ANNONSE
Annonse
Akersposten

Dagen i dag, 23. januar

23. januar i 1944 dør Edvard Munch – vår største maler. Han bodde blant annet her på Ekely på Hoff. Bildet er tatt rundt 1930. Foto: Inger Marie Munch

Bjørg gir deg «Dagen i dag»!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

1813

23. januar i 1813 blir Camilla Collett født. Hun var forfatter og kvinnesakspioner.

Camilla Collett - født Wergeland - var 1800-tallets mest betydningsfulle kvinnelige norske forfatter.

I det aller meste av det hun skrev, tematiserte Collett kvinners stilling i samfunnet og i litteraturen. Hun uttrykte seg gjennom en rekke sjangre: brev, dagbok, roman, selvbiografi, fortellinger og essayer. Hennes største forfatterinnsats var innen essaysjangeren.

I dag er hun mest kjent for romanen Amtmandens døtre - utgitt i 1854–1855 - som tematiserer kjærlighetsekteskap og fornuftsekteskap.

Collett kjempet offentlig for kvinners frigjøring flere tiår før det fantes noen organisert kvinnesaksbevegelse i Norge. Hun kjempet ikke for politiske reformer, men for respekt og likeverd.

Hun ble en viktig inspirasjonskilde for kvinnebevegelsen i Norge.

1904

23. januar i 1904 brenner Ålesund. Minst 10.000 blir hjemløse. Bybrannen fant sted en lørdag og var en av de største i Norge. Den ødela ca. 850 hus - ca. 230 hus ble spart.

De fleste mistet alt de eide. Brannen krevde ett menneskeliv - en 76-årig kvinnelig nabo til brannstasjonen.

Det blåste sterk storm med orkanbyger – det vil si vind som kan blåse av hustak, og hvor det er vanskelig å stå oppreist.

Da brannen brøt ut, kom vinden fra sørvest. Senere dreide vestlig og nordvestlig. Dette er en vanlig værutvikling på Nordvestlandet når kraftige lavtrykk går inn i Norskehavet og videre mot nordøst.

Borgund kirke lenger øst brant ned to måneder senere.

1944

23. januar i 1944 dør Edvard Munch – vår største maler. Påvirket av symbolismen beveget Munch seg bort fra naturalismen. Han forsøkte å uttrykke det moderne menneskes psykiske liv. Han samlet disse bildene i det han kalte Livsfrisen. Her behandlet han sentrale eksistensielle temaer som kjærlighet, livsangst og død.

Skrik – fra 1893 – er blitt stående som et ikonisk uttrykk for en fin-de-siècle-livsinnstilling preget av fremmedgjøring og angst. Hans uttrykksfulle kunst kom til å øve innflytelse på den tyske ekspresjonismen.

Munchs særegne og originale stil tar form i begynnelsen av 1890-årene. Bildene frigjør seg fra naturalismens bestrebelser på p etterligne naturen og får en tydelig stil med svungne linjer og farger som samler seg i større flater.

Munchs symbolisme kommer til uttrykk i Livsfrisen, som var idémalerier han malte fra begynnelsen av 1890-årene. De vokste ut fra den besjelede naturopplevelsen som finnes i mange av hans bilder fra Åsgårdstrand. De preges av bohemkretsens interesse for kjærlighet og erotikk

Dagen i dag er hentet fra Wikipedia, Store norske leksikon og Norsk biografisk leksikon