Akersposten

Dagen i dag, 27. september

Statue av Dronning Maud.

Bjørg gir deg "Dagen i dag".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1959

27. september i 1959 dør Herman Wildenvey. Han er opprinnelig døpt Herman Theodor Portaas og ble født 20. juli 1885 på husmannsplassen Smedjordet i Nedre Eiker. Han var den første registrerte Nedre Eikerværing etter etableringen av Nedre Eiker kommune. Navnet Wildenvey tok han etter bekken Veja.

Wildenvey viste poetisk talent allerede i unge år. Han reiste til USA i 1904 med DS Norge og overlevde skipets forlis - noe han senere skrev om. Han var gift med forfatteren Gisken Wildenvey. Han bodde i Stavern fra 1923 fram til sin død. Fra 1927 i villaen Hergisheim.

Wildenvey utga 44 egne verker og gjendiktet Shakespeare, Hemingway, Heinrich Heine, Æsops fabler, Paul Geraldy, Liam O'Flagety samt Goethe. Wildenvey blir regnet som sentrallyriker. Han skrev ofte om kjærlighet og kalles gjerne vårens og forelskelsens dikter. Han skrev diktene sine i tradisjonell form - med rim og rytme.

Herman Wildenveys Poesipris deles hvert år ut på dikterens fødselsdag ved et arrangement på Hergisheim. Prisen består av 15.000 kroner samt en plakett med bronserelieff utført av billedhuggeren Ørnulf Bast. Formålet med prisen er å styrke interessen for Herman Wildenveys dikterkunst og stimulere arbeidet for at poetiske verdier får større plass i vår hverdag.

Han var også innom underholdningslivet i Kristiania. 1. mars 1912 deltok han - sammen med blant andre Bokken Lasson - på den aller første forestillingen på kabaretteateret Chat Noir.

Flere gater og veier i landet har navn etter Herman Wildenvey - blant annet Herman Wildenveys gate i Stavern, Herman Wildenveys gate i Drammen og Wildenveybakken i Oslo.

I 1954 ble Wildenvey utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

1991

27. september i 1991 dør Øyvind Vennerød. Han var en norsk filmregissør, produsent og skribent. Han var far til økonomen Christian Vennerød og filmregissøren Petter Vennerød. Han både produserte, skrev og regisserte flere av sine filmer.

Fra 1953 til 1969 produserte han nesten en film i året. I denne perioden var han Norges mestproduserende. De fleste filmene ble store publikumssuksesser.

I norsk filmhistorie er det åtte filmer som er sett av mer enn én million mennesker. Øyvind Vennerød produserte og regisserte tre av dem: Støv på hjernen, Sønner av Norge og Sønner av Norge kjøper bil. Han er alene om å ha mer enn én film på listen.

Disse filmene er typiske for Vennerøds evne til å lage vellykkede underholdningsfilmer med samfunnsperspektiv. De er også eksempler på Vennerøds deltagelse i alle ledd av produksjonen. Han produserte, regisserte, klippet og markedsførte filmene selv - alt i sitt eget selskap: Contact Film A/S.

Jørn Ording var medforfatter av manus til de fleste komediene Vennerød produserte, deriblant: Millionær for en aften (1960), Alle tiders kupp (1964), To på topp (1965). (Den siste er basert på et dansk susjett). De første filmene gikk godt også i Sverige, noe som var svært uvanlig for norske filmer.

I Danmark ble Støv på hjernen og Sønner av Norge innkjøpt til danske nyinnspillinger. De danske filmene Støv på hjernen (1960) og Det støver stadig (1962 - etter Sønner av Norge) ble store suksesser for tidens danske lystspillstjerner, som Dirch Passer og Helle Virkner.

2009

27. september i 2009 dør Ada Madssen. Hun var en norsk billedhugger og billedkunstner.

Blant hennes arbeider er de mest kjente Dronning Maud i Dronningsparken (1959), statuen av Camilla Collett på Eidsvoll (1977) og monumentet over Harriet Backer og Agathe Backer-Grøndahl i Holmestrand (1982).

Hun hadde opprinnelig tenkt å bli maler, men bestemte seg for billedhuggeryrket. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1944 med den følsomme, naturalistiske barnestudien - Siri, ti måneder.

I 1955 ble hun premiert for sitt utkast til Johanne Dybwad-statuen. Året etterpå vant hun Nasjonalrådets konkurranse om Dronning Maud-monumentet. Utkastet var basert på ytterst få virkemidler. Hele verdigheten og gratien skulle ligge i skikkelsens enkle linjer og form. I den ferdige statuen er utkastet modifisert. Portrettlikheten er mer slående, samtidig som den forenklede figuren gir symbolsk fortolkning av den verve, dronningskikkelsen. De eneste beskrivende detaljer er halssmykket og kronen.

Ada Madsen ble i oktober 2007 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...