Dagen i dag, 26. desember
Bjørg gir deg «Dagen i dag»!
Publisert: 26.12.2020 kl 10:38
1612
26. desember i 1612 finner slaget ved Kringen sted. Det var en trefning like sør for Otta i Gudbrandsdalen der et norsk oppbud av noen hundre bevæpnede bønder fra Dovre, Lesja, Vågå, Fron og Ringebu overfalt og nærmest utslettet en skotsk avdeling på 300 leiesoldater.
Skottene var på gjennomfart til Sverige under det såkalte skottetoget - leietroppenes marsj for å slutte seg til de svenske soldatene i Kalmarkrigen mellom Sverige og Danmark-Norge 1611–1613.
Slaget ved Kringen er et av de mest legendariske militære slagene i Norgeshistorien. Det ble fulgt opp med en massakre i den såkalte skottelåven på Kvam - der mesteparten av de skotske fangene ble drept.
Med 300-500 væpnede bønder fra Dovre, Lesja, Vågå, Fron og Ringebu besluttet de to lensmennene Lars Hågå og Per Randkleiv - sammen med bondelederen Berdon Segalstad - å ta opp kampen. Bondeoppbudet var godt utstyrt med spyd, økser, sabler og ljåer samt noen få geværer og armbrøst.
De tok stilling i den bratte skråningen ved Kringen på østsiden av dalen et stykke nedenfor stedet hvor elven Otta renner ut i Lågen. Langs dalbunnen løp elven med flere småøyer og våtlendt terreng på begge sider. Rommet mellom elven og skråningen var ikke bare trangt – det var også farlig å krysse.
Historien om skottetoget og slaget ved Kringen har blitt gjenfortalt i flere sagn, dikt, anekdoter og sanger i århundrene etter hendelsene. To eksempler er legenden om Pillarguri - som skal ha blåst i lur for å varsle bøndene om at skottehæren nærmet seg - og Sinklarvisa - opprinnelig kalt Zinklars vise - som Edvard Storm skrev i 1781. Innholdet i visa om Sinclair og hans menn er historisk unøyaktig, men ble mye sunget både i Norge og på Færøyene.
1979
26. desember i 1979 blir sjimpansen Julius født i Kristiansand Dyrepark. Etter fødselen ble Julius avvist av apemamma Sanne. For å berge den lille sjimpansen ble han tatt ut av flokken. Det første leveåret bodde han hjemme hos direktøren for dyreparken og hans familie.
NRK lagde en barne-TV-serie på tre episoder om denne tiden. Serien gjorde Julius landskjent - og han var i mange år Dyreparkens største attraksjon.
Artisten Terje Formoe laget og spilte inn en sang om sjimpansen som også ble svært kjent.. Det ble senere utgitt en bok om livet til sjimpansen.
Per 2020 lever Julius fortsatt i dyreparken.
2006
26. desember i 2006 dør Ivar Formo. Han var både langrenns- og orienteringsløper. Han var medlem av Ski- og Fotballklubben Lyn og ble olympisk mester på 50 km langrenn i 1976.
Etter sin idrettskarriere ble han en fremgangsrik forretningsmann og formann i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet - FIS.
Formo hevdet seg godt i langrenn allerede som junior. I 1971 vant han junior-EM individuelt og i 1970 i stafett der han gikk sammen med Oddvar Brå og Iver Jønland.
Formo vant som nevnt OL-gull på 50 km i Innsbruck i 1976 og tok bronse på 15 km i OL i 1972 i Sapporo. Som stafettløper tok han to OL-sølv og to VM-bronser. Han vant den første uoffisielle verdenscupen i langrenn i 1974. Han vant seks norgesmesterskap fra 1973 til 1976 - og han vant Birkebeinerrennet i 1975.
Som orienteringsløper tok han bronse i VM-stafetten 1974. Han ble tildelt Egebergs ærespris i 1973, Holmenkollmedaljen i 1975 og Morgenbladets gullmedalje i 1976.
Formo ble 26. desember 2006 funnet druknet i en råk i Store Sandungen i Nordmarka utenfor Oslo etter at han hadde lagt ut på en jogge- og skøytetur tidligere på dagen.
Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon