn til Den Norske Balletthøyskole, den første skole i Norge som ga en profesjonell utdannelse i dans på et høyere nivå og over flere områder. I 1996 fikk Jorunn Kirkenær Kongens fortjenstmedalje i gull. I 1997 fikk hun Senter for Dansekunsts Ærespris.

I 2020 fikk Jorun Kirkenærs Barneballett - som holder til på Smestad - Bydel Ullerns kulturpris. I tillegg til heder og ære innebærer prisen også 10 000 kroner. Dagens leder av Barneballetten, er Irja Tuchel Da Graca.

1928

3. mai i 1928 blir Norsk Aero Klubb stiftet med Roald Amundsen, som foreningens første formann. Det var en sivil - ikke-kommersielle - organisasjon innen luftfart. I 1930 ble den slått sammen med Norsk luftseilasforening.

I 1926 fløy Roald Amundsen - sammen med Lincoln Ellsworth - over Nordpolen med det italienskbygde luftskipet Norge. Luftskipet ble ført av italieneren Umberto Nobile. Amundsen omkom i 1928 i nærheten av Bjørnøya. Han var med og lette med fly etter Nobiles forulykkede ekspedisjon

Dagen i dag ved Bjørg er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon