Akersposten

Dagen i dag, 27. april

Bjørg gir deg "dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1889

27. april i 1889 blir Arnulf Øverland født. Han debuterte som maler på Statens høstutstilling samme år som han ga ut sin første diktsamling - det vil si i 1911.

Den norske forfatteren hadde en dyp respekt for ordet som kunstneriske uttrykksmiddel. Hans dikt har en klar, knapp og fast form.

Arnulf Øverland var den siste i Norge som ble tiltalt for blasfemi - i 1933 - etter å ha holdt foredraget Kristendommen - den tiende landeplage i Studentsamfunnet i Oslo. Det skjedde 21. januar. I foredraget tok han for seg mange ting - blant annet norske protestantiske forhold - han sammenlignet nattverden med kannibalsk magi.

Øverland ble frikjent i lagmannsretten etter reglene om ytringsfrihet. Etter dette ble blasfemiparagrafen en sovende lovparagraf. Loven ble opphevet i mai 2015.

Den siste domfellelsen for blasfemi fant sted i 1912.

1976

27. april i 1976 blir Olaf Tufte født. Tufte har vunnet fire olympiske medaljer: to gull, en sølv og en bronse.

Sølvet tok han i dobbeltsculler sammen med sin makker Fredrik Bekken i Sydney i 2000. I 2004 i Athen vant han OL-gull i singlesculler. I sommer-OL 2008 i Beijing vant han igjen gull i singlesculler. Tufte deltok også i 1996 i Atlanta med 8.-plass i firer uten styrmann sammen med Halvor Sannes Lande, Morten Bergesen og Odd-Even Bustnes. Han har også vunnet verdensmesterskapet i singlesculler i Luzern i 2001 og i Milano i 2003. Tufte har to VM-sølv samt to VM-bronse.

Den norske konkurranseroeren, som er ambassadør for den humanitære organisasjonen Right to play, har flere utmerkelser. Aftenpostens gullmedalje, 2001, sportsjournalistenes statuett, 2001 og Fearnleys olympiske ærespris, 2002.

2010

27. april i 2010 offentliggjør statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrij Medvedev at Norge og Russland er enige om delelinjen i Barentshavet - etter 40 års forhandlinger.

Det omstridte havområdet ble delt i to omtrent like store deler. Området er på omtrent 175.000 kvadratkilometer, og inneholder store fiskeforekomster og trolig rike petroleumsforekomster.

Forhandlingene startet i 1970. Uenigheten besto i om en skulle dele etter midtlinjeprinsippet eller sektorlinje. I 1988 ble det oppnådd et gjennombrudd i forhandlingene, da Norge og Sovjetunionen ble enige om å trekke en linje mellom midtlinjen og sektorlinjen.

Avtalen trådte i kraft 7. juli 2011, etter at avtalen var godkjent av de to landenes nasjonalforsamlinger og på den 30. dag etter at ratifikasjonsdokumentene var utvekslet på Akershus slott.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...