Akersposten

Dagen i dag, 25. april

Bjørg gir deg "dagen i dag"!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

1944

25. april i 1944 blir Berit Berthelsen født. Hun dominerte sprint- og hoppøvelsene i Norden på 1960-tallet.

I Nordisk mesterskap i 1965 vant hun fem gullmedaljer (100 m, 200 m, 400 m, lengde og stafett). Hun vant innendørs-EM i lengde i 1967 og 1968, og tok bronse i utendørs-EM 1969 i Athen.

Hun satte 33 norske rekorder. Hun vant 35 nasjonale titler. Hun mottok kongepokalen i 1963, 1964, 1966 og 1968. Hun har en rekke utmerkelser. I 1967 fikk hun Aftenpostens gullmedalje og Bislettmedaljen. I 1964 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Året etter fikk hun Morgenbladets gullmedalje.

Berit Berthelsen var Norges første kvinnelige flaggbærer. Det skjedde i forbindelse med sommer-OL i 1968 i Mexico by.

1974

25. april i 1974 skjer Nellikrevolusjonen, et militærkupp i Portugal som fører til innføring av demokrati. I løpet av dagen var det gamle regimet avsatt.

Kuppet ble gjennomført av unge soldater som var motstandere av Portugals kriger i koloniene. Det betydde slutten for Estano Novo, det lengst bestående autoritære regimet i Vest-Europa. Det var også slutten for Portugal som kolonimakt.

Etter Nellikrevolusjonen kom en tid med ustabilitet. Det tok flere år å skape en sterk demokratisk regjering. Navnet Nellikrevolusjonen kommer av at mange borgere satte blomstene inn i geværløpene til soldatene.

1974

25. april i 1974 blir Framtiden i våre hender stiftet.

Det er en ideell organisasjon som arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Fremtiden i våre hender er kritisk til det stadig økende forbruket. Organisasjonen mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruket og økonomi.

Organisasjonen, som ble grunnlagt av Erik Dammann, ga i 1972 ut boken Fremtiden i Våre Hender. Den kom til å prege samfunnsdebatten. Sivilisasjonskritikk står helt sentralt i Dammanns budskap. Økonomisk vekst, økende forbruk, unødvendig fattigdom og forskjellene mellom fattige og rike land, var det han i første rekke tok opp.

Hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...